Αμερικανός πρώην αξιωματούχος μίλησε για πρώτη φορά για τουρκικές παραβιάσεις σε…ελληνική ΑΟΖ-Μήπως πλησιάζει η ώρα επέκτασης στα 12 μίλια;

 

Μ. Ρούμπιν σε αμερικανικό ΥΠΕΞ : ”Ο Ερντογάν ανύψωσε το μεσαίο δάκτυλο του στην κυβέρνηση Μπάιντεν με την συμφωνία για δεύτερη παρτίδα ρωσικών πυραύλων με την Μόσχα”

ΗΕλλάδα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην ΝΑ Μεσόγειο και αυτό εδραιώθηκε ακόμα πιο πολύ μετά το θέμα με την δεύτερη παρτίδα των τουρκικών S-400.

Ο γνωστός πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν βάζει “φωτιά” στον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατά τον ίδιο κινείται εξοργιστικά νωχελικά στο ζήτημα της απόκτησης δεύτερης παρτίδας ρωσικών πυραύλων από το καθεστώς Ερντογάν. 

«Ο Σάλιβαν πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Μόσχα, να σταματήσει τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις της ελληνικής ΑΟΖ, όπως έκανε η Κίνα και η Ρωσία σε γείτονες της», ανέφερε σε βαρυσήμαντο άρθρο του. 

¨Είναι καιρός να αποσύρουμε τα F-16 από το τραπέζι και να αυξήσουμε τις κυρώσεις στην Άγκυρα ως απάντηση στη νέα συμφωνία για τους S-400. 

 Τόσο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαίνεσαν την Τουρκία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ αρκετά χρόνια αφότου η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το εβραϊκό κράτος. 

“Αυτή η κίνηση θα φέρει αυξημένη ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στους λαούς τους καθώς και στην περιοχή», έγραψε ο Σάλιβαν στο Twitter.

 Ο Σάλιβαν μιλάει πολύ νωρίς και ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ενώ ο Ερντογάν προσποιείται τον υπάκουο μαθητή για να λάβει σε  αντάλλαγμα την καλή θέληση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει διπρόσωπος.

Λίγες ώρες πριν ο Σάλιβαν επαινέσει τον Ερντογάν, ο ρωσικός Τύπος ανακοίνωνε ότι η Τουρκία είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο τόσο για την αγορά πρόσθετης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία όσο και την παραγωγή ανταλλακτικών για το εν λόγω σύστημα.

Αυτό ήταν ουσιαστικά η ανύψωση του μεσαίου δακτύλου προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν σκοπό να  καλοπιάσουν την Τουρκία εγκρίνοντας την πώληση σε αυτήν αναβαθμισμένων μαχητικών F-16. 

Η διπροσωπία του Ερντογάν εκπλήσσει λιγότερο από την ευπιστία όσων έχουν την τάση να δουν την δήθεν καλή του θέληση. Στην καρδιά του ο Ερντογάν είναι ιδεολόγος, ενώ παραμένει βαθιά αντισημίτης, αντι-ισραηλινός και αντιαμερικανός. 

Ενώ επιδιώκει να επωφεληθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δείχνει την αληθινή του στάση απέναντι στην αμυντική συμμαχία με τις συλλήψεις Τούρκων αξιωματικών, των οποίων η μόνη αμαρτία ήταν η μακροχρόνια υπηρεσία τους στα γραφεία του ΝΑΤΟ. 

Μετά από χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι σχεδόν άδεια.

Η δημιουργική λογιστική δεν μπορεί πλέον να καλύψει τα ελλείμματα και το Κατάρ, το πλούσιο εμιράτο του Περσικού Κόλπου που χρηματοδότησε τον Ερντογάν από την αρχή έχει φτάσει στα όριά του. 

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι με ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μπορεί να του επιτραπεί να επισπεύσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από διεθνείς δανειστές χωρίς άλλες χώρες να επιδιώξουν να  αποσπάσουν παραχωρήσεις. 

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσεγγίζουν επίσης την Τουρκία μέσα από τους δικούς τους ευσεβείς πόθους, αγνοώντας τη συστηματική αλλαγή που έχει κάνει το καθεστώς του Τούρκου προέδρου εδώ και δύο δεκαετίες στην Τουρκία, και πιστεύουν ότι η χώρα αυτή μπορεί να επιστρέψει στο status quo μετά την πτώση του Ερντογάν. 

Όλοι ελπίζουν ότι οι τουρκικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους μπορεί να ανατρέψουν τον Ερντογάν και, αντιστρόφως, ανησυχούν ότι οποιαδήποτε τιμωρητική ενέργεια μπορεί να αποτύχει, αναζωπυρώνοντας εθνικιστικές φλόγες στην Τουρκία. 

Αυτό είναι λανθασμένο για δύο λόγους: 

Πρώτον, δεν υπάρχει τίποτα στον χαρακτήρα του Ερντογάν που να υποδηλώνει ότι θα συμμορφωνόταν με το αποτέλεσμα μιας πραγματικά δημοκρατικής εκλογής. 

Το καθεστώς του είτε θα εξαπατήσει τον τουρκικό λαό ( νοθεία) είτε, όπως το 2016, θα προσποιηθεί δήθεν κρίση για να επιβάλει νόμους έκτακτης ανάγκης. 

Δεύτερον, η άρνηση να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για τις πράξεις του επιτρέπει στον Τούρκο ηγέτη να προβάλει δύναμη( προς τα που άραγε;), ταυτόχρονα υπονομεύει την αντιπολίτευση και ενθαρρύνει τη συνέχιση του διπλού παιχνιδιού. 

Είναι καλό να επικροτούμε την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βαθμονομήσουν την πολιτική τους με βάση την πραγματικότητα και όχι την ελπίδα. 

Είναι καιρός να σταματήσουμε να πέφτουμε στις μπλόφες του Ερντογάν. Οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν θα φέρουν «ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία», όπως παρατήρησε ο Σάλιβαν”, καταλήγει ο Αμερικανός ειδικός, ο οποίος πέρα από τις γνώσεις και τις περγαμηνές του είχε θητεύσει στο Πεντάγωνο και αυτό μας λέει  πολλά. 

Η επόμενη περίοδο για την Ελλάδα θα είναι “καυτή” στην κυριολεξία αφού το καθεστώς Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει από την εξουσία, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει πιθανότατα σοβαρό επεισόδιο για να “πουλήσει” τουρκισμό στον πεινασμένο τουρκικό λαό.

Αντίπαλος του Ερντογάν και των υποχθόνιων σχεδίων του είναι ο ελληνικός στρατός, ναυτικό και αεροπορία, που θα κληθούν να διαφυλάξουν την εθνική μας ακεραιότητα , η οποία ευρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας, και όπως όλα δείχνουν θα δοκιμαστεί σκληρά τους επόμενους μήνες.  

loading...