Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚ: ΨΕΜΑΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

Εν έτει 1793, άμα τον τερματισμό του Επταετούς Πολέμου[1]ανάμεσα στην Γαλλία και την Αγγλία, οι Γάλλοι κρατιστές, εγγράφοντας στα παλιότερα

των υποδημάτων τους τον λόγο τιμής που είχαν δώσει στις Ινδιάνικες φυλές, «παραχωρούν» στο Βρετανικό στέμμα χιλιάδες εκτάρια γης δυτικά των Απαλαχίων ορέων.

Αυτή η πράξη ονομάσθηκε από τους Άγγλους εξουσιαστές Συνωμοσία του Πόντιακ. Τσιφλίκι τους, λοιπόν, η γη που για γενιές και γενιές οι ελεύθερες φυλές τιμούσαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους∙ με ένα φιρμάνι και δυο χρυσόβουλα την δίνουν πεσκέσι σ’ αυτούς που υποτίθεται πως αντιμάχονταν∙ σε αυτούς που δίχως την βοήθεια των Ινδιάνων ουδέποτε θα νικούσαν. 

Η υπόσχεση του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου πως θα σεβόταν απόλυτα το δικαίωμα των Ινδιάνων να ζουν ανεμπόδιστα στα εδάφη των προγόνων τους, αλλά και να διατηρήσουν στο ακέραιο την ελεύθερη κουλτούρα τους, ρίχτηκε στις καλένδες ελαφρά τη καρδία. 

Διότι, οι κρατιστές όπου γης έχουν κυρίως κοινά συμφέροντα∙ μόνιμος εχθρός τους ήταν και θα είναι πάντα οι ανυπότακτοι άνθρωποι.

Οι Ινδιάνικές φυλές, έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των που διήρκησαν για μέρες, αποφασίζουν πως είναι σημαντικό να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην Αγγλική κυριαρχία. 

Δίχως να χρονοτριβούν, ξεκινούν επιθέσεις στα βρετανικά οχυρά που βρίσκονταν πέριξ των οικισμών τους. Ο βρετανικός στρατός απαντά∙ πυρπολούνται ολόκληρα χωριά και σφάζονται αδιακρίτως άνδρες, υπερήλικες και γυναικόπαιδα. 

Οι κρατιστές ωστόσο δεν αρκούνται σ’ αυτό. Έχοντας λάβει σχετικές εντολές από τον Βρετανό στρατηγό Τζέφρι Άμερστ, ο διοικητής ενός εκ των οχυρών, του οχυρού Πιτς, «προσφέρει» στους συμβούλους-αρχηγούς των Ινδιάνων μολυσμένες κουβέρτες με ευλογιά, τις οποίες είχε προμηθευτεί από το νοσοκομείο. 

Η επιδημία σύντομα εξαπλώνεται στους ινδιάνικους οικισμούς∙ μην διαθέτοντας ίχνος αντισωμάτων απέναντι στην ευλογιά, αλλά και σε άλλες ασθένειες του «παλιού κόσμου», οι ινδιάνοι αποδεκατίζονται γρήγορα. 

Δίχως να έχουν άλλη επιλογή και με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως όσων είχαν επιζήσει, οι σύμβουλοι-αρχηγοί των φυλών συνάπτουν «ειρήνη» με του Βρετανούς.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...