Λένε λοιπόν ότι σε τέτοιου είδους κρίσεις και περιόδους, οι παίκτες παίρνουν θέσεις διεκδικώντας το καλύτερο για το συμφέρον τους.

Για να δουμε κάποια σημεια:

– Ο Αμερικάνος ενισχύει το ρόλο του ως πόλος και ως νατοϊκός “καθοδηγητής”, πλασάρεται ως η νέα ενεργειακή δύναμη που θα προμηθεύει την Ευρώπη. 

– Η Βενεζουέλα (!!!) απελευθερώνει δύο Αμερικάνους και διεκδικεί να ξαναμπεί δυνατά στο ενεργειακό παιχνίδι επιτυγχάνοντας άρση των κυρώσεων εναντίον της. 

– Η Κίνα κάνει συμφωνίες κάθε μέρα για προμήθειες ρωσικού αερίου και πετρελαίου, αγοράζει “οικόπεδα” στη Νορβηγική θάλασσα και αναβαθμίζει τον παγκόσμιο ρόλο της. 

– Η Τουρκία το “παίζει” παγκόσμια διαπραγματευτική δύναμη γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια το ΝΑΤΟ και ο Έρντι κοντεύει να προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης. 

– Το Ισραήλ παίζει με όλους και διεκδικεί τον έλεγχο των ενεργειακών ροών στην περιοχή των συμφερόντων του καπελώνοντας Κύπρο και Αίγυπτο. 

– Η Αίγυπτος χτίζει διυλιστήρια, φτιάχνει σταθμούς LNG και ετοιμάζεται να γίνει το νέο hub της περιοχής.

– Η Ινδία ψωνίζει κοψοχρονιά ό,τι πετρέλαιο βρει μπροστά της. 

– Το Ιράν διεκδικεί να ξαναμπεί ως “μεγαλομέτοχος” στην αγορά πετρελαίου και μάλιστα με διατήρηση του “ερευνητικού” σκέλους του πυρηνικού του προγράμματος. 

– Η Γερμανία βρήκε την ευκαιρία να ανακοινώσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεξοπλισμού κράτους μετά από δύο παγκόσμιους ολέθρους, ξυπνώντας τα πιο τρομακτικά φαντάσματα της Ευρώπης. 

– Η Μεγάλη Βρετανία “θυμήθηκε” τις πιένες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το party animal ξεπλύθηκε. 

– Η Γαλλία βρήκε ευκαιρία να ξαναβγεί από το καβούκι της και να παίξει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ από εκεί που φλέρταρε με έλεγχο δημοσιονομικών και το ΔΝΤ. 

– Η Πολωνία θα επαναφέρει το αίτημα να εκμεταλλευτεί τους σχιστολιθικούς της πόρους και να ηγηθεί των χωρών του πρώην Συμφώνου απέναντι στον “ρωσικό κίνδυνο”. 

Και άλλα πολλά κλικ μπορεί να βρει κανείς … 

Και η Ελλάδα κύριε ; Η Ελλάδα ;

Η Ελλάδα έχει πάρει καβάλα τον μουτζούρη και τρέχει να πληρώσει ομόλογα …. 

Αυτά για σήμερα.

(Από τον Βασίλη Μπαλάφα)

loading...