Ομολογία φόβου από την Τουρκία: ”Η Ελλάδα συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για όπλα-Αγοράζουν σύγχρονα μαχητικά,φρεγάτες & Spike-NLOS”-Εικόνα-ντοκουμέντοΟι Τούρκοι μπορεί καθημερινά να μας λένε ”θα έρθουμε νύχτα”, ξέρουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Εξάλλου γνωρίζουν τις δυνατότητες των ΕΔ.

Γνωρίζουν πως εάν κάνουν το λάθος, τότε θα βρεθούν στο ”πάτο” του Αιγαίου.

Το άρθρο μάλιστα που θα σας παρουσιάσει αποκλειστικά το Directus.gr, δείχνει ξεκάθαρα τον φόβο της Άγκυρας.

Αναλυτικά τι αναφέρει το κρατικό ΜΜΕ ”Αναντολού”:

”Η Ελλάδα συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για όπλα παρά την επιδείνωση της οικονομίας της. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα, η οποία είναι αντιμέτωπη με την οικονομική αναταραχή λόγω της σοβαρής ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανόδου των τιμών της ενέργειας, πραγματοποιεί εξαιρετικά υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΝΑΤΟ, το μερίδιο των αμυντικών δαπανών στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο ήταν 2,45% το 2019, όταν η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) ανέλαβε από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,76 τοις εκατό έως το 2022. .Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τις δαπάνες των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες από 5 δισ. δολάρια το 2019 σε 8,4 δισ. δολάρια το 2022. Με άλλα λόγια, η κατά κεφαλήν αμυντική δαπάνη στη χώρα αντιστοιχεί σε 730 δολάρια έως το 2022.

Ο πίνακας που παρουσιάζουν:Avrupa ekonomisinde yaşanan ciddi gerileme ve artan enerji fiyatlarının da etkisiyle yeni bir ekonomik çalkantı ile yüzleşen Yunanistan’ın son derece yüksek maliyetli askeri harcamalar yapması ve kapsamlı bir silahlanma programı yürütmesi dikkati çekiyor. ( Yasin Demirci – Anadolu Ajansı )

Ενώ το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,22 τοις εκατό, σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στη χώρα αυτή είναι 166 δολάρια.

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι περισσότερο από το 45 τοις εκατό του τεράστιου αμυντικού προϋπολογισμού της Αθήνας αφιερώνεται στην αγορά νέων όπλων.

Σύμφωνα με στοιχεία για τις μεταφορές όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Γαλλία, ο παραδοσιακός προμηθευτής όπλων στην Αθήνα, είναι η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο από την ταχεία κίνηση εξοπλισμών της Ελλάδας.

Το Παρίσι υπέγραψε δύο πολύ ολοκληρωμένες συμφωνίες με την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων πυραύλων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και φρεγάτες τύπου FDI. Το κόστος αυτών των συμφωνιών υπολογίζεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την Ελλάδα να ανοίγει πολλαπλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις ΗΠΑ το 2019 και το 2021, η Ουάσιγκτον άρχισε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικών προμηθειών στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η αποστολή 1200 τεθωρακισμένων M-117, 10 ελικοπτέρων βαρέος φορτίου CH-47D και 60 ελικοπτέρων αναγνώρισης/μάχης OH-58D.

Τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν επίσης στην Ελλάδα το πρώτο ζεύγος 83 F-16 Viper, στο πλαίσιο συμφωνίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκτός από το ότι θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, η Ελλάδα θέλει την προμήθεια των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων MQ-9 και AH-64E Apache και την ανάπτυξη των M-270 MLRS και Patriot.

Το Ισραήλ επωφελείται επίσης σημαντικά από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. Το Τελ Αβίβ υπέγραψε συμφωνίες με την Αθήνα που περιελάμβαναν την εκπαίδευση πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και την προμήθεια μεγάλου αριθμού πυραύλων Spike-NLOS και την μίσθωση 4 UAVs Heron, έναντι 370 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ενός συμφωνία ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια περίοδο, η Γερμανία συμφώνησε να πουλήσει στην Ελλάδα 44 βαριές τορπίλες DM2A4 έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρησιμοποιηθούν στα υποβρύχια της, ενώ η Αγγλία πούλησε 2 πλοία γρήγορης επίθεσης τύπου Vita για 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ισπανία πούλησε 5 UAV Alpha-900 στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία προμήθευσε 2 ναυτικά πυροβόλα των 76 χλστ. Η Ρωσία είναι ένας τους εξαγωγείς όπλων σε αυτόν τον κατάλογο. Η Μόσχα προμήθευσε 4 συστήματα αεράμυνας SA-15 στην Αθήνα το 2019.”


Δεν υπάρχουν σχόλια :