Η λέξη Θεός είναι μια φιλοσοφική αρχαία εκπνευσμένη ιδέα, όπου ο όρος αυτός βασίζεται στο μυστήριο της υπαρξιακής αρχής του κόσμου και συγκλείνεται με τον αριθμό ένα.

Ασχολήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι αρχαίοι φιλόσοφοι και από τις δύο σχολές, των υλιστών και ιδεαλιστών.

Προσπάθησαν φυσικά πάντα με βάση την λογική να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν την ουσία και την έννοια του Θεού.

Η φιλοσοφική λογική είναι αυτή που σε βγάζει από τον λαβύρινθο της άγνοιας στην έξοδο.

Όμως η εξέλιξη της αρχαίας φιλοσοφικής πορείας (δεν αναφέρομε στην αρχαία θρησκεία) φτάνει στο τέλος της σταδιακά μετά Χριστόν (μ.Χ.).

Έτσι ξεκίνησε το νέο κύμα μιας διαφορετικής αντίληψης, όπου ανέτρεψε την φιλοσοφική αρχαία ιδέα, μέχρι τότε για τον Θεό.

Όχι δια της βίας φυσικά, αλλά με ειρηνικό τρόπο. Έτσι πέρασε ένας άλλος τρόπος ιδέας αντίληψης για τον Θεό μέσω της πίστης.

Τι είναι η πίστη;

Η έννοια της πίστης είναι μια ψυχολογική θέληση ή επιθυμία ενός ανθρώπου όπου βρίσκετε σε μια απόγνωση.

Ποιος ήταν ο λόγος και ο πραγματικός στόχος αλλαγής της φιλοσοφικής λογικής των αρχαίων; Μήπως ήταν λάθος ο τρόπος της φιλοσοφικής προσέγγισης του Θεού και ο σωστός τρόπος προσέγγισης είναι μέσω της πίστης; Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέγει πάντα αυτό που νομίζει, το σωστό η το λάθος.

Δυστυχώς όμως ο άγνωστος Θεός παραμένει στην ουσία μια δυσνόητη φανταστική έννοια. Μήπως η δυσνόητη κατανόηση της έννοιας του Θεού γίνετε κατανοητή μέσω μιας προσωπικής φαντασίας κάθε ανθρώπου;

Διότι ο Θεός είναι απειροδιάστατος στους υλικούς και στους πνευματικούς χώρους, «πανταχού παρόν».

Ο Θεός δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν, διότι απλά η έννοια του Θεού σημαίνει ύπαρξη. Να σεβαστούμε μέσα από την ψυχή μας την μοναδικότητα της ύπαρξης της ζωής μας στο άπειρο σύμπαν, διότι χάρη της γέννησής μας γνωρίζουμε για πρώτη και για τελευταία φορά το μεγαλείο της ζωής.

Πάντα θα υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικές αντιλήψεις για τον Θεό ως προς την ερμηνεία του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναιρείται η ύπαρξή του.

Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης

loading...