Απελπισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά το απαρτχάιντ σε ανεμβολίαστους: «Δεν κουνιέται φύλλο, είμαστε σε lockdown»

 Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Η εστίαση στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη μέγγενη του κορονοϊού. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων δεν διαφαίνεται όπως λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου να δείχνει σημάδια αύξησης της δουλειάς ενώ παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν και νέα μέτρα κατά του ιού.

Η περίοδος του Νοεμβρίου αλλά και τώρα τον Δεκέμβριο η εστίαση στην συμπρωτεύουσα της διασκέδασης και του καλού φαγητού κινείται σε χαμηλές πτήσεις κυρίως εξαιτίας των επιδημιολογικών στοιχείων της.

Όπως ανέφερε στο Sputnik ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Εστίαση», Νίκος Νυφούδης πλέον «η εστίαση δουλεύει Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας δεν έχει καθόλου κίνηση».

Η… νέκρα που επικρατεί τις καθημερινές στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια της πόλης είναι πραγματικά πρωτόγνωρο φαινόμενο, σαν να έχει επιβληθεί ένα… lockdown.

«Πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε. Τις άλλες μέρες δεν κουνιέται φύλλο» έλεγε στο Sputnik ιδιοκτήτης καφέ- μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι λόγοι που οι Θεσσαλονικείς… εγκατέλειψαν τη διασκέδαση είναι αρκετοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης είναι στο 55,20%.

Κατά συνέπεια από το σύνολο του πληθυσμού περίπου οι μισοί δεν μπορούν να εισέλθουν στα μαγαζιά της εστίασης.

«Οι άλλοι μισοί που είναι εμβολιασμένοι πλέον με τις μεταλλάξεις δεν έρχονται γιατί φοβούνται κι αυτοί» είπε ο κ. Νυφούδης.

Ο άλλος λόγος είναι η οικονομική στενότητα των πολιτών. «Υπάρχει φτωχοποίηση. Μετά από μια χρονιά επιδομάτων λόγω κορονοϊού, με τις αυξήσεις σε ενέργεια και αλλού ο κόσμος δυσκολεύεται σημαντικά» ανέφερε ο κ. Νυφούδης.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων που έρχονται σε λίγες ημέρες φαίνεται ότι δεν αποτελούν ελπίδα για τους ιδιοκτήτες της εστίασης.

Ακόμα και τα ρεβεγιόν που διοργάνωναν πολλά καταστήματα εστίασης αλλά και ξενοδοχεία για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακόμα βρίσκονται εκτός οπτικής αφού επιπλέον φοβούνται ότι μπορεί και να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος μιλώντας στο Sputnik τόνισε «υπάρχει επιφυλακτικότητα στους ξενοδόχους για τη διοργάνωση ρεβεγιόν» εκτιμώντας ότι «θα είναι λίγα τα ξενοδοχεία που θα προβούν στη διοργάνωση τους, όποια κάνουν θα τα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες».

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής η επιδημιολογική εικόνα που παρουσίαζε η Θεσσαλονίκη «και η προβολή αυτής καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» φρέναραν και τις επισκέψεις τουριστών στην πόλη με «τις κρατήσεις να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Ο Φ.Α. ιδιοκτήτης δύο πολυχώρων (σ.σ. καφέ-μπαρ και εστιατόριο) στη Θεσσαλονίκη υπό το άγχος των μέτρων και του κόσμου που δεν μπορεί να εισέλθει στα μαγαζιά αλλά και ενδεχόμενων νέων μέτρων κατά του κορονοϊού και των πολλών κρουσμάτων φέτος αποφάσισε για τα Χριστούγεννα «να κάνουμε ένα table diner στο ένα μαγαζί και παρότι στο άλλο προ κορονοϊου κάναμε κάθε χρόνο ρεβεγιόν φέτος δεν θα κάνουμε».

«Το φοβηθήκαμε να διοργανώσουμε ρεβεγιόν- πάρτι. Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν, αν θα έρθει ο κόσμος που ξέρουμε ότι και οι εμβολιασμένοι φοβούνται. Είναι μια περίοδος που η εστίαση δεν δουλεύει πλέον» είπε χαρακτηριστικά.

loading...