ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ: «Η ΑΘΕΪΑ, ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ» ΜEΡΟΣ Α΄

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ

Πριν 57 χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου 1962, το σοβιετικό περιοδικό αντιφρονουντων “Νόβυ Μιρ” (Νέοι Καιροί”) δημοσίευε το “Μία ημέρα του Ιβάν

Ντενίσοβιτς”, το πρώτο βιβλίο του Ορθόδοξου και Νομπελίστα συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσυν. 

Κυκλοφορούσε σε μια εποχή “λιωσίματος των πάγων” επί Χρουτσώφ και θα γινόταν η πρώτη αποκάλυψη της φρίκης των σταλινικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάνοντας διάσημο τον συγγραφέα.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο δημοσιεύουμε τον διάσημο λόγο του μεγάλου αντιφρονούντα του κομμουνισμού στο Πανεπιστήμιο Τέμπλετον του Λονδίνου τον Μάιο του 1983. Αφορμή υπήρξε ,η βράβευση του με το Βραβείο Προόδου στην Θρησκεία “ως πρωτοπόρος της αναγέννησης της θρησκείας κάτω από άθεα καθεστώτα”. 

Σε αυτόν εξηγούσε πως η Ρώσσικη Επανάσταση και η κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές διευκολύνθηκε από μιά άθεη νοοτροπία και μια μεγάλη διαδικασία σεκιουλαρισμού, η οποία ήδη είχε αποξενώσει τους ανθρώπους από τον Θεό και τις παραδοσιακές Χριστιανικές αξίες και ηθική. 

Όμως παράλληλα δεν χαρίζεται στην Δύση για την οποία θεωρεί ότι με την θέληση της ξέπεσε στην αθεΐα, οδεύοντας στην καταστροφή, ενώ στην Ανατολή έγινε υποχρεωτική. Πολύ σωστά καταλήγει: “Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τον Θεό. Για αυτό έχουν γίνει όλα αυτά.”

Σε μια εποχή που οι χριστιανικές αξίες δέχονται επίθεση σε Πανεπιστήμια, τύπο και την κοινωνία, η ομιλία του Τέμπλετον μοιάζει φοβερά επίκαιρη.

Η Ομιλία στο Πανεπστήμιο του Τέμπλετον το 1983

του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν

Πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ ήμουν ακόμα παιδί, θυμάμαι να ακούω ορισμένους ηλικιωμένους να δίνουν την ακόλουθη εξήγηση για τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν τη Ρωσία: Οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό, γι’ αυτό συνέβησαν όλα αυτά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...