Σουηδία: Κούρδισσα βουλευτής απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση

Η Αμινέ Κακαμπαβέ μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τη σουηδική κυβέρνηση, αν υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ακροαριστερή Κούρδισσα βουλευτής προειδοποίησε τη σουηδική κυβέρνηση να μην καταλήξει σε συμβιβασμό με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Αμινέ Κακαμπαβέ, πρώην μέλος των Πεσμεργκά, η οποία θα συμμετάσχει την Τρίτη σε κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, είπε στους Financial Times ότι η χώρα θα πρόδιδε την «αξιοπρέπεια και τις αξίες» της, αν ενέδιδε στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδώσει Κούρδους που καταζητούνται από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τη δύναμη να ασκήσει βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία και έχει καθυστερήσει τα σχέδια για την ένταξή της.

Τα σχόλια της ανεξάρτητης βουλευτή έρχονται μία ημέρα πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για το μέλλον του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης αν ηττηθεί, κάτι που είναι απολύτως εγγυημένο αν η Κακαμπαβέ την καταψηφίσει.

«Το όλο θέμα είναι κακό για τη φήμη της Σουηδίας. Επέτρεψαν σε έναν τύραννο, έναν δεσπότη, ένα ισλαμιστικό καθεστώς να αποφασίσει τι είδους πολιτικοί είναι στην κυβέρνηση. Είμαι στη Σουηδία για 29 χρόνια και ποτέ δεν φοβήθηκα τόσο», είπε η Κακαμπαβέ στη συνέντευξη.

Οι λαϊκιστές Σουηδοί Δημοκράτες, με την υποστήριξη ολόκληρης της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του κεντροαριστερού υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, λόγω των πολυετών προβλημάτων με τις συμπλοκές συμμοριών σε κεντρικά σημεία σουηδικών πόλεων.

Η πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον είπε ότι ολόκληρη η κυβέρνησή της θα παραιτηθεί αν περάσει η πρόταση μομφής, κάτι που θα βυθίσει τη Σουηδία σε κυβερνητική κρίση 100 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και καθώς η Στοκχόλμη αρχίζει να διαπραγματεύεται με την Άγκυρα για την απεμπλοκή της αίτησής της στο ΝΑΤΟ.

Η Κακαμπαβέ έδωσε τη στήριξή της τον Νοέμβριο στην Άντερσον, μέσω μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης συμφωνίας που βασίστηκε στην υποστήριξη προς τους Κούρδους και στην κριτική του Ερντογάν.

loading...