Διαιτητικές αποφάσεις στερούν από την ΑΕΚ την κορυφή!

O Γιώργος Τσακίρης καταγράφει τα ματς εκείνα, ντέρμπι και μη, με Έλληνες και ξένους διαιτητές, όπου ο Δικέφαλος στερήθηκε αποτελεσμάτων και βαθμών και έχει υστερόγραφο.

Τα ντέρμπι και τα υπόλοιπα ματς…

Είναι το παραμύθι που αποδεδειγμένα δεν έχει δράκο και αφορά την ΑΕΚ και το ενδεχόμενο να κερδίζει πράγματα από το παρασκήνιο και τις διαιτητικές αποφάσεις. Η πραγματικότητα ωστόσο επιβεβαιώνει ότι ο Δικέφαλος είναι η ομάδα που ‘χει αδικηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο ελληνικό πρωτάθλημα, είτε μιλάμε για Έλληνες διαιτητές είτε με ξένους, σε συγκεκριμένα ντέρμπι. Σε όσα δεν έχει κερδίσει κοινώς, ή έχει χάσει, τη στιγμή που οι ίδιοι οι αντίπαλοί της (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) δεν είχαν κανένα απολύτως παράπονο από τη διαιτησία που είχαν στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στης Φιλαδέλφειας τα μέρη… Εδώ για να προλάβω: και σωστά δεν είχαν, και έτσι έπρεπε να γίνει, και έτσι επιβάλλεται να συνεχιστεί…

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, ξεκάθαρα, κάτι που ισχύει σε απόλυτο βαθμό στο κομμάτι που ‘χει να κάνει με την Ένωση και τις εχθρικές διαιτησίες που έχει. Επαναλαμβάνω, τόσο όσοι έρχονται από το εξωτερικό να τη σφυριξούν, όσο και εκείνοι εντός συνόρων, όπως έχουμε διαπιστώσει σε περισσότερα από δυο και τρία παιχνίδια. Δυστυχώς -μιας και το αντίθετο κερδίζει στη χώρα μας και επιβάλλεται- ο Δικέφαλος έχει επιλέξει την οδό της… ησυχίας (να το πω…), δεν επιθυμεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά της τοξικότητας. Γίνεται ένας κακός χαμός από όλους τους υπόλοιπους, δεν θέλει να ακολουθήσει η ΑΕΚ, αυτό εκλαμβάνεται ξεκάθαρα για αδυναμία!

Τα αποτελέσματα γνωστά στο γήπεδο αλλά επειδή επικοινωνιακό στρατό, media σε όλα τα επίπεδα και …πιστόλια του χώρου, η Ένωση δε διαθέτει στο… ρόστερ της, όπως συμβαίνει σε όλους τους βασικούς ανταγωνιστές της, οφείλουμε να τα υπενθυμίζουμε γιατί σε τούτη τη χώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεχνάνε όλοι γρήγορα! Όμως δεν γίνεται να επιτρέπεται μόνιμα ο βιασμός της αλήθειας για φάσεις που αν γίνονταν ανάποδα τώρα θα ήταν όλοι στα… κάγκελα και θα έκραζαν για το πιο στημένο πρωτάθλημα όλων των εποχών (αφού ξεχνάνε γρήγορα και συμμαχούν και… γλύφουν εκεί που έφτυναν, αλλά δεν πειράζει). Επίσης προτού μιλήσουν και γράψουν για πρόσωπα σε ομάδες (σε άλλες θέσεις) ας κοιτάξουν τι γίνεται στην ομάδα τους, άρα ας ρίξουν μια ματιά στον καθρέπτη τους…

Όταν γράψουν (όπως έχει γίνει στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ στο πρόσφατο παρελθόν) για τα δικά τους πρόσωπα και αναδείξουν τα πάντα, τότε μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο, διαφορετικά πρόκειται για απλούς (και μάλιστα κακούς) υπαλλήλους. Γνωρίζουν όλοι ότι ξέρουμε (και εμείς) τα πάντα γύρω από το παρασκήνιο, τα πρόσωπα, τα… νταραβέρια που παίζουν και ποιοι. Η ΑΕΚ για τρίτο εκτός έδρας ντέρμπι πληρώνει με βαρύ τίμημα την κάκιστη διαιτησία που είχε σε αποφάσεις που κρίνουν αγώνες, αποτελέσματα και τελικά τη βαθμολογία. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί διότι είναι αδύνατο να φτάσει να πάρει ότι της αξίζει στο γήπεδο και το ‘χει αποδείξει, αφού και χθες στην Τούμπα επιβεβαίωσε ότι (και στην ήττα όπως αυτή ήρθε) ήταν ανώτερη του αντιπάλου της.

Τα ντέρμπι και τα υπόλοιπα ματς…

olympiakos_aek_diamartyries

Στο θέμα μας όμως. Να θυμηθούμε μερικές, όχι όλες, από τις κάκιστες διαιτησίες που στοίχισαν στην ΑΕΚ. Η πρώτη πιστολιά ήταν απίστευτη, πρωτοφανή σε ντέρμπι ελληνικό, πέρασε όμως πολύ επιδερμικά και χωρίς να αντιληφθούν ίσως στον δικέφαλο τι ακριβώς παίχθηκε. Ο αγαπημένος Καμπάκοφ του Κλάντενμπεργκ ήρθε να σφυρίξει το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ και άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης και καθόρισε το αποτέλεσμα με δυο πέναλτι σε διάστημα 2 λεπτών που ΔΕΝ γίνεται να τα σφυρίξεις και τα δυο. Αν δώσεις το πρώτο και δεν αναγνωρίσεις το σπρώξιμο (ελέω φυσικής επαφής και αθλήματος που έχει και τη δύναμη) του Σπόραρ στον Χατζισαφί, απαγορεύεται να δώσεις πέναλτι, ανάλογη επαφή αλλά ανάποδα στα καπάκια!

Έπειτα ήρθε το ματς στην Τρίπολη με τον Αστέρα και έγινε δουλίτσα καλή… Ο Μπαράλες έπρεπε να ‘χει αποβληθεί από το πρώτο ημίχρονο και φυσικά δεν έγινε ποτέ από τον Φωτιά σκόπιμα και ενώ το σκορ ήταν στο 0-0! Πρόκειται για το παιχνίδι που η ΑΕΚ έχασε δυο βαθμούς και τον Ελίασον, σε φάση να θυμίσω όπου δεν δόθηκε ΚΑΝ φάουλ στον Σουηδό μεσοεπιθετικό στο δολοφονικό (ελέω και κατάστασης του αγωνιστικού χώρου) τάκλιν του Ζουκάνοβιτς! Μη παρεξηγηθώ δεν γράφω για κόκκινη κάρτα στον Ζουκάνοβιτς, αλλά ούτε κάρτα; Ούτε καν φάουλ; Απαράδεκτο… Αλλά να ήταν μόνο αυτό!

Στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο στη τελευταία φάση του αγώνα ο Μάνταλος ανατρέπεται από τον Πασχαλάκη που επιχείρησε να του κλείσει το δρόμο αλλά έπεσε πάνω του και τον γκρέμισε. Πρόκειται για τη φάση που υποδείχθηκε οφσάιντ ο διεθνής άσος της ΑΕΚ τη στιγμή που κάτι τέτοιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνει όταν η μπάλα είναι από αντίπαλο σύμφωνα με τον κανονισμό. Ο Ντόι κάνει στο μεταξύ και φάουλ όταν παίρνει την κεφαλιά και άθελά του τη στρώνει τον Μάνταλο που έπειτα ανατρέπεται από τον Πασχαλάκη. Εννοείται ότι ούτε το φάουλ έστω στην αρχή δόθηκε, ούτε το πέναλτι στον Έλληνα διεθνή μεσοεπιθετικό του δικέφαλου. Έχει όμως και άλλο αφού ακολούθησε το ματς με τον Ιωνικό όπου στο 9’ γίνεται πέναλτι μαρς πάνω στον Ρότα από τον Βαλεριάνο με τους Σιδηρόπουλο (διαιτητή) και Καραντώνη (VAR) να μην δίνουν την παράβαση.

Ακολούθησε το ματς με τον Άρη που όλοι έγραψαν για τη φάση του Αθανασιάδη με τον Φαμπιάνο, όπου αποδείχτηκε σε 10 ξένα πρωταθλήματα πως δεν προκύπτει πέναλτι σε τέτοια επαφή, για να βρουν σφύριγμα υπέρ της ΑΕΚ, αλλά ξεχνάνε ότι ο Φαμπιάνο έπρεπε να ‘χε αποβληθεί από το πρώτο 45λεπτο μετά την κάρτα που είδε για ένα τράβηγμα φανέλας και ένα αντιαθλητικό χτύπημα σε αντίπαλο με τάκλιν! Για να φτάσουμε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα όπου και οι τυφλοί είδαν το σκόπιμο γκρέμισμα του Ίνγκανσον στο 26’ πάνω στον Λιβάι Γκαρσία: ο αρχηγός του ΠΑΟΚ παράτησε τη φάση, έφυγε από μπάλα, έβαλε χέρι στο λαιμό και σώμα έτσι ώστε να γκρεμίσει σκόπιμα ως τελευταίος παίκτης τον φορ του δικέφαλου με τον Κουλιεράκη ένα μέτρο (μίνιμουμ) πίσω από τον Ίνγκανσον και 1.5 σίγουρα από Γκαρσία… Ορισμός κόκκινης κάρτας όπως έγινε και στο πολύ πρόσφατο Γκλάντμπαχ – Μπάγερν Μονάχου!

Σε αυτά τα ματς μόνο τον Άρη και τον Ιωνικό κέρδισε η ΑΕΚ. Με Παναθηναϊκό, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έχασε, ή έφερε ισοπαλία και απώλεσε βαθμούς που θα την είχαν (πολύ) πρώτη και με διαφορά ήδη…

lucescu_6

Υγ: Τα παραπάνω είναι συγκεκριμένα παραδείγματα με διαιτητικά λάθη που είναι αποδεδειγμένα και δεν χρειάζεται να ιδρώσεις να τα βρεις… Αν μπούμε στη διαδικασία να το πάμε και ματς με ματς θα βρούμε… μαργαριτάρια! Αντιλαμβάνομαι την ΑΕΚ να θέλει να μην ακολουθεί τους αντιπάλους της στη τοξικότητα όμως σε τούτο το πρωτάθλημα, σε αυτή τη χώρα, με αυτά τα ελεγχόμενα media, προκύπτει ότι βγαίνουν κερδισμένοι όσοι επενδύουν στην τοξικότητα και παλεύουν για να χωρίσουν σε δυο και τρία στρατόπεδα τις ομάδες, ή ακόμη χειρότερα επικίνδυνοι τύποι που έλεγαν για ναζιστικές Αθήνες και μιλάνε για τις ομάδες της πρωτεύουσας και τον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το κλίμα αποδεικνύεται ότι η επιλογή αυτή της ΑΕΚ εκλαμβάνεται ως αδυναμία με αποτέλεσμα να την κοπανάνε στο… κεφάλι και να μη μιλάει!

https://www.gazzetta.gr/

loading...