Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τα τεθωρακισμένα: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας» – Κατόπιν εορτής η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ!«Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο»


Η «βόμβα» έσκασε, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αποκαλύπτει… πρώτος απ’ όλους πως συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει η χώρα μας τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό η χώρα μας «να στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 και η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με άλλα, τα οποία και θα αποστείλει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ)».

Και, λίγο μετά τις 19:30, το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Σολτς, εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση για την συγκεκριμένη συμφωνία, στην οποία αναφέρεται πως «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».Όπως ήταν φυσικό, η συνεχιζόμενη… μυστικοπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν ήταν δυνατόν να περάσει ασχολίαστη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως από τη στιγμή που η συνεχιζόμενη αποστολή όπλων και λοιπού πολεμικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, προκαλεί την έντονη δυσμένεια της Ρωσίας.

Πρώτος και καλύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως είναι αδιανόητο μια τέτοια είδηση να γίνεται γνωστή στους Έλληνες από τον Γερμανό καγκελάριο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αποκάλυψε ο Όλαφ Σολτς και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει τα εξής: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξ ου και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη.

»Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».


ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τη συμφωνία»

Να ενημερώσει τα κόμμα για τη συμφωνία καλεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».Εξηγήσεις από το Υπουργείο Άμυνας ζητά, από την πλευρά του, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του για την αποκάλυψη του Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα πρόκειται να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

*φωτο αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :