FAHRENHEIT 451 – ΕΛΛΑΔΑ 2022: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟΙ

ΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ RAY BRADBURY ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Γράφει η Κυριακή Θ. Διονυσοπούλου,

Στο ανθρωποβόρο καθεστώς του μυθιστορήματος Fahrenheit 451, τα βιβλία απαγορεύονται και η αποστολή των πυρονόμων είναι να αναζητούν και να καίνε όσα από αυτά έχουν απομείνει κρυμμένα. 

Η κοινή αντίληψη είναι πως τα βιβλία δημιουργούν αναταραχή και είναι άχρηστα στους ανθρώπους, τους οποίους καθιστούν δυστυχισμένους και τους μετατρέπουν σε υπηκόους που δεν καταλαβαίνουν, δεν σκέπτονται και φυσικά δεν αντιδρούν. 

Στο δυστοπικό σύμπαν του Ray Bradbury, το οποίο είναι έντονα επηρεασμένο από τις πολιτικές εξόντωσης του Μακαρθισμού, η αίσθηση του ιδιωτικού ελέγχου και της παρακολούθησης κυριαρχεί, η γνώση βάλλεται πανταχόθεν και η απάθεια εκτοπίζει την σκέψη.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, ο πυρονόμος Guy Montag, όχι μόνο υπηρετεί πιστά αυτό το καθεστώς, αλλά και απολαμβάνει την καύση των βιβλίων, έως ότου η συνείδηση του κλονίζεται, από την γνωριμία του με την νεαρή γειτόνισσά του, την Clarisse, το ελεύθερο πνεύμα της οποίας τον κάνει να διερωτάται αν είναι πραγματικά ευτυχισμένος (Ray Bradbury, Fahrenheit 451, μτφ.: Β. Δουβίτσας, εκδ. Άγρα, 2012, σελ. 30).

Η ικανότητα της Clarisse να αξιολογεί και να αμφισβητεί τον κόσμο γύρω της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική εξέλιξη του Montag, ο οποίος ξεκινά έναν αγώνα προβληματισμού και εσωτερικής διεργασίας.

 Ως άλλος Προμηθέας, η Clarisse τού παρουσιάζει τις αξίες που είναι απαραίτητες για τον προσωπικό του αγώνα κατά του αυταρχισμού. Άλλωστε, η λογοτεχνία αναλαμβάνει συχνά τον ρόλο του Προμηθέα για να μεταδώσει την φωνή της γνώσης και της ελευθερίας στους ανθρώπους· ορθότερα, αυτή είναι η αποστολή της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...