Μαχαίρι με δύο ΑΟΖ ή "τα καλά και συμφέροντα" για την τσέπη Ισραήλ και Λιβάνου;


 Πόσο ενδεικτική είναι η εισήγηση Αμερικανού διπλωμάτη της επίλυσης θαλάσσιων διαφορών Λιβάνου-Ισραήλ αναφορικά με ανάλογα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Κύπρου;

"Ανανεωμένη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:


"Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους μετά την άφιξη ενός πλοίου εξερεύνησης με σύμβαση με το Ισραήλ σε αμφισβητούμενη περιοχή.


Η άφιξη του πλοίου Energean Power με σύμβαση με το Ισραήλ στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στις 5 Ιουνίου έφερε στην επιφάνεια μια μακροχρόνια θαλάσσια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας νέες εντάσεις στην περιοχή.


Μετά την άφιξη της πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) της Energean στα αμφισβητούμενα ύδατα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish για το Ισραήλ, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun και ο πρωθυπουργός Najib Mikati προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ να μην ξεκινήσει επιχειρήσεις για την ανάπτυξη του Karish, που βρίσκεται σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, ενώ η Χεζμπολάχ απείλησε με χρήση βίας για την προστασία του φυσικού πλούτου του Λιβάνου, προκαλώντας φόβους για βίαιη κλιμάκωση.


Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Αμερικανός ανώτερος σύμβουλος ενέργειας και μεσολαβητής Amos Hochstein θα επισκεφθεί τη Βηρυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα, οι οποίες είχαν σταματήσει λόγω του ισχυρισμού του Λιβάνου ότι ο χάρτης που χρησιμοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις συνομιλίες χρειάζεται τροποποίηση.


Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται για άλλη μια φορά γύρω από την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, το Middle East Eye εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη διαμάχη.


Χρονοδιάγραμμα

Η θαλάσσια διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου χρονολογείται από το 2007, όταν μια διμερής συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους ,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης μιας θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.Αν και η Κύπρος επικύρωσε τη συμφωνία το 2009, ο Λίβανος δεν την επικύρωσε.

Το 2010, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο, λαμβάνοντας ως βόρειο όριο τις συντεταγμένες που υπόκεινται στην τροποποίηση της συμφωνίας Κύπρου-Λιβάνου, όπως περιγράφεται στη συμφωνία του με τη Λευκωσία.

Ως αποτέλεσμα, τα βόρεια θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ επικαλύπτονταν με τα νότια του Λιβάνου, δημιουργώντας μια διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με τον Λίβανο να καταγγέλλει τη συμφωνία ως επίθεση στα κυριαρχικά του δικαιώματα στη ζώνη αυτή.

Το Ισραήλ, ωστόσο, κατέθεσε τις συντεταγμένες του στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο του 2011.

Η διαμάχη για τα 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα πήρε δυναμική στα τέλη του 2017, όταν ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου με μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική εταιρεία Total, την ιταλική Eni και τη ρωσική Novatek για τα μπλοκ φυσικού αερίου 4 και 9.

Η εξερεύνηση του τεμαχίου 4 κηρύχθηκε μη βιώσιμη εμπορικά, αλλά οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για το τεμάχιο 9, αν και μόνο η γεώτρηση θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την παρουσία εμπορικά βιώσιμων πόρων αερίου.

Ωστόσο, αν και δεσμευμένη στη συμφωνία εξερεύνησής της με τον Λίβανο, η Total τόνισε ότι δεν θα ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Μπλοκ 9 έως ότου επιλυθεί η θαλάσσια διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου.
Το πεδίο Karish

Η ανακοίνωση του Ισραήλ, τον Ιούνιο του 2020, του τρίτου υπεράκτιου γύρου προσφορών για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου του Block 72, που βρίσκεται εντός της αμφισβητούμενης περιοχής μεταξύ της Γραμμής 1 και 23, οδήγησε στην έναρξη έμμεσων συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, οι οποίες τελικά σταμάτησαν.

Σήμερα, οι Ισραηλινοί διεκδικούν το δικαίωμα να επιχειρήσουν στο κοίτασμα Karish επειδή τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου ορίζονται στη γραμμή 23, η οποία δεν τέμνεται με τη δεξαμενή φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Ρούντι Μπαρούντι, ειδικός στον κλάδο της ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της Energy and Environment Holding, είπε στο Middle East Eye ότι οι υπολογισμοί τόσο του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους ήταν ανακριβείς. Ο Μπαρούντι είπε ότι τόσο ο Λίβανος όσο και το Ισραήλ υπολόγισαν τις συντεταγμένες ξεκινώντας από την ανοικτή θάλασσα, ενώ θα έπρεπε να έχουν σχεδιάσει τις γραμμές οριοθέτησής τους από το Land Terminus Point (LTP), που ορίζεται ως μια ευθεία γραμμή κάθετη στη γενική κατεύθυνση της ακτής κοντά στο τέρμα των χερσαίων συνόρων.

"Ο Λίβανος τράβηξε τη Γραμμή 23 του ξεκινώντας από τη θάλασσα, περίπου 60 μέτρα από την ακτή. Το Ισραήλ τράβηξε από 30 μέτρα από την ακτή του. Αυτοί οι υπολογισμοί είναι τεχνικά λάθος. Η τρέχουσα τεχνολογία έχει δείξει ότι αυτό που ισχυρίζεται το Ισραήλ δεν είναι σωστό."Ωστόσο, ο Frederic Hof, ο Αμερικανός διπλωμάτης που είναι υπεύθυνος για τις διαμεσολαβήσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από το 2010 έως το 2012, είπε στο MEE ότι τόσο οι γραμμές οριοθέτησης του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου ήταν έγκυρες.

"Πριν από πάνω από 10 χρόνια, η ομάδα μου από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και εγώ αφιερώσαμε πολύ χρόνο στον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτοί οι υπολογισμοί", είπε. "Ήμασταν πεπεισμένοι ότι κάθε μέρος έκανε μια συστηματική δουλειά. Χρησιμοποίησαν διαφορετικά κριτήρια για αναφορά σημεία, αλλά και οι δύο γραμμές ήταν έγκυρες».

Το 2011, ο Χοφ πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό Μικάτι την απόδοση του 55% της αμφισβητούμενης περιοχής στον Λίβανο και του 45% στο Ισραήλ. Ωστόσο, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πρόταση της λεγόμενης «Γραμμής Hof».

«Η αίσθησή μου είναι ότι εάν ο Μικάτι κατάφερνε να αποδεχτεί τη συμβιβαστική γραμμή που προτείναμε, ο Λίβανος σήμερα θα καρπούσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το φυσικό αέριο», είπε.
Γραμμή 29

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από τον λιβανέζικο στρατό και εγκρίθηκαν από το Υδρογραφικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Λίβανος θα μπορούσε να διεκδικήσει επιπλέον 1.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η νέα οριοθέτηση, η γραμμή 29, θα εισχωρούσε στο πεδίο Karish. Ωστόσο, ο Λίβανος δεν έχει ακόμη τροποποιήσει το διάταγμα του.

Το γιατί το λιβανέζικο κράτος δεν έχει τροποποιήσει ακόμη το διάταγμα είναι ένα ερώτημα εκατομμυρίων δολαρίων για την Diana Kaissy, εμπειρογνώμονα ενεργειακής διακυβέρνησης και μέλος συμβουλευτικού συμβουλίου της Πρωτοβουλίας Λιβανέζικου Πετρελαίου και Αερίου (LOGI).

Είπε στο MEE ότι όταν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Nabih Berri ανακοίνωσε τις έμμεσες συνομιλίες τον Ιούνιο του 2020, Λιβανέζοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας το μη τροποποιημένο διάταγμα, παρόλο που Λιβανέζοι διαπραγματευτές είχαν ενημερώσει τον Λίβανο πρόεδρο για τη μελέτη του λιβανικού στρατού που πρότεινε την υιοθέτηση της Γραμμής 29 για τη χώρα, ως νότιο όριο.

"Αυτό που είναι πραγματικά λυπηρό για αυτήν την κατάσταση είναι ότι εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε το διάταγμα που αναφέρει τη Γραμμή 23. Εμείς, οι Λιβανέζοι, φταίμε γιατί δεν το τροποποιήσαμε και δεν υιοθετήσαμε τη Γραμμή 29", είπε ο Kaissy, δεν συμφωνούμε για το ποια είναι τα θαλάσσια σύνορά μας».Ο ενεργειακός ερευνητής Marc Ayoub είπε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Hassan Diab επρόκειτο να τροποποιήσει το διάταγμα το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, όταν ο Diab παραιτήθηκε μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Aoun αρνήθηκε να υπογράψει διάταγμα που είχε εκδοθεί

Επιπλέον, ο πρόεδρος είπε ότι ο Λίβανος βρισκόταν στη μέση των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πακέτο οικονομικής ανάκαμψης και για μια συμφωνία ηλεκτρικής ενέργειας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Ο Πρόεδρος Αούν υποστήριξε αρχικά την πρόταση της Γραμμής 29. Αλλά μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μικάτι τον Σεπτέμβριο του 2021, άλλαξε γνώμη και σε μια συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα Al-Akhbar είπε ότι το δεξί νότιο θαλάσσιο όριο του Λιβάνου είναι η Γραμμή 23 », είπε ο Ayoub στο MEE.
Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Hochstein στη Βηρυτό τον Φεβρουάριο του 2022 και η πρότασή του, η οποία προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Λιβάνου από τη Γραμμή 23 αντί της Γραμμής 29, ενδέχεται να οδήγησαν Λιβανέζους αξιωματούχους να απόσχουν από την τροποποίηση του διατάγματος, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε άλλες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στον Χόχσταϊν σχετικά με την πρότασή του.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου υπογραμμίζει τη σημασία της θαλάσσιας διαμάχης, όχι μόνο για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για την περιοχή.

Στην πραγματικότητα, το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να επιλυθεί η διαφορά για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στην περιοχή. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποστραγγίζει ήδη ενέργεια από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στην Κίνα. Ο Χοφ είπε στο MEE ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να παρέχουν καλές υπηρεσίες για να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

"Είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο διπλωματικά. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται για τους πολιτικούς ηγέτες του Λιβάνου είναι να καθορίσουν μια ξεκάθαρη θέση για το λιβανέζικο κράτος. Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και η διαμάχη συμβάλλει στην αβεβαιότητα και την αστάθεια».
Χρυσή ευκαιρία για τον Λίβανο

Σύμφωνα με τον Kaissy, εάν ο Λίβανος επιλύσει γρήγορα τη θαλάσσια διαμάχη με το Ισραήλ, ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην αποκλειστική του ζώνη και βρει εμπορικές δεξαμενές, έχει ακόμα χρόνο να αναπτύξει έναν αγωγό.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια χρυσή ευκαιρία για μια χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από μια αχαλίνωτη οικονομική κρίση από το 2019, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να χαρακτηρίζεται ως πράσινη επένδυση, μετά την Πράσινη Συμφωνία και την αποκόλλησή του από το ρωσικό αέριο.

Για τον Μπαρούντι, το λιβανέζικο αέριο μπορεί να τονώσει την οικονομία του Λιβάνου και να προσφέρει στους ανθρώπους βασικά κοινωνικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, ο Ayoub πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι η τροποποίηση του διατάγματος.

"Είναι τα νερά μας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις ενώ είμαστε αδύναμοι", είπε.«Η μεταφορά της γραμμής 23 στις διαπραγματεύσεις θα σήμαινε παραχώρηση μέρους του κοιτάσματος Karish στους Ισραηλινούς, κοινή χρήση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Qana με το Ισραήλ και μείωση των περιοχών των οικοπέδων 8 και 9 που ανήκουν στον Λίβανο».
Η βιομηχανία εξερεύνησης αερίου του Ισραήλ

Σε αντίθεση με τον Λίβανο, το Ισραήλ εμπλέκεται στη βιομηχανία εξερεύνησης φυσικού αερίου εδώ και δεκαετίες. Αφού στηριζόταν στις εισαγωγές για χρόνια, το Ισραήλ άρχισε να παράγει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου του το 2004.

Μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το Ισραήλ ανανεώνει την υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου. Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει πυροδοτήσει την ανάγκη της Ευρώπης για γρήγορη αντικατάσταση του προηγούμενου εφοδιασμού της από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή ζήτηση οδήγησε το Ισραήλ να προετοιμάσει έναν νέο γύρο διαγωνισμών για εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της μεσογειακής ακτής του για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρόλο που η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Karine Elharrar ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι έρευνες για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα τεθούν σε αναμονή για να επικεντρωθούν. για την επίτευξη στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ισραήλ στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγή του φυσικού αερίου στα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επεκτείνοντας υπάρχοντα έργα και φέρνοντας νέα στο διαδίκτυο, όπως το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Ισραήλ θέλει να εξασφαλίσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish και η επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς θα μπορούσε να είναι επωφελής για το Τελ Αβίβ.

Για τον Hof, θα ήταν ανέφικτο για τον Λίβανο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ισχυριζόμενοι ότι θα ξεκινήσουν από τη γραμμή 29, αλλά εφόσον οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της γραμμής 1 και της γραμμής 23, και τα δύο μέρη μπορούν να βρουν μια λύση.

"Η τρέχουσα πρόταση των ΗΠΑ θα αντιμετωπίζει ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή ως μια ενιαία ενοποιημένη οντότητα. Εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, μια ενιαία εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί και η εταιρεία θα μπορούσε να παρέχει έσοδα και στις δύο πλευρές σε βάση 50-50", είπε. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χωριστεί η περιοχή σε δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες σύμφωνα με την επίλυση των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν η θαλάσσια διαμάχη θα μπορούσε να κλιμακωθεί, ο Χοφ είπε στο MEE ότι αυτό το σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Ισραήλ ούτε του Λιβάνου.

«Οι διεθνείς εταιρείες είναι ήδη νευρικές για αυτήν την κατάσταση και πρέπει να έχουν μια αίσθηση πολιτικής βεβαιότητας και ηρεμίας για να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου», είπε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει τον ενεργειακό πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου και τις παρενέργειές του σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ να φέρεται ότι θα προστατεύσει το γεωτρύπανο με το Iron Dome την ώρα που η Χεζμπολάχ απειλεί να το πλήξει.

Στην διένεξη παρολίγο να εμπλακεί και η Ελλάδα με το ΥΠΕΞ μας να διαβεβαιώνει τον επιτετραμμένο του Λιβάνου ότι το εξορυκτικό πλοίο που ενεργεί για λογαριασμό του Ισραήλ στη Μεσόγειο δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.

Από τα παραπάνω, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σταθούμε στην πρόταση του Frederic Hof, ο οποίος είναι Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν υπεύθυνος για τις διαμεσολαβήσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου των ΗΠΑ, από το 2010-2012, σύμφωνα με την οποία αντιμετωπίζει ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή ως μια ενιαία ενοποιημένη οντότητα. Εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, μια ενιαία εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί και η εταιρεία θα μπορούσε να παρέχει έσοδα και στις δύο πλευρές σε βάση 50-50, Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χωριστεί η περιοχή σε δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες σύμφωνα με την επίλυση των διαπραγματεύσεων.

Την παραπάνω πρόταση ας την κρατήσουμε στα υπόψιν, αφού είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης αντιμετώπισης προβλημάτων οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, αφού ως γνωστόν Ελλάδα-Τουρκία και Κύπρος-Τουρκία έχουν διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :