Πώς η Γερμανία κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα με Πολωνία – Αποκάλυψη Taz


 


Τον ύπουλο τρόπο που κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών η Γερμανία στα σύνορά της με την Πολωνία αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα TAZ.


«Πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης μιλούν συχνά για pushbacks όταν γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε άλλες χώρες-μέλη. Κι όμως, πρόσφυγες επαναπροωθούνται και στα γερμανικά σύνορα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες», γράφει η Taz στο φύλλο της Παρασκευής (23/9) με τίτλο «Pushback αλά Γερμανικά».


Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Τους φόβους οργανώσεων αρωγής επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση μετά από επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Ότι δηλαδή οι επαναπροωθήσεις ατόμων από τρίτες χώρες αποτελεί κοινή πρακτική στα γερμανοπολωνικά σύνορα».


«Προφανώς οι άνθρωποι αυτοί δεν ξυλοκοπήθηκαν, ενώ δεν έγινε χρήση σπρέι πιπεριού ή όπλων, όπως στην Πολωνία, την Κροατία ή την Ελλάδα. Ο γερμανικός τρόπος αναχαίτισης και επιστροφής στα σύνορα είναι πιο ήπιος, πιο ύπουλος», σημειώνει η εφημερίδα για να εξηγήσει αυτό τον «ύπουλο» τρόπο.


«Στους συλληφθέντες ασκούνται πιέσεις να υπογράψουν ότι δεν αναζητούν προστασία στη Γερμανία και στη συνέχεια προτρέπονται να επιστρέψουν στην Πολωνία. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές…ξεγλιστρούν, ανεξάρτητα από το αν οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Υεμένη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα για να υπογραμμίσει επίσης: Ο αριθμός των επιστροφών προσφύγων στα γερμανοπολωνικά σύνορα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι.


«Τώρα θα ήταν ίσως μια καλή στιγμή για τους πολιτικούς της κυβέρνησης να επικρίνουν όσα συμβαίνουν στα γερμανικά σύνορα με την ίδια αυστηρότητα, όπως πράττουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Και παράλληλα να δώσουν τέλος σε αυτή την πρακτική», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :