Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαθέτει σήμερα συνολικά 64 μαχητικά Mirage 2000-9 σε έκδοση EAD/RAD αλλά και 15 εκπαιδευτικά σε έκδοση DAD.

Οι νεότερες πληροφορίες που αφορούν σε ενδεχόμενη απόκτηση των μαχητικών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό με πιθανότητες εξελίξεων τις ερχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα είναι τα ΗΑΕ και δεν αποκλείεται το θέμα να επανέλθει στο προσκήνιο αφού στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ισχυρής και φίλης Αραβικής χώρας. Όπως έχει αποκαλύψει το Newpost οι πρώτες συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με δεδομένη την άριστη σχέση της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι. Τόσο του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας με τους Άραβες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το Αεροπορικό Επιτελείο αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις ωστόσο εμφανίζεται θετικό στο ενδεχόμενο απόκτησης των Εμιρατιανών μαχητικών. Αφού φαίνεται να γνωρίζει ότι πρόκειται για μαχητικά σε πολύ καλή κατάσταση, αναβαθμισμένα και κοντά στη λογική της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία διαθέτει και επιχειρεί εδώ και δεκαετίες με Γαλλικά μαχητικά. F1, Mirage 2000 EGM/BGM, Μirage 2000-5 και πρόσφατα Rafale F3R.

Καθοριστική παράμετρος αν τελικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάψουν οριστικό «πράσινο φως» για παραχώρηση των Mirage 2000-9 στην Ελλάδα και στην HAF-υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Μαρόκο-φαίνεται ότι είναι το κόστος. Με δεδομένο ότι η Πολεμική Αεροπορία ήδη αναβαθμίζει τα 83 μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper, αποκτά 24 μαχητικά Rafale, προχωρά στην αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50, αποκτά καινούργια όπλα αλλά εισέρχεται και στο πρόγραμμα των μαχητικών Stealth 5ηςγενιάς F-35, το οικονομικό άνοιγμα δεν επιτρέπει μια ακόμα υπέρβαση. Όμως εάν το κόστος απόκτησης είναι πραγματικά χαμηλό και οι Άραβες προχωρήσουν σε παραχώρηση των μαχητικών έναντι σχετικά συμβολικής τιμής η Πολεμική Αεροπορία κάθε άλλο παρά θα διαφωνήσει στην απόκτηση των πανίσχυρων αεροσκαφών.

Το ενδιαφέρον όπως στο παρελθόν έχει αναφέρει το Newpost φαίνεται να εστιάζεται στην απόκτηση 36 μαχητικών και μάλιστα στην αναβαθμισμένη τους έκδοση EAD/RAD αλλά και σε αριθμό εκπαιδευτικών για να «στηθούν» δύο πλήρεις Πολεμικές Μοίρες.

Για να παραχωρηθούν από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα τα Γαλλικής κατασκευής μαχητικά απαιτείται σύμφωνη γνώμη από το Παρίσι καθώς είναι απαραίτητο το «oui» της κατασκευάστριας χώρας Γαλλίας προκειμένου να πουληθεί ή να παραχωρηθεί Γαλλικό οπλικό σύστημα σε τρίτη χώρα. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Γάλλοι και κυρίως ο πρόεδρος Μακρόν είναι απόλυτα θετικός σε μια τέτοια κίνηση.

Η αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαθέτει σήμερα συνολικά 64 μαχητικά Mirage 2000-9 σε έκδοση EAD/RAD αλλά και 15 εκπαιδευτικά σε έκδοση DAD. Η συμφωνία που έκανε το Αμπού Ντάμπι με τους Γάλλους για απόκτηση 80 υπερσύγχρονων Rafale άνοιξε το δρόμο για την πώληση-παραχώρηση τους. Με χρονικό ορίζοντα το 2026 όταν θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις πρώτες «ριπές». Αν τελικά κλείσει το μεγάλο «deal» η Ελλάδα θα επιδιώξει να επισπεύσει την απόκτηση τους με στόχο να αυξήσει το συντομότερο την «οροφή» των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ενόψει της αναμενόμενης απόσυρσης του «γερόλυκου» μαχητικού F-4 Phantom. Mε στόχο να αποκτήσει ένα ακόμη αναβαθμισμένο μαχητικό 4ης γενιάς ώστε μαζί με τα «αδέλφια» των Mirage 2000-9, τα 24 μαχητικά Mirage2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας «Θησέας» να συνδράμει τα 83 συν 38 F-16 στην υπεράσπιση του Αιγαίου και ταυτόχρονα να κρατήσει «άφθαρτα» τα 24 Rafale.

Τα Mirage των ΗΑΕ αγοράστηκαν σε δύο δόσεις το 1986 και το 1998. Tα καινούργια ήταν ήδη σε διαμόρφωση 2000-9 ενώ αναβαθμίστηκαν και τα παλιότερα. Διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες τόσο στην air to air μάχη όσο και σε αποστολές κρούσης αφού είναι εξοπλισμένα με το ισχυρό ραντάρ RDY-3, το ατρακτίδιο στοχοποίησης Sniper και έχουν πιστοποιήσει την κατευθυνόμενη βόμβα Al Tariq για την απόκτηση της οποίας ενδιαφέρεται η HAF. Ειδικά το ραντάρ RDY-3 διαθέτει σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δυνατότητες που προσεγγίζουν το ραντάρ σταθερής διάταξης AESA με το οποίο αναβαθμίζονται τα Viper και ήδη διαθέτουν τα Rafale. Eπιπλέον τα Eμιρατιανά Mirage 2000-9 έχουν αναβαθμισμένο σύστημα αυτοπροστασίας, σκοπευτικό στην κάσκα του ιπτάμενου και αναβαθμισμένο data link το οποίο δίνει σημαντικές δικτυοκεντρικές δυνατότητες για ανταλλαγή δεδομένων και συνεργασία με τα «Viper», τα Rafale, τα ιπτάμενα ραντάρ ΕΜΒ-145 αλλά και τις καινούργιες φρεγάτες Belharra.

Μεγάλο πλεονέκτημα για τη HAF σε ενδεχόμενη απόκτηση των Mirage 2000-9 θεωρείται ότι είναι η ύπαρξη τεχνογνωσίας στα Γαλλικά μαχητικά, οι υποδομές που ήδη υπάρχουν για την υποστήριξη των Mirage 2000-5 και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών εδώ και δεκαετίες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στα Mirage. Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη όπλα συμβατά με το Μirage 2000-9 όπως οι πύραυλοι Mica, οι αντιπλοϊκοί AM-39 Exocet, αλλά και οι «στρατηγικοί» SCALP-EG τους οποίους χρησιμοποιεί και η αεροπορία των ΗΑΕ.

Ενδεχόμενη απόκτηση των Mirage 2000-9 εκτινάσσει την «οροφή» μαχητικών της HAF πάνω από τα 200 αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας και πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών «γερακιών» εν αναμονή του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Μια αεροπορία πραγματικός εφιάλτης για τους προκλητικούς γείτονες.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

loading...