Το Ιράν κτύπησε με βαλλιστικούς πυραύλους το αμερικανικό προξενείο, την βάση στην Αρμπίλ του Ιράκ


 Κτυπήθηκε και «σταθμός» της ισραηλινής Mossad - Έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από βάση του Ιράν

Έξι βαλλιστικοί πύραυλοι πιθανότατα Fateh 110 κτύπησαν πριν λίγη ώρα στόχους στην πόλη Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι πύραυλοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.


Οι στόχοι τους ήταν το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ όπως και αεροδρόμιο που χρησιμοποιεί η αμερικανική Αεροπορία.


Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι οι πύραυλοι φέρεται να εκτοξεύθηκαν από την ιρανική στρατιωτική βάση  Khasabad στην  Tabriz.


Εάν το παραπάνω ισχύει είναι η πρώτη φορά το πρόσφατο διάστημα που ιρανικοί πύραυλοι κτυπούν αμερικανικούς στόχους. Πρόσφατο γιατί είχαν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2020 οι επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ως αντίποινα για την δολοφονία του αρχηγού των “Φρουρών της Επανάστασης” Κασέμ Σολεϊμανί.


Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος δεν ήταν οι ΗΠΑ αλλά το Ισραήλ το οποίο διατηρεί κλιμάκιο της Μοσάντ στην περιοχή.


Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Ο Fateh 110 εισήλθε σε υπηρεσία το 2002. Οκτώ χρόνια αργότερα το Ιράν παρουσίασε την τρίτη εξέλιξη του όπλου, η οποία έχει ενδεικτική εμβέλεια 185 μιλίων.


Πιστεύεται έκτοτε ότι υπηρεσιακές είναι νεότερες εκδόσεις του πυραύλου, με αυξημένη εμβέλεια και ακρίβεια. Η τελευταία γνωστή δοκιμή του Fateh 110 συνέβη τον Μάρτιο του 2017.


Μία έκδοση του Fateh 110, με την ονομασία Zulfiqar, χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση επίγειων στόχων στη Συρία τον Ιούνιο του 2017, με την εκτόξευση των πυραύλων να γίνεται από την επικράτεια του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :