Τούρκοι κατά Μενέντεζ: Οφείλει στον Μπάιντεν-Politico: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να παρακάμψει το Κογκρέσο

Μετά και τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την υπερψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Κι όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο χτυπάς το σαμάρι! 

Τα βάζουν λοιπόν με τον γερουσιαστή Μενέντεζ. 

Τουρκικό ΜΜΕ βγάζει χολή για τον φιλέλληνα γερουσιαστή αναφέροντας: 

Ο Μενέντεζ τέθηκε υπό έρευνα, ανακρίθηκε και προσκλήθηκε να παραιτηθεί για 14 διαφορετικές κατηγορίες, όπως «ψευδή δήλωση, συνωμοσία, δωροδοκία 8 φορές» από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας το 2015. Ο πρώην υπουργός Τουρισμού και Υγείας Μπουλέντ Ακαρτσάλι, σε άρθρο του στη Milliyet, στις 5 Ιουνίου 2021, υπενθύμισε ότι ο Μενέντεζ επανεξελέγη χάρη στον Ομπάμα και τον τότε αναπληρωτή του Τζο Μπάιντεν, «Ο Μενέντεθ είναι ο επιμελητής του Μπάιντεν. Θα μπορέσει να κάνει βήμα εναντίον του; 

Όπως γίνεται σαφές αυτό που υπονοεί το τουρκικό ΜΜΕ είναι πως ο Μενέντεζ οφείλει πολλά στον νυν Αμερικανό πρόεδρο συνεπώς δεν θα τολμήσει να του εναντιωθεί από την στιγμή που ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία η υπόθεση των F-16 να έχει θετική εξέλιξη για την Τουρκία. 

Άραγε πρόκειται για ευσεβείς πόθους των Τούρκων ή το τουρκικό λόμπι στην Ουάσινγκτον έχει δρομολογήσει διαδικασίες; 

Διαμάχη υψηλού επιπέδου

Στο μεταξύ το Politico αναφέρει πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, αλλά οι Δημοκρατικοί στέκονται εμπόδιο στο δρόμο του.

“Πρόκειται για την πιο πρόσφατη διαμάχη υψηλού προφίλ για την εξωτερική πολιτική μεταξύ των Δημοκρατικών του Κογκρέσου και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Στο σύνολό τους, η προσπάθεια καθιστά σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση να ακολουθήσει τη δηλωμένη επιθυμία της να πουλήσει τα αεροσκάφη σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που οι επικριτές λένε ότι ασπάζεται τον αυταρχισμό και παραβιάζει την κυριαρχία γειτονικών εθνών” λέει το Politico και έρχεται και στον Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

“Πώς ανταμείβεις ένα έθνος που κάνει όλα αυτά τα πράγματα;” δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Menendez (D-N.J.). “Δεν το βλέπω. Τώρα, αν θέλουν να αρχίσουν να αλλάζουν τους τρόπους τους, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία”.

Ο Μενέντεζ είναι ένας από τους τέσσερις νομοθέτες των οποίων η έγκριση απαιτείται για τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις. Εδώ και καιρό αντιτίθεται στην πώληση, και ενίσχυσε τις θέσεις του αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αφού ο Μπάιντεν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ότι ήθελε να πουλήσει τα αεροσκάφη στην Τουρκία.

Οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν έγιναν αφού η Τουρκία έπαψε να αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της κίνησης της Τουρκίας και των παρατηρήσεων του Μπάιντεν.

Οι νομοθέτες λένε ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε θέσει εμπόδια στις δύο υποψήφιες χώρες του ΝΑΤΟ εξ αρχής. Συν τοις άλλοις, η Τουρκία αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις για τις προηγούμενες αγορές της ρωσικής κατασκευής συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και οι πιλότοι της έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας εκατοντάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στην “άνοδο του αυταρχισμού” υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

(…)

Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τον Μενέντεζ να υποστηρίξει την πώληση των F-16. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να πεισθεί να εγκαταλείψει την αντίθεσή του, ο Μενέντεζ απάντησε: “Όχι πολύ”. Ο ομόλογός του από τους Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, ο γερουσιαστής Jim Risch από το Idaho, είναι αναποφάσιστος.

Τα δημοκρατικά μέλη της Ελληνικής Ομάδας εξέδωσαν μια καυστική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στη δήλωση του Μπάιντεν για την υποστήριξη της πώλησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για τις “ανταγωνιστικές ενέργειες” της Τουρκίας προς την Ελλάδα, καθώς και για την πιθανή επανεισβολή της στη Συρία με στόχο τους Κούρδους που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

“Μέχρι η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να μετριάσει τις παραπάνω ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση”, κατέληξαν οι νομοθέτες.

Δεν είναι όλοι οι Δημοκρατικοί αντίθετοι με την πώληση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Adam Smith (D-Wash.) δήλωσε ότι ενώ πιστεύει ότι οι ανησυχίες του Menendez είναι “δικαιολογημένες”, η πώληση των F-16 θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας.

“Η Τουρκία έχει κάνει πολλά πράγματα που έχουν κάνει τη σχέση μας δύσκολη. Αλλά δεν είναι μια σχέση που έχουμε την πολυτέλεια να ξεπλύνουμε”, δήλωσε ο Smith σε συνέντευξή του. “Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να την ανοικοδομήσουμε. Τα F-16 φαίνεται να είναι ένας λογικός τρόπος για να το κάνουμε”.

Ενώ η αντίθεση του Κογκρέσου καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τον Μπάιντεν να πουλήσει τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, έχει μια επιλογή για να σπάσει το γυαλί. Θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει το Κογκρέσο – ένα βήμα που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν οι νομοθέτες δεν ενέκριναν την προσφορά του να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

loading...