ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΜΙΑ ΤΟΣΟ “ΑΙΡΕΤΙΚΗ” ΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ…



Γράφει ο Miles Mathis
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Τον 20ό αιώνα, η φυσική υπέστη μια μεταμόρφωση. Κανείς δεν το αρνείται αυτό. Αλλά συνήθως η μεταμόρφωση αυτή πιστώνεται στη Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική. 

Και συνήθως ο μετασχηματισμός θεωρείται ως μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτό το άρθρο θα υποστηρίξω το αντίθετο. Ο μετασχηματισμός οφειλόταν περισσότερο σε έναν μετασχηματισμό στα μαθηματικά, και αυτός ο μετασχηματισμός ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επιζήμιος.

Αυτός ο μετασχηματισμός που οφείλεται στα μαθηματικά άρχισε τον 19ο αιώνα, αλλά δεν κατέλαβε τη φυσική μέχρι τον 20ό αιώνα. 

Τον 19ο αιώνα το σκηνικό ήταν έτοιμο: είχαμε αρκετά αφηρημένα μαθηματικά πεδία που έφτασαν στην “καρποφορία”, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών που βασίζονταν σε μεταβλητές και αρχές δράσης, των μαθηματικών που βασίζονταν στον καμπύλο χώρο, των μαθηματικών που βασίζονταν στους πίνακες, των μαθηματικών που βασίζονταν στους τανυστές, των μαθηματικών που βασίζονταν στο i και των μαθηματικών που βασίζονταν στα άπειρα.

Όπως έχω δείξει, τα μαθηματικά του 19ου αιώνα κληρονόμησαν πολλά άλυτα προβλήματα από το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων από τον Ευκλείδη και τον Νεύτωνα. Δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων επειδή δεν τα αναγνώριζαν ως προβλήματα. 

Είχε ήδη εγκαταλείψει τα θεμελιώδη ζητήματα ως “μεταφυσική” και προτίμησε αντ’ αυτού να δημιουργεί όλο και πιο αφηρημένα συστήματα. Όσο πιο αφηρημένο γινόταν το μαθηματικό σύστημα, τόσο πιο επιτυχημένο μπορούσε να είναι στην αποφυγή θεμελιωδών ερωτημάτων.

Το σαφέστερο παράδειγμα αυτού είναι ο τομέας των εφαρμοσμένων μαθηματικών που βασίζεται στις μεταβλητές δράσης. Τα τελευταία εκατό χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερους επαίνους για τις μεταβλητές δράσης, με αποκορύφωμα την προπαγάνδα του Feynman. 

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...