ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 1850 ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ…



Του Frédéric Bastiat
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Βιβλίο που γράφτηκε το 1850 

ΠΗΓΕΣ: Βρέθηκε στον ιστότοπο US History resources στη μετάφραση του Dean Russell για το Foundation for Economic Education. Αναδιαμόρφωση από τον François-René Rideau για το Bastiat.org. Σημειώστε ότι οι τίτλοι

εισήχθησαν από τη μετάφραση του FEE και δεν υπήρχαν στο πρωτότυπο κείμενο στα γαλλικά “La loi”

Το Βιβλίο και ο Συγγραφέας

Όταν ένας κριτικός επιθυμεί να δώσει ιδιαίτερη αναγνώριση σε ένα βιβλίο, προβλέπει ότι αυτό θα διαβάζεται ακόμη “σε εκατό χρόνια από τώρα”. Ο Νόμος, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ως φυλλάδιο τον Ιούνιο του 1850, έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής. 

Και επειδή οι αλήθειες του είναι αιώνιες, θα εξακολουθεί να διαβάζεται όταν περάσει άλλος ένας αιώνας. Ο Frederic Bastiat (1801-1850) ήταν Γάλλος οικονομολόγος, πολιτικός και συγγραφέας. Έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του δουλειάς κατά τη διάρκεια των ετών λίγο πριν – και αμέσως μετά – την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1848. 

Αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία η Γαλλία στράφηκε με ταχείς ρυθμούς προς τον πλήρη σοσιαλισμό. Ως βουλευτής της Νομοθετικής Συνέλευσης, ο κ. Bastiat μελετούσε και εξηγούσε κάθε σοσιαλιστική πλάνη καθώς εμφανιζόταν. Και εξηγούσε πώς ο σοσιαλισμός πρέπει αναπόφευκτα να εκφυλιστεί σε κομμουνισμό. Αλλά οι περισσότεροι συμπατριώτες του επέλεξαν να αγνοήσουν τη λογική του.

 Ο Νόμος παρουσιάζεται εδώ ξανά επειδή η ίδια κατάσταση υπάρχει σήμερα στην Αμερική όπως και στη Γαλλία του 1848. Οι ίδιες σοσιαλιστικές-κομμουνιστικές ιδέες και σχέδια που υιοθετήθηκαν τότε στη Γαλλία σαρώνουν τώρα την Αμερική. Οι εξηγήσεις και τα επιχειρήματα που προέβαλε τότε κατά του σοσιαλισμού ο κ. Bastiat ισχύουν – λέξη προς λέξη – εξίσου και σήμερα. Οι ιδέες του αξίζουν μια σοβαρή ακρόαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...