Η φαναριώτικη παρακμή και το αβέβαιο μέλλον του Πατριαρχείου – Μια ζωή στη σκιά του Ιακώβου…

 Δίχως τέλος και δίχως όρια η παρακμή του Φαναρίου. Προσποιείται σκανδαλωδώς ότι δε συμβαίνει τίποτε, ενώ κράζουν και οι πέτρες για την παρακμή και σήψη παρά τα ταρατατζούμ

Οι Φαναριώτες θα διαλύσουν εντελώς το Πατριαρχείο, το οποίο ελλείψει και ποιμνίου είναι πια έκθετο. Πρόκειται για πρωτοφανή ἐπαρση, αλαζονεία, εμμονή, αίσθηση απυρόβλητου που δεν εξηγείται παρά με όρους μεταφυσικούς.

Καλή τύχη!

Μια ζωή στη σκιά του Ιακώβου…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Φαίνεται πως φεύγοντας από την ζωή αυτή ο μεγάλος Αμερικής Ιάκωβος, πικραμένος και πονεμένος για τον τρόπο που του φέρθηκε η Μητέρα Εκκλησία, η οποία τον εξανάγκασε σε παραίτηση, βαρυγκόμησε μέσα του πάνω στο κρεββάτι του πόνου που έδινε τη μάχη του, να μη στεριώσει κανείς διάδοχος αν δεν είναι ισάξιος του και το ίδιο ικανός με εκείνον για  να συνεχίσει το έργο του. Έκτοτε η Αρχιεπισκοπή ζει σκηνές απείρου κάλλους και αποσυντίθεται εις τα εξ ων συνετέθη. Ο,τι έχτισε ο Ιάκωβος πετραδάκι – πετραδάκι γκρεμίζεται από τους διαδόχους του.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι και οι τρεις εκλογές διαδόχων του  που έκανε το Φανάρι, και οι τρεις αποδείχθηκαν εκτός τόπου και χρόνου. Με εξαίρεση τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, που ενώ ήταν πνευματικός άνθρωπος δεν φρόντισε να πλαισιωθεί από σωστούς συνεργάτες για να τον βοηθήσουν στη διοίκηση (και ο,τι συνέβη το δημιούργησαν αυτοί αλλά το χρεώθηκε ο Δημήτριος) οι άλλοι δύο ήταν και είναι εκ φύσεως «trouble makers», γεννημένοι να δημιουργούν προβλήματα.

Φαίνεται πως ακόμη και μέχρι σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ζει με το… φάντασμα του Ιακώβου, αφού κανείς εκ των διαδόχων του δεν μπορεί να τον φτάσει. Ναι, την Εκκλησία της Αμερικής την στοιχειώνει ο Ιάκωβος. Και επειδή δεν είναι εύκολο να τον αναστήσουμε πρέπει το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μελετήσουν εις βάθος το θέμα και να πάρουν σοβαρές αποφάσεις!Αλλιώς αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν ακριβό τίμημα.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης έλεγε «φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια». Τι ελεύθερο πνεύμα! Διαφωνούσε με τις ιδέες του δασκάλου του και χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόβο το έλεγε. Το ίδιο και μείς, χωρίς να μπορούμε να φτάσουμε τον Αριστοτέλη ούτε στο μικρό δακτυλάκι του.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς, Νεοέλληνες, πόρρω απέχοντες από τους αρχαίους προγόνους μας, δεν λέμε την αλήθεια είτε γιατί φοβόμαστε ότι κάτι θα χάσουμε, είτε γιατί προσωποληπτούμε, είτε γιατί είμαστε εκτός τόπου και χρόνου!…

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη πρόσφατα σε πράξεις και ενέργειες που συντάραξαν όλο τον ορθόδοξο κόσμο και δη τον ελληνορθόδοξο και πολύ περισσότερο την Εκκλησία της Ελλάδος, επί του κανονικού εδάφους της οποίας τέλεσε ιεροπραξία, που σκανδάλισε το λαό μας.

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο Ελπιδοφόρος, ενώ έγινε αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών τον καλύπτει πλήρως! Σκανδάλισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα, δίχασε τον λαό με την παρορμητική πράξη του και μόνο… μπράβο που δεν του είπαν!

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε τούτο που φαίνεται ότι το λησμονούν: ο Ιησούς Χριστός είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας μας και οι ποιμένες επίσκοποι της Εκκλησίας του Χριστού έχουν δώσει υπόσχεση κατά την χειροτονία τους να ορθοτομούν τον λόγο της Αληθείας.

Κλήρος και λαός είμαστε μέλη αυτής της Εκκλησίας, της οποίας κεφαλή είναι ο Χριστός.

Στις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται το εξής: «οίδα τούτο, ότι εισελεύσονται μετά την άφιξίν μου λύκοι βαρείς εις υμάς μη φειδόμενοι του ποιμνίου και εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διαστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών…».

Με πιο απλά λόγια καλεί ο Απ. Παύλος από την Μίλητο τους πρεσβυτέρους της Εφέσου να έλθουν κοντά του και τους λέγει:

«Γνωρίζω ότι μετά την αναχώρησή μου θα αναδυθούν μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας ψευδοδιδάσκαλοι, οι οποίοι σαν λύκοι άγριοι και σκληροί θα διαρπάζουν το ποίμνιο αφανίζοντας τις ψυχές των λογικών προβάτων. Θα διδάσκουν διεστραμμένες διδασκαλίες για να αποσπούν τους μαθητές από την αλήθεια και να τους παρασύρουν πίσω τους ως οπαδούς τους».

Μετά από αυτά, καλώ τους αγαπητούς αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ένας επίσκοπος της Εκκλησίας μας, εν προκειμένω ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, έχει κάνει αρκετά λάθη αφ´ότου η Μητέρα Εκκλησία του ενεπιστεύθη την καλύτερη Επαρχία της. Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του καρατόμησε έναν εκλεκτό συνεπίσκοπό του, ο οποίος πανθομολογουμένως έπραξε σπουδαίο πνευματικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία τον εξέλεξε η Εκκλησία και ήταν αποδεδειγμένα αφοσιωμένος στο Φανάρι. Με το ίδιο απολυταρχικό ύφος τιμώρησε με αργία Ιεράρχη της Αρχιεπισκοπής που όταν εξελέγη Επίσκοπος ο Ελπιδοφόρος ήταν μικρό παιδάκι.

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις εμπαθείς ενέργειες. Εν μέσω πανδημίας και χωρίς να υπάρχει απόφαση Συνόδου ή Πατριαρχείου ή τοπικής Εκκλησίας, ο εν λόγω επίσκοπος-Αρχιεπίσκοπος, χρησιμοποίησε πλαστικά κουταλάκια για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, βεβηλώνοντας στην πράξη το ιερώτατο μυστήριο και το διακήρυξε ως λύση που πρέπει να υιοθετήσει η Εκκλησία! Και πάλι το Φανάρι δεν μίλησε τότε. Κακώς!

Ένα άλλο κατόρθωμά του ήταν η παρουσία του στο «Σπίτι της Τουρκίας» και στα εγκαίνια αυτού ως τουρκικού προξενείου, ευρισκόμενος ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ, προκαλώντας τους αδελφούς Κυπρίους. Και μετά έχει το θράσος να μιλά για άλλους Ιεράρχες ότι έχουν σχέση με το βαθύ κράτος της Τουρκίας! Μήπως θέλει να του αραδιάσω εδώ μερικά ονόματα φίλων του που έχουν σχέσεις με το βαθύ κράτος; Και όχι μόνον!

Την Μεγαλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου εκτελούσε χρέη babysitter (!) αντί να συνοδεύει με δέος «τον ωραίο κάλλει  παρά πάντας βροτούς».

Και εσχάτως καλεί στην επετειακή κληρικολαϊκή συνέλευση των 100 χρόνων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την λαϊκή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή.

Δεν έχουμε τίποτα με την κ.Βανδή. Απλά ο Αρχιεπίσκοπος, ως επίσκοπος και μοναχός όφειλε ούτε καν να την… γνωρίζει!

Σε μια ιστορική τόσο σημαντική στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, η οποία κλείνει 100 χρόνια παρουσίας στην Αμερικανική ήπειρο θα μπορούσε να καλέσει το Λύκειο Ελληνίδων, ή μια παραδοσιακή ορχήστρα, να ακουστούν τραγούδια ρωμέίκα που μυρίζουν λιβάνι και θυμάρι, που θυμίζουν την Πατρίδα, τον συνδετικό κρίκο των αδελφών μας ομογενών.

Και αν ήθελε οπωσδήποτε «φίρμα», ας καλούσε την κ. Νανά Μούσχουρη, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής μουσικής, με πολυετή παρουσία στην Ομογένεια.

Ένας επίσκοπος τέλος της Εκκλησίας μας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με δόλο τελεί Βάπτιση τέκνων ενός ζευγαριού που αποτελείται από γονέα 1 και γονέα 2… Αλλότρια ήθη μας εκόμισε ο Αρχιεπίσκοπος. Κάποτε θα τα λουστούμε και αυτά ως χώρα αλλά δεν ήλθε η ώρα τους.

Ωστόσο, γνώριζε την παράβασή του, γι’ αυτό και παραπλάνησε τον τοπικό Επίσκοπο Γλυφάδας Αντώνιο, και την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπορεί τους ανθρώπους να τους γελάμε, από τον Θεό όμως δεν θα ξεφύγει κανείς! Είτε Τον πιστεύουμε είτε όχι! Ένα έχω να πω, ζούμε αποκαλυπτικές μέρες και το Ευαγγέλιο κηρύττεται από την ανάποδη!

Ενδεχομένως να πιστεύει σε άλλο θεό!

Δικαίωμα του!

Δεν έχει όμως το δικαίωμα να προσβάλλει τις διαχρονικές αξίες τα φρονήματα και τα πιστεύω της ορθόδοξης εκκλησίας. Της αποκεκαλυμμένης αλήθειας του Θεού στον άνθρωπο. Όχι τουλάχιστον «γυμνή τη κεφαλή»!

Το να πω ντροπή του, θα είναι και ντροπή δική μου και ντροπή όλων μας!

Μόνο να μας λυπηθεί ο Γλυκύτατος Ιησούς Χριστός, τίποτε άλλο!!!

Και αυτόν τον Επίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον κάλυψε πλήρως η Σύνοδος του Πατριαρχείου ή καλύτερα για να κυριολεκτούμε, ο ίδιος ο Οικ. Πατριάρχης. Το γιατί, το γνωρίζει μόνον εκείνος. Τον από Νέας Ιερσέης Μητροπολίτη Ευάγγελο τον κήρυξε έκπτωτο γιατί έδειξε απείθεια στον Ελπιδοφόρο, τον Ελπιδοφόρο που καταπατά δόγματα, ιερούς κανόνες και την παράδοση μας τον επιβραβεύει; Έλεος!

Λένε οι… κακές γλώσσες ότι η Αρχιεπισκοπή είναι «θυγατρική» του Πατριαρχείου. Δεν γνωρίζω αν αληθεύει… Αυτό όμως που είναι πασίδηλο είναι ότι η Αρχιεπισκοπή τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μηδενικό έργο  σε θέματα κοινωνικά, ιεραποστολής, παιδείας και πολιτισμού. Και είναι κρίμα…!

Πως να ησυχάσει η ψυχή του Ιακώβου με όλα αυτά που βλέπει από εκεί που είναι;

https://www.exapsalmos.gr/

loading...