Ο ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΙΓΝΑΔΗ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

 Η 23η Ιουλίου 2022 είναι η 40στη επέτειος ενός περιστατικού που οδήγησε για πρώτη φορά έναν σκηνοθέτη κινηματογράφου να αντιμετωπίσει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις κατά τη διάρκεια γυρίσματος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 1982, ο γνωστός ηθοποιός Βικ Μόρροου ο επτάχρονος Μύκα Ντιν Λε και η εξάχρονη Ρενέ Σιν-Γι Τσεν έκαναν γυρίσματα για την ταινία Twilight Zone υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζον Λάντις.

Ο Μόρροου έπαιζε τον ρόλο ενός ρατσιστή που μεταφέρεται πίσω στο χρόνο και τοποθετείται σε διάφορες καταστάσεις όπου θα ήταν διωκόμενο θύμα: Εβραίος στη Γαλλία του Βισύ, μαύρος που ετοιμάζεται να λιντσαριστεί από την Κου Κλουξ Κλαν και Βιετναμέζος που καταδιώκεται από στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ήταν κατά τη διάρκεια μιας σκηνής από το κομμάτι του Βιετνάμ, στην οποία οι χαρακτήρες τους προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα ελικόπτερο που αιωρούνταν 7,3 μέτρα από πάνω τους, αλλά οι απανωτές πυροτεχνικές εκρήξεις προκάλεσαν την πτώση του, όταν πήγε να αλλάξει θέση με αποτέλεσμα οι Μόρροου και Λε να αποκεφαλιστούν από την έλικα και η Τσεν να καταπλακωθεί από αυτό.

Στην δίκη που επακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι παρά (ή εξαιτίας;) των ευγενών προθέσεων των μεγαλοπαραγωγών (ανάμεσά τους και ο Στήβεν Σπήλμπεργκ) να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου αυτοί παρέβλεψαν κατάφορα τις διατάξεις του εργατικού κώδικα καθώς (ανάμεσα σε άλλα) απασχολούσαν τα παιδιά χωρίς την σχετική άδεια και τα πλήρωσαν με μαύρα λεφτά για να παρακάμψουν την νομοθεσία λόγω του ότι δεν επιτρέπει να δουλεύουν την νύχτα ή/και επειδή ήξεραν ότι δεν θα έπαιρναν έγκριση να τα βάλουν σε μια σκηνή με τόσο μεγάλο αριθμό εκρήξεων.
Μάλιστα ούτε οι υπεύθυνοι του κάστινγκ δεν γνώριζαν ότι τα παιδιά θα συμμετείχαν στη σκηνή και ο βοηθός παραγωγής Τζορτζ Φόλσεϊ είπε στους γονείς τους να μην ενημερώσουν ούτε το προσωπικό ασφαλείας του πλατό περί τούτου.
Ο Ράνταλ Ρόμπινσον, βοηθός κάμεραμαν που βρισκόταν μέσα στο ελικόπτερο, κατέθεσε ότι ο διευθυντής παραγωγής Νταν Άλλινγκχαμ είπε στον πιλότο Ντόρσεϋ Γουίνγκο όταν πυροδοτήθηκαν οι εκρήξεις “Είναι υπερβολικό. Ας φύγουμε από εδώ” αλλά ο σκηνοθέτης του φώναξε από τον ασύρματο “Κατέβα χαμηλότερα… χαμηλότερα!” πράγμα που επιβεβαίωσε ότι τον άκουσε να κάνει και ο πατέρας του Λε.
Ένας άλλος εικονολήπτης κατέθεσε ότι ο Λάντις είχε νωρίτερα αντιδράσει στις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα με το σχόλιο ‘Μπορεί να χάσουμε το ελικόπτερο’.
Και οι τέσσερις γονείς κατέθεσαν ότι δεν τους είπαν ποτέ ότι θα υπήρχαν ελικόπτερα ή εκρηκτικά στο πλατό και τους είχαν καθησυχαστεί ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος, παρά μόνο θόρυβος.
Μετά μια 10μηνη δίκη το 1986-7 οι ένορκοι απάλλαξαν και τους πέντε κατηγορούμενους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Οι οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν αγωγές εναντίον του Λάντις, της Warner Brothers και του συμπαραγωγού Στήβεν Σπήλμπεργκ, που κατέληξαν σε συμβιβασμό με την καταβολή χρηματικών ποσών αδιευκρίνιστου ύψους.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ επειδή καμία ειδησεογραφική δίαιτα δεν μπορεί να είναι πλήρης μόνο με ό,τι σερβίρουν τα ΜεγάλαΜΜΕ
loading...