Ακάρ: Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες, ελάτε σε διάλογο-Τι είπε για νησιά, εναέριο χώρο, Θράκη, Ανατολική Μεσόγειο


 


Κόντρα στο "Μητσοτάκης γιοκ" ζητάει συνάντηση και συνεννόηση-«Παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό»

Είναι προφανές όπως γράφαμε και πριν πως μετά τα Viper και τον Μακρόν χθες οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει. 


Και επιχειρούν 'αντεπίθεση" με νέες απειλητικές δηλώσεις. Την σκυτάλη πήρε πριν από λίγο ο Ακάρ, που μετά τους τσαμπουκάδες με την πτήση του πάνω από το Αιγαίο, μίλησε ξανά. 

"(Για τις προκλήσεις της Ελλάδας) Λέμε να μάθετε από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν κάτι στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι σε αυτό", δήλωσε σήμερα, μια ιδιαίτερα συμβολική μέρα για τον ελληνισμό. 

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για τις αυξανόμενες προκλήσεις της Ελλάδας και τα τελευταία πυρά σε πλοίο στο Αιγαίο, ο Ακάρ είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι.


Τονίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και ενεργεί υπομονετικά για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, ο Ακάρ είπε: «Παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική κάθε Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό». 


Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δυσφημήσει την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, ο Ακάρ είπε:


"Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική. Εκεί είναι μια υποκριτική πολιτική. Αφενός επιμένουμε στο διάλογο αφετέρου όταν είναι μόνοι συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία με βάση ψέματα και άρνηση κάθε φορά που μιλούν με τρίτες χώρες" ανέφερε.


Σημειώνοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή είχε πρόσφατα πυροβολήσει εναντίον πολιτικού πλοίου στο Αιγαίο, ο Ακάρ είπε: "Αμέσως μετά, οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Γι' αυτό λέμε ότι δεν το κάνουν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους;» είπε.

Δηλώνοντας ότι η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προγραμματίσει εθνικές και ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας, ο Ακάρ είπε:

"Ακόμη και σε αυτές τις δραστηριότητες, παρενοχλούν και κλειδώνουν με συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής. Αυτή είναι εχθρική στάση. Δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Κάνουν αυτά τα πράγματα και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Είναι απαράδεκτο. Είναι μεγάλη υποκρισία..Αυτό πρέπει να φανεί. Αυτά τα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας γραπτώς και προφορικά κάθε φορά. Ακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας, δεν αφήνουμε καμία από αυτές αναπάντητη. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει στο τραπέζι, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Το ονομάζουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο, θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα. Για το Αιγαίο Πέλαγος ευχόμαστε η θάλασσα να είναι θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό".


Για το Λαύριο 

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να αξιολογήσει το θέμα του Λαυρίου  υπενθυμίζοντάς του τις δηλώσεις ότι δήθεν είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο τρομοκρατίας, ο Ακάρ είπε: «Κρύβουν FETO, PKK/YPG, DAESH, DHKP-C στο Λαύριο. τους φιλοξενούν. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ φαίνονται όλα αυτά ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με μεγάλη αμέλεια και υποκρισία.Αυτό είναι αδύνατο να το καταλάβουμε». χρησιμοποίησε τις φράσεις.


Αντιδρώντας στη στάση της Ελλάδας για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

"Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε "είναι μουσουλμάνοι". Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάνης από τη μία πλευρά και η Συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους κανονισμούς που προβάλλουν αυτά τα κείμενα".


Επαναλαμβάνοντας τέλος ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ είπε, "Ο εναέριος χώρος σας είναι αυτό που είναι τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, Όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια". Δεν γίνεται Αποδεχτείτε το. Τα προβλήματα περιμένουν ένα προς ένα. Λέμε, "Αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε". 


Βέβαια αυτή η φράση έρχεται σε αντίθεση με το "Μητσοτάκης γιοκ"...


Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις από τη μια πλευρά, συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την άλλη και διαδικασίες διαχωρισμού για την επίλυση των προβλημάτων, ο Ακάρ είπε: "Όλα αυτά έχουν σταματήσει. Λέμε, "έλα όποτε θέλεις" ή ας έρθουμε». Εμείς το λέμε «διάλογο», ενώ το αφήνουν στην άκρη και λένε «η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική». αυτός είπε.


Τονίζοντας τέλος τη σημασία μιας δίκαιης λύσης των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ είπε:


"Λέμε να μαθαίνεις από την ιστορία. Μην μπαίνεις σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να σου πουν κάτι. Έχετε δει στην ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στο Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για τους προσωπικούς τους υπολογισμούς και την εσωτερική πολιτική, τα δικά τους συμφέροντα. Από την άλλη, κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι στρατιώτες και λογικοί Έλληνες είδαν το λάθος εδώ και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά.


Εκφράζουμε ότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις υπό αυτή την έννοια και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι, και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :