Άσχημα νέα για τους…καλοφαγάδες του Πάσχα! Ανατιμήσεις έως και 20% στα κρεατικά


 Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια,

αλλά και στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπαρασύρει και την τιμή στο κρέας με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι φέτος τα νοικοκυριά θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι.


Ήδη οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά του κρέατος ένα μήνα πριν το Πάσχα είναι ορατές στη τσέπη των καταναλωτών καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, κ. Σάββα Κεσίδη, όσον αφορά τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10-20% στα κρεοπωλεία, ενώ το αρνάκι τον Ιανουάριο πωλούνταν γύρω στα 8 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 10.


«Δυστυχώς λόγω έλλειψης εμπορευμάτων αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις. Φοβάμαι πως το αρνί θα φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό το Πάσχα, αναλόγως την ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές. Αν αναλογιστείτε ότι το 50% της Ευρωπαικής Ένωσης τροφοδοτείται σιτηρά από Ουκρανία Λευκορωσία και Ρωσία και από την στιγμή που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να στείλουν έχουμε πρόβλημα» σημειώνει ο κ.Κεσίδης μιλώντας στο skai.gr.


«Δυστυχώς με την αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι αναμενόνενο να παρασυρθούν και οι τιμές των καταναλωτικών προιόντων προς τα πάνω. Εμείς σαν κρεοπώλες ήδη έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο γιατί τα λειτουργικά έξοδα, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια όλα έχουν ανέβει οπότε με αυτό τον ρυθμό αν συνεχίσει λίγο ακόμα ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις αναπόφευκτα θα φανεί άμεσσα στη λιανική κατανάλωση».


Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι φέτος δεν αναμένονται να μπουν στην ελληνική αγορά βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά τα οποία κρατούσαν κάτω το κοστολόγιο. Ο λόγος είναι διότι μετά το εμπάργκο σε σιτηρά που έγινε από την Ουκρανία, τόσο η βουλγάρικη όσο και η ρουμάνικη αγορά θα τα κρατήσουν για εσωτερική κατανάλωση.


Για αύξηση στο χοιρινό κρέας και τα πουλερικά της τάξεως του 10-15% κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Βαρβακείου αγοράς, κ. Ανδρέας Νιώτης ενώ για την τιμή του πασχαλινού αρνιού σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη καθώς η τιμή του θα διαμορφωθεί την Μεγάλη Δευτέρα- Μεγάλη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :