Προσευχήθηκαν για ειρήνη στην Ουκρανία στα Τίρανα

Στο κέντρο, ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. ΝΑΘΑΝΑΗΛ και δεξιά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Με τις προσευχές στραμμένες στην Ουκρανία εορτάστηκε φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ πλαισιούμενος από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Οι πιστοί είχαν κατακλείσει το ναό με τον π. Αλέξανδρο Ντόντι να αναφέρεται στο κήρυγμά του στο νόημα και τη σπουδαιότητα της ημέρα για την Ορθοδοξία. Στη συνέχεια σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε ο λιτάνευση των ιερών εικόνων.

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Αμαντίας ανέγνωσε στο ποίμνιο την έκκληση που είχε απευθύνει στις 28 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος με την οποία ζητούσε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία καλώντας όλους να εντείνουν τις προσευχές τους για ειρήνη.

Αναλυτικά η (αρχική) έκκληση του Μακαριωτάτου:

«Βαθύς πόνος και θλίψη πλημμυρίζει την ψυχή των ανθρώπων, όταν διακόπτεται διάλογος για την ειρήνη και αρχίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος με τον μονόλογο της βίας του ισχυρού και θύματα, κατά κανόνα, τους αθώους, τους ανυπεράσπιστους και τα κύματα των προσφύγων.

Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας, παρακινώντας επίμονα τον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συνεισφέρει στην ειρήνευση και την καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία και όπου γης.

Σταθερή αρχή μας παραμένει ο λόγος του Χριστού: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται».

*Ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ ανέγνωσε την αρχικήν αλλά και την προστεθείσα νέα έκκληση του Μακαριωτάτου για ικεσία, στην οποία αναφέρει:

“Ἄς ἐντείνουμε τήν ἱκεσία μας γιά τήν ἄμεση κατάπαυση τοῦ ἀδελφοκτόνου πολέμου Ρωσίας κατά Οὐκρανίας, γιά τήν θεραπεία τῶν πληγῶν, γιά τήν ἀνακούφιση τῶν προσφύγων καί τήν ἀποφυγή περεταίρω κλιμακώσεως τῶν πολεμικῶν συρράξεων.

Ἄς δυναμώσουμε, ἐπίσης, τήν προσευχή μας γιά τήν ἀναστήλωση τῆς ἑνότητας τῶν Ὀρθοδόξων, γιά τή συμφιλίωση, τή συγγνώμη, τήν ἀλληλεγγύη, τήν καταλλαγή, ἵνα ἐν καθαρᾷ συνειδήσει ἀναπέμπωμεν ὕμνον καί ἱκεσίαν πρός τόν σταυρωθέντα καί ἀναστάντα Κύριον, τόν τοῦ παντός εἰρηνοποιό”.

ΠΗΓΗ: ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR

Α)

*Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Στεργίου; Γεννήθηκε το 1957, Ταξιάρχες Τρικάλων]) είναι Μητροπολίτης Αμαντίας.

Βιογραφικά στοιχεία

– Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

-Το 1982 εκάρη Μοναχός στο Άγιο Όρος. Διάκονος και Πρεσβύτερος Χειροτονήθηκε το 1987.

-Από το 1991-2011 Υπηρέτησε Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Αργυροκάστρου.

Στις 21/1/2012 Χειροτονήθηκε Επίσκοπος *Αμαντίας, Βοηθός του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Κ.Κ. Αναστασίου.

Στις 7 Απριλίου 2016 ἡ Ἐπισκοπή Ἀμαντίας ἀνυψώθη εἰς Μητρόπολιν καί ὁ Ἐπίσκοπος Ναθαναήλ εἰς Τιτουλάριον Μητροπολίτην, ἐκτελεῖ καθήκοντα Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου[

Β)

* ΑΜΑΝΤΙΑ (Αρχαία Ελληνική πόλη της Βορείου Ηπείρου)

Βρίσκεται σε ένα λόφο που υψώνεται περίπου 600 μέτρα πάνω από την Αδριατική Θάλασσα. Το φρούριο της Αμαντίας και το λιμάνι του Oρικού αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Ψευδο-Σκύλαξ, την δεκαετία του 330 π.Χ.. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, οι κάτοικοι, μαζί με άλλους άτομα από την Ατιντανία αναγνωρίστηκαν ως Έλληνες από τους Θεωροδόκους των Δελφών και τους επέτρεψαν να λάβουν μέρος στους Δελφικούς αγώνες (π.χ. στους Πυθιακούς Αγώνες). Ίσως από αυτή την ηλικία οι Αμαντιανοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν Άβαντες από την Εύβοια.

Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά την ελληνιστική περίοδο και γύρω στο 230 π.Χ. άρχισε να κόβει δικά της νομίσματα. Ο Ιούλιος Καίσαρας αναφέρει ότι στον πόλεμο του με τον Πομπήιο, έλαβε υποστήριξη από τους Αμαντίους. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, η Απολλωνία, ο Βύλλης και η Αμαντία υποστήριξαν τον Μάρκο Αντώνιο και συνελήφθησαν από τον αντίπαλό του Βρούτο.

Η Αμαντία είχε υιοθετήσει μια πολιτική δομή παρόμοια με αυτή των πόλεων όπως η Απολλωνία και η Επίδαμνος-Δυρράχιο. Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο Πρύτανης, ο οποίος συζητούσε για τις υποθέσεις της πόλης με ένα συμβούλιο, ο οποίος, με τη σειρά του, είχε έναν γραμματέα της πόλης. Η πόλη είχε και τους δικούς της αγωνιστές, τους διοργανωτές των αγώνων. Στο δήμο της Αμαντίας ανήκαν αρκετοί μικρότεροι οικισμοί.

Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

loading...