Ανάλυση Stratfor για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Τι επιλογές έχει ο ΠούτινΟι προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία δεν θα σταματήσουν τη συνεχιζόμενη επίθεση του Κιέβου στην περιοχή της Χερσώνας. Η Ρωσία δεν θα καταλάβει το εναπομένον έδαφος του Ντονμπάς που δεν βρίσκεται υπό την έλεγχό της, με αποτέλεσμα να είναι απίθανη μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις ρωσικές δυνάμεις στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, σε μια προσπάθεια να τις αναγκάσουν να αποσυρθούν στην άλλη όχθη. Η Ρωσία θα συνεχίσει να δυσκολεύεται στον εφοδιασμό των δυνάμεών της: Είναι απίθανο να αποσυρθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, επειδή αυτό θα εκπροσωπούσε μια υποχώρηση από προσαρτημένα εδάφη. Επίσης, θα στερούσε από τη Μόσχα το προγεφύρωμά της σε εκείνη τη στρατηγική περιοχή, βλάπτοντας σοβαρά το ρωσικό ηθικό.

Η Ρωσία θα ρισκάρει τεράστιους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για να αποφύγει να το πράξει. Η Ουκρανία πιθανότατα θα επιδιώξει να συντηρήσει τους πόρους της επικεντρώνοντας τις επιθετικές της προσπάθειες στην περιοχή της Χερσώνας. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην κατάληψη των υπόλοιπων σημείων του Ντονμπάς που κατέχει η Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία πιθανότατα θα αποτύχει να καταλάβει το υπόλοιπο Ντονμπάς ή άλλες περιοχές της Ουκρανίας, επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις είναι όλο και πιο καλά εξοπλισμένες και περιχαρακωμένες και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να οργανωθούν οι ρωσικές δυνάμεις: Αυτές που τώρα επιστρατεύθηκαν, για να εκπαιδευτούν, να εξοπλιστούν και να φτάσουν στο μέτωπο.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την ελπίδα της Μόσχας πως το πλεονέκτημά της θα αυξάνεται καθώς η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές ενεργειακές τιμές πριν τον χειμώνα, θα καταστήσουν απίθανη μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Ο πόλεμος και οι αυξανόμενες οικονομικές του επιπτώσεις δεν θα αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς Πούτιν ούτε θα τον αναγκάσουν σε σημαντική αλλαγή στη στρατηγική του στην Ουκρανία. Η οικονομική συρρίκνωση της Ρωσίας θα επιταχύνεται καθώς η επιστράτευση θα αποσύρει Ρώσους από την εργασία τους, θα επιταχύνει το brain drain καθώς οι νεαροί Ρώσοι θα μεταναστεύουν και θα πιέσει τους πόρους του προϋπολογισμού της χώρας. Παράλληλα, περισσότερες βιομηχανίες θα σταματήσουν την παραγωγή, εν μέσω έλλειψης κρίσιμων υλικών και εξαρτημάτων.


Η διατήρηση των τιμών ενέργειας σε υψηλό επίπεδο θα προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση. Η απαγόρευση που επέβαλε η ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου δια θαλάσσης, που τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με ένα πιθανό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου από τους G7 και τις δυσκολίες πρόσβασης σε νέους αγοραστές δια θαλάσσης, λόγω έλλειψης τάνκερ και εξόδου των ξένων εταίρων από βασικά πετρελαϊκά projects, θα συνδυαστούν και θα φέρουν μια μεγαλύτερη πτώση στη ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή: Πιθανότατα στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως (από 11,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ήταν τον Ιανουάριο).

Αυτό θα προκαλέσει απολύσεις στη βιομηχανία και θα πιέσει περαιτέρω τα φθίνοντα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας, αν και η ακριβής επίπτωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου. Η ανεργία θα αυξηθεί καθώς άλλοι τομείς της οικονομίας θα αναστέλλουν την παραγωγή λόγω έλλειψης εισαγόμενων υλικών και εξαρτημάτων από τη Δύση.

Οι αυξανόμενες εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα, το Καζακστάν, η Αρμενία και η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και μέσω «γκρίζων» εισαγωγών, θα αντισταθμίσουν εν μέρει μόνο τη ζήτηση, κυρίως τη ζήτηση για κρίσιμης σημασίας εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Αυτοί οι παράγοντες συν την επιστράτευση και τις συνεχιζόμενες ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία θα προκαλέσουν συνέχιση της μείωσης της εγχώριας υποστήριξης του πολέμου, αλλά όχι σε σημείο που να επηρεαστεί σημαντικά η δημοφιλία του Πούτιν ή να αναγκαστεί το Κρεμλίνο να αλλάξει ριζικά την επιμονή στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :