Dragon fruit : το επόμενο τροπικό φρούτο που ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα

Είναι superfruit, είναι τροπικό, εντυπωσιακό και ήρθε για να μείνει. Ο λόγος για το dragon fruit. Με υφή παρόμοια με το ακτινίδιο αλλά πιο γλυκό και σίγουρα με πολύ ιδιαίτερη σάρκα λόγω των έντονων χρωματισμών του και συνάμα θρεπτικό για τον οργανισμό διεκδικεί επάξια τη θέση του στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και στις προτιμήσεις των ανήσυχων παραγωγών που θέλουν να διαφοροποιηθούν στην παραγωγή φρούτων. Θα μπορούσε το φρούτο του δράκου – ή πιτάγια όπως είναι αλλιώς γνωστό – να γίνει τόσο δημοφιλές και να γνωρίσει αντίστοιχη υψηλή ζήτηση όπως συνέβη και με το αβοκάντο; Στο ερώτημα αυτό αλλά και στις προκλήσεις που έχει η καλλιέργεια του εξωτικού αυτού φρούτου στην Ελλάδα απαντά μεταξύ άλλων ο παραγωγός Κώστας Καλοειδάς, ο οποίος διατηρεί την οικογενειακή επιχείρηση λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα στο Δήμο Σαρωνικού.

«Έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας είναι ένα σύμβολο και μια φιλοσοφία ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καλοειδάς, «γιατί δεν είναι λίγο πράμα να πεις ότι έχουμε μια σχέση αλληλεξάρτησης με το φυτό με στόχο να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Πρόκειται για ένα τρομερό συναίσθημα. Αφού τα βγάζουμε πέρα σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές που περνάμε πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε ακόμη καλύτερα αργότερα. Παραμένω αισιόδοξος καθώς ακόμη και από τα χρώματά του αυτό το φρούτο αναβλύζει αισιοδοξία».


Ο Κώστας Καλοειδάς με τη σύζυγό του Χριστίνα Ρέππα, τα τελευταία 14 χρόνια έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα για να καταλήξουν μετά από δοκιμές με 30 ποικιλίες και επιλεκτικές διασταυρώσεις στις ποικιλίες εκείνες που ταιριάζουν στις συνθήκες της Ελλάδας και η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά βιολογικά

Ο Κώστας Καλοειδάς με τη σύζυγό του Χριστίνα Ρέππα, τα τελευταία 14 χρόνια έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα για να καταλήξουν μετά από δοκιμές με 30 ποικιλίες και επιλεκτικές διασταυρώσεις στις ποικιλίες εκείνες που ταιριάζουν στις συνθήκες της Ελλάδας και η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά βιολογικά.

Πώς έγινε η γνωριμία σας με το dragon fruit (φρούτο του δράκου); Πότε πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την καλλιέργειά του στην Ελλάδα;

Πάντα μας άρεσαν οι τροπικοί καρποί και τους γνωρίσαμε καλύτερα σε ένα ταξίδι μας στην Ταϋλάνδη. Από εκεί και πέρα, το dragon fruit μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για την εξωτική του εμφάνιση και ουσιαστικά λίγο καιρό μετά από το ταξίδι μας αυτό ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε μ’ αυτό. Πήραμε κάποιους κάκτους υλοκέρεου (Hylocereus), όπως λέγεται επιστημονικά το φυτό. Προέρχεται από το ύλο που είναι το δάσος και το κέρεος που σημαίνει κάθετος σαν κερί. Ουσιαστικά, ο κάκτος που αναρριχάται πάνω στα δέντρα, ο κάκτος του δάσους, ο οποίος παράγει dragon fruits. Το βάλαμε για καλλωπιστικούς λόγους στην αρχή, χωρίς να ελπίζουμε σε πολλά. Λέγαμε καλό είναι να φάμε σαν οικογένεια κανένα φρούτο, αλλά στη συνέχεια είδαμε ότι είχαμε καρπούς. Η προσπάθειά μας αυτή χρονολογείται πριν από περίπου 14 χρόνια.

Έπειτα το εξέλιξα σαν χόμπι και άρχισα να βάζω και άλλες ποικιλίες με λευκή, με ροζ, με κόκκινη σάρκα και πολλές άλλες. Φτάσαμε τελικά να καλλιεργούμε πάνω από 30 ποικιλίες και το χόμπι έγινε έρευνα, επιλέξαμε τελικά τα πιο κατάλληλα για βιολογική καλλιέργεια με βάση και τις συνθήκες της Ελλάδος. Παράλληλα, πειραματιστήκαμε με την υβριδοποίηση. Κάναμε επιλεκτικές διασταυρώσεις και φτιάξαμε δικά μας υβρίδια και φτάσαμε στο σήμερα. Ακόμη και σήμερα, αν και είναι χρονοβόρα διαδικασία, προχωράμε με την υβριδοποίηση.

Έχετε σχέδια για επέκταση είτε με νέες ποικιλίες είτε με νέες φυτείες ή ακόμη και μέσω συνεργασιών με άλλους παραγωγούς;

Τώρα βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης και αναζήτησης συνεργασιών. Το ενδιαφέρον άλλων παραγωγών είναι μεγάλο. Βέβαια, πρέπει να γίνει κάτι οργανωμένο και συντονισμένο αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλες συνεργασίες. Απώτερος στόχος να καλυφθεί όλη η ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιστοιχεί στους 250 τόνους. Όμως, μέχρι στιγμής, κάποιοι παραγωγοί κινούνται μεμονωμένα μ’ έναν κλώνο τυχαίο. Πρόκειται για βιαστικές κινήσεις που δεν έχουν οργάνωση και προσανατολισμό σ’ αυτά που ζητάει η αγορά. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα δούμε πάρα πολλούς μεμονωμένους παραγωγούς, όπου ο καθένας θα βγάζει και τη δική του ποιότητα όμως θεωρώ ότι είναι δύσκολο να μας φτάσουν στην ποιότητα που διαθέτουμε και μάλιστα να το κάνουν βιολογικά όπως εμείς.

Εμείς, καλλιεργήσαμε πάνω από 30 ποικιλίες, όπως ήδη προανέφερα, κοιτάξαμε όχι μόνο τη βιολογική καλλιέργεια και την ανθεκτικότητα στο κλίμα της Ελλάδας αλλά δώσαμε έμφαση και στη γεύση των καρπών. Προχώρησα σε βαθιά ακαδημαϊκή έρευνα για κάθε ποικιλία και επιλέξαμε αυτές που είχαν την υψηλότερη βαθμολογία. Όλη η έρευνα έγινε από εμένα ήταν και μακροχρόνια και κοστοβόρα. Τα τελευταία 5 χρόνια στραφήκαμε στη βιολογική καλλιέργεια. Ουσιαστικά, έχουμε 100% βιολογική καλλιέργεια. Δεν υπήρχε κανείς πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο να μου δώσει απαντήσεις, τις βρήκα μόνος μου. Δυστυχώς, το ανακάλυψα σε μεγάλη ηλικία αλλά με κατέκτησε και είναι αυτό που θέλω αποκλειστικά να ασχολούμαι και να το επεκτείνω όσο περισσότερο μπορώ.

Πώς έχετε οργανώσει την οικογενειακή εκμετάλλευση;

Τον πρώτο καιρό μπήκαμε δειλά – δειλά, δεν είχαμε μεγάλες εκτάσεις. Στην αρχή δίναμε προϊόν στην περιοχή της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και τριγύρω, να δούμε αντιδράσεις κατά πόσο μπορεί να κερδίσει αυτό το φρούτο τους καταναλωτές όπως κέρδισε εμάς.

Εκείνο τον καιρό η σύζυγος δεν ήταν τόσο ενεργή, αλλά μετά που αυξήθηκε η παραγωγή και η καλλιεργήσιμη έκταση το βάρος μοιράστηκε και στους δύο μας. Σε κάποιες εργασίες έχουμε φυσικά και εργάτες. Δεν επαρκούν μόνο δύο άτομα για όλες τις δουλειές αλλά και για να τροφοδοτείς όλη την Ελλάδα με dragon fruit.

Η σύζυγος καθοδηγεί τον τομέα του ποιοτικού ελέγχου και της συσκευασίας. Από εκεί και πέρα, βοηθάει αν προκύψει κάτι έκτακτο, αλλά επειδή είναι και εργαζόμενη προσπαθώ να μην την πιέζω πολύ.

Έχετε προχωρήσει και σε εξαγωγές ή είναι μέσα στα επόμενα σχέδιά σας; Πώς γίνεται η διακίνηση των προϊόντων σας στο εσωτερικό;

Για την ώρα δεν κάνουμε εξαγωγές και αυτό όχι γιατί δεν έχουμε παραγωγή. Μάλιστα, είχα ήδη έρθει σε επαφή με μια εταιρεία και καλύπταμε τις προδιαγραφές που ζητιούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Αλλά συνέπεσε σε μια δύσκολη συγκυρία της αγοράς. Ωστόσο, δεν έμεινα με σταυρωμένα τα χέρια.

Λίγο καιρό μετά είχαμε μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης εδώ στην Ελλάδα, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις διανομές στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τις κάνω όλες μόνος μου. Ο λόγος είναι ότι θέλω να έχω τον έλεγχο γιατί είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν. Ακόμη και με κάποιες μεταφορικές που συνεργάζομαι –καθώς δεν είναι εφικτό να τρέχω σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα – είμαι συνέχεια όσο μπορώ από πάνω. Θεωρώ μεγάλη προσωπική μας επιτυχία το γεγονός ότι στο θέμα ποιότητας δεν έχουμε κανένα παράπονο από τους συνεργάτες μας. Κάθε φορά ερχόμαστε στη θέση του πελάτη και αναρωτιόμαστε αν το θέλουμε εμείς το κάθε φρούτο, ο οποίος δεν κρύβω ότι φτάνει να το αγοράζει ακριβά, οπότε δίνουμε τεράστια έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση.

Όσον αφορά το εσωτερικό, συνεργάζομαι με τη λαχαναγορά στην Αθήνα. Παλιά, όταν είχαμε πρωτοξεκινήσει περνούσε και από δύο μεσάζοντες το φρούτο με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν πολύ οι τιμές διάθεσής του, όμως τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Έκανα μεγάλο αγώνα τόσο για τις τιμές όσο και για τη δημιουργία καλών συνεργασιών ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Αυτή τη στιγμή η διεθνής τιμή του dragon fruit κυμαίνεται γύρω από τα 10-12 ευρώ το κιλό. Εγώ προσπαθώ με βάση το διεθνές επίπεδο να είμαι πιο ανταγωνιστικός. Παράλληλα, δέχτηκα «πόλεμο τιμών» από εμπόρους που λάμβαναν προϊόν από παραγωγούς που ούτε τιμολόγια δεν έκοβαν και πιέστηκα αλλά επέλεξα να διαφοροποιηθώ. Βέβαια είναι άλλο να έχει ένας 20-30 κάκτους με dragon fruit για να τροφοδοτεί μια τοπική αγορά και άλλο να τροφοδοτείς όλη την Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι η εσωτερική επιτυχία από το να κάνω εξαγωγές. Θέλω να μας αναγνωρίζουν όταν βλέπουν τα τελάρα μας με dragon fruit.


Είναι superfruit, είναι τροπικό, εντυπωσιακό και ήρθε για να μείνει. Ο λόγος για το dragon fruit.

Είναι στα άμεσα σχέδιά σας η μεταποίηση της παραγωγής σας;

Ήδη από φέτος αναζητούμε ανθρώπους για να διαθέσουμε τη φύρα μας. Διότι ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό από αυτά τα φρούτα δεν φτάνουν στην αγορά γιατί είμαστε πολύ αυστηροί με τα ποιοτικά κριτήρια, εξάλλου πρόκειται και για ένα ευαίσθητο προϊόν. Συγκεκριμένα, ζητάμε συνεργασία για τη φύρα μας που αποτελείται από φρούτα μικρά σε μέγεθος, κακοσχηματισμένα ή γενικά με εξωτερικά ελαττώματα. Επιπλέον, το φρούτο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, σε χυμούς. Μπορούμε να διαθέσουμε και πιστοποιημένο κατεψυγμένο χυμό προϊόν βαθιάς κατάψυξης μέσω εξωτερικού συνεργάτη με διάρκεια ζωής έως και δύο χρόνια.

Του χρόνου θα έχουμε τη δική μας μαρμελάδα με δική μας ετικέτα και θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να προωθούμε στην αγορά μαρμελάδα dragon fruit με Ω3 και Ω6 και ένδειξη ότι προστατεύει την καρδιά. Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου μαρμελάδα. Μάλιστα, το δυνατό της σημείο είναι οι συνδυασμοί με άλλα φρούτα. Για παράδειγμα στα Starbucks στις ΗΠΑ φτιάχνουν χυμό dragon fruit με μάνγκο, κάτι που το δοκιμάσαμε και εμείς και είναι εξαιρετικό. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται γιατί έχει μια καταπληκτική χρωστική ικανότητα. Εγώ έχω φτιάξει και ροζ ρύζι. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές και συνδυασμοί.

Πότε αποσβένεται η πρώτη εγκατάσταση μιας φυτείας; Δηλαδή πότε γίνονται παραγωγικοί οι κάκτοι, ώστε να βγάλει ο παραγωγός κέρδος;

Όσον αφορά τις δικές μας καλλιέργειες έχουμε παρατηρήσει ότι στους 18 μήνες τα φυτά είναι παραγωγικά. Δηλαδή μετά από 1,5 χρόνο μπαίνουμε σε παραγωγική σεζόν. Δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση χρυσοφόρα επένδυση ή εύκολη καλλιέργεια. Απαιτεί κόπο και χρόνο, όπως άλλωστε και όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι παραγωγικοί μήνες ξεκινούν από τέλος Ιουλίου και διαρκούν έως και περίπου αρχές Δεκεμβρίου. Φέτος, θα ολοκληρωθεί βέβαια πιο νωρίς η σεζόν προς το Νοέμβριο. Ωστόσο, οι μήνες που χρειάζεται ο παραγωγός να ασχολείται με το φυτό είναι πολύ περισσότεροι από τους παραγωγικούς. Έχει απαιτήσεις σαν φυτό καθώς είναι «ξένο» προς τη χώρα μας. Επίσης, στη βιολογική καλλιέργεια δεν πρέπει να αφεθεί μια προσβολή να επεκταθεί, γιατί μετά χάνεις τη μάχη. Συνεπώς θέλει να είσαι από πάνω και να τα προλαβαίνεις όλα. Προσωπικά επιμένω στη βιολογική καλλιέργεια, και προτείνω ακόμη και την κατανάλωση της φλούδας, μιας και έρευνες λένε ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τη σάρκα του φρούτου. Ταυτόχρονα, συστήνω να χρησιμοποιούν οι γυναίκες τη φλούδα και στο πρόσωπο. Είναι μια «ζωντανή κρέμα ομορφιάς» που ενυδατώνει και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό επιλέγω τη βιολογική καλλιέργεια για να μην υπάρχει τίποτα χημικό πάνω στο φρούτο και να μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως.


φρούτο του δράκου – Dragon fruit

Ποιές οι αντιδράσεις των καταναλωτών με το dragon fruit;

Για τους καταναλωτές θεωρείται ένα ακριβό φρούτο σε σύγκριση με τα καθημερινά φρούτα. Θεωρείται ένα εορταστικό φρούτο, δηλαδή για εξαιρετικές περιπτώσεις. Βοηθάει και η εντυπωσιακή του εμφάνιση. Μπορεί κάποιοι να το χρησιμοποιούν ως χυμό για τα παιδιά τους. Το προτείνω και να το τρώνε άφοβα ακόμη και βρέφη. Αυτό θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου. Πλέον, στην αγορά τείνουμε να καθιερωθούμε. Βλέπω συγκινητικά πράγματα. Η κόρη μου για παράδειγμα μεγάλωσε με dragon fruit και το έλεγε στις φίλες της στο δημοτικό σχολείο και δεν την πίστευαν. Τώρα έχω βρεθεί σε κατάστημα και ήταν μικρό παιδί που αναγνώριζε και ζητούσε dragon fruit. Παραμένω αισιόδοξος όσον αφορά τη ζήτησή του τα επόμενα χρόνια, που προβλέπεται να αυξηθεί, όπως συνέβη και μ’ άλλα εξωτικά φρούτα.

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωσή του για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Έχω διαβάσει σε περιοδικά και εφημερίδες του εξωτερικού που το αποκαλούν ως superfruit (υπερ-φρούτο). Κάνοντας και τη δικιά μου έρευνα, μέσω διαδικτύου, μιας και είναι η ειδικότητά μου οι υπολογιστές και οι ψηφιακές εκτυπώσεις, βρήκα πηγές και επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3, Ω6 (ξεχωρίζουν ανάμεσα στα «καλά» λιπαρά οξέα), μειώνει την κακή χοληστερίνη και ανεβάζει την καλή.

Επιπλέον, έχω να μοιραστώ και μια εμπειρία από πελάτη μου που αγοράζει από εμένα dragon fruit τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, ο οποίος είχε θέμα με την καρδιά του. Καταναλώνει μισό φρούτο κάθε μέρα και ο γιατρός του έχει εντυπωσιαστεί με τις εξετάσεις του. Δεν μου αρέσει να διατυμπανίζω ότι πρόκειται για ένα «φρούτο θαύμα». Αλλά μέσα από πολλές και διαφορετικές πηγές προκύπτουν μέσω επιστημονικής έρευνας τα πραγματικά οφέλη του εν λόγω φρούτου.

Ακόμη και από δικιά μου εμπειρία, με ένα θέμα που έχω στο γόνατό μου, μπορώ να πω ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση για τα οστά γιατί περιέχει πολλά φλαβονοειδή. Παρατήρησα ότι το καλοκαίρι που τρώω περισσότερα φρούτα καθώς είμαι συνέχεια στο κτήμα και δοκιμάζω τα φρούτα για να ελέγχω και την ποιότητα παρατήρησα ότι δεν πονάω. Το χειμώνα που δεν κουράζομαι τόσο αλλά δεν τρώω dragon fruit έχω ενοχλήσεις. Ακόμη ένα από τα οφέλη του είναι ότι βοηθάει το έντερο, δηλαδή στη δυσκοιλιότητα καθώς είναι πλούσιο στις φυτικές ίνες. Τρία μικρά φρούτα έχουν όλη την ημερήσια ποσότητα που χρειαζόμαστε σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου και γενικά αποτελεί ιδανική τροφή για αθλητές. Στο εξωτερικό το έχουν ονομάσει και φρούτο της εγκυμοσύνης γιατί βοηθά τη μητέρα και το έμβρυο.

Φ.Γ.

Πηγή – agro24

loading...