Ιατρική επανάσταση: Το μονοκλωνικό φάρμακο dostarlimab εξαφάνισε τον καρκίνο του παχέος εντέρου


 Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες

Θεαματικά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτη με ένα φάρμακο, το οποίο φάνηκε σε κλινικές δοκιμές που εκτελέστηκαν να εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, χωρίς να χρειαστεί ακτινοβολία, χειρουργική εξαίρεση ή χημειοθεραπεία.


Ειδικότερα, το dostarlimab είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Τα πρώτα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αφορούν σε 12 ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών από το κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαφανίστηκε σε όλους όσοι έλαβαν το φάρμακο.

Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ.

O καρκίνος είχε εξαπλωθεί τοπικά ή και στους παρακείμενους λεμφαδένες, αλλά δεν ανιχνεύθηκαν απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Η θεραπεία


Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες.

Τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς ήταν αρνητικές.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ούτε καν με τις βιοψίες δεν εντοπίστηκαν καρκινικά κύτταρα στα σημεία όπου πριν τη θεραπεία υπήρχαν οι όγκοι.

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα στην ιστορία της Ογκολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luis Diaz, σημειώνοντας πως υπάρχουν ασθενείς που είναι χωρίς ενδείξεις καρκίνου εδώ και δύο χρόνια.

Πάντως, οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα.

Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο.

Όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη τους έφεραν στα καρκινικά κύτταρά τους ένα συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα: είχαν ανεπάρκεια του συστήματος επιδιόρθωσης των αταίριαστων βάσεων του DNA (mismatch repair-deficient – MMRDs).

Ωστόσο το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν και μερικοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη ή του παγκρέατος.

Ήδη οι γιατροί του Memorial Sloan Kettering δρομολογούν αντίστοιχη μελέτη και με αυτούς τους ασθενείς.

Το dostarlimab είναι εγκεκριμένο από το 2021 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Δοκιμάζεται όμως και εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του στομάχου και του προστάτη.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που εγγράφηκαν ήταν 54 έτη και το 62% ήταν γυναίκες.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :