Καναδάς: Ανακαλύφθηκε νέο τεράστιο κοίτασμα λιθίου – «Ανάσα» για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία


 


Αρκετό για να παράγονται συστοιχίες μπαταριών για έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως

Νέο τεράστιο κοίτασμα λιθίου έρχεται να δώσει ανάσα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και το εξηλεκτρισμένο μέλλον, μιας και από αυτό υπολογίζεται πως μπορούν να παράγονται συστοιχίες μπαταριών για έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.


Ειδικότερα, στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά, η εταιρεία Snow Lake Lithium έχει στην κατοχή της μια έκταση 550.000 περίπου στρεμμάτων η οποία φέρει ιδιαίτερα πλούσια κοιτάσματα λιθίου.


Σύμφωνα με την Snow Lake Lithium οι δοκιμαστικές ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί κάτι παραπάνω από υποσχόμενες όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον του ορυχείου που βρίσκεται υπό κατασκευή.


Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι άνθρωποι της Snow Lake Lithium δείχνουν ότι τα κοιτάσματα λιθίου που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ορυχείο μπορούν να αποφέρουν ποσότητα αρκετή για να παράγονται συστοιχίες μπαταριών για έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.


Η παραπάνω τεράστια ποσότητα υπολογίστηκε μάλιστα με Snow Lake Lithium να έχει κάνει ανασκαφές μόλις στο 1% της επιφανείας του ορυχείο, η λειτουργία του οποίου παρεμπιπτόντως αναμένεται να είναι ανθρακικά ουδέτερη, με όλα τα μηχανήματα του να λειτουργούν με ηλεκτρισμό που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.


Οι μελέτες τις Snow Lake Lithium για την εκμετάλλευση του ορυχείου της στον Καναδά έχουν ξεκινήσει από το 2018. Οι τελευταίες μελέτες που ξεκίνησαν φέτος δείχνουν επίσης ότι από τη συγκεκριμένη τοποθεσία μπορεί να γίνεται εξόρυξη της παραπάνω τεράστιας ποσότητας μπορεί να γίνεται για τουλάχιστον μια 10ετία.


Το ορυχείο που βρίσκεται στη Μανιτόμπα θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Β. Αμερικής. Η εξόρυξη λιθίου στον Καναδά θα βοηθήσει τις Η.Π.Α. και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν εργοστάσια εκεί να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.


Παράλληλα θα μειωθούν και οι ρύποι που παράγονται για να μεταφερθεί το λίθιο από την Κίνα στις Η.Π.Α., με το νέο ορυχείο να βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα, ενώ οι μεταφορές λιθίου μπορούν εύκολα να εξυπηρετούνται από το διευρυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που υπάρχει στην περιοχή.


Τέλος, η χρήση του λιθίου από τον γειτονικό Καναδά, λόγω και των εμπορικών σχέσεων που έχει η χώρα με τις Η.Π.Α., είναι κάτι που επιθυμούν διακαώς οι κατασκευαστές ηλεκτρικών και εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων.


Η χρήση του σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει αυτόματα σε φοροαπαλλαγές για τα τελευταία, οι οποίες και ισχύουν από το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια :