Οι διεθνείς συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

 

Η γεωπολιτική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία επιδέχεται πολλές ερμηνείες – ενώ μάλλον δεν συμβαδίζει με τους στόχους του αγγλοσαξονικού μπλοκ μία ειρηνική Ευρασία, με βασικούς πυλώνες τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα, συνδεδεμένες μεταξύ τους με το δρόμο του μεταξιού. Εύλογα, αφού κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε τις ΗΠΑ σε μία απομονωμένη νησιωτική περιοχή – ενώ θα έθετε σε αμφισβήτηση το αμερικανικό δόγμα Monroe. 

Από οικονομικής πλευράς τώρα, οι εξαγωγές της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια, τα μέταλλα κοκ. δεν θα σταματήσουν – αλλά απλά θα επαναδρομολογηθούν στην Κίνα, στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή κλπ., αντί για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι το υψηλότερο κόστος, ο μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης και οι ελλείψεις, με μακράν μεγαλύτερο θύμα την ΕΕ – εκτός φυσικά από τις δύο εμπόλεμες χώρες. 

Έτσι θα τροφοδοτηθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος πληθωρισμός που ασφαλώς δεν είναι ούτε προσωρινός, ούτε παροδικός – αφού, μεταξύ άλλων, από τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των στρατηγικών μετάλλων και των αγροτικών εξαγωγών εκτιναχθούν, δεν υποχωρούν τόσο εύκολα. 

Εκτός βέβαια εάν προκύψει κάτι σημαντικό, όπως μία παγκόσμια ύφεση – γεγονός που σημαίνει πως οι επιλογές είναι είτε οι μόνιμα υψηλότερες τιμές, είτε μία νέα μεγάλη ύφεση που θα οδηγούσε σε χρηματιστηριακά κραχ, καθώς επίσης σε χρεοκοπίες κράτη, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όχι μόνο στην υπερχρεωμένη Δύση.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...