ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ τα πράγματα θα ήταν αλλιώς…





Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Είχα ισχυριστεί πριν από 20 περίπου ημέρες σε άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα, αλλά και στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή μου στην παραγωγή “Άρωμα Ελλάδος”, ότι οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ σημαντικές, γιατί ενδεχομένως να ανατρέψουν τις υφιστάμενες συνθήκες στα κόμματα Εξουσίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ!

Ειδικότερα μετά και την εμπλοκή σε αυτές του Γιώργου Παπανδρέου!

Αυτόν τον πολιτικό ισχυρισμό μου, την πολιτική εκτίμηση αν θέλετε, την επιβεβαίωσε πριν μερικές ημέρες δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” που ανήκει στον ΔΟΜ (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη).

Σε αυτήν την δημοσκόπηση καταγράφηκε ως πρόθεση ψήφου των πολιτών για τη ΝΔ ποσοστό 28%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό της ΝΔ μετά τις νικηφόρες εκλογές του Ιουλίου 2019! Που για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 30%!

Αλλά το παράδοξο είναι πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτε από τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ! Αντιθέτως έχει και αυτό απώλειες! Ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού τα κόμματα Εξουσίας συνήθως αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο σε αυτήν! Αλλά πώς αλήθεια, να εισπράξει ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ από την φθορά του κυβερνώντος κόμματος, όταν είναι η δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος, έχοντας την ίδια πολιτική ταύτιση με τη ΝΔ;

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είναι πιο ακραίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως στην επιθυμία του για υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;

Αυτά όλα αντιλαμβάνεται ο/η ψηφοφόρος και δείχνει την οργή του και προς τα δυο κόμματα Εξουσίας, περιορίζοντας το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στο χαμηλό ποσοστό του 18,3%!

Έδωσαν ελπίδα και προοπτική οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού στους Πασόκους…

Στη συνέχεια λοιπόν της δημοσκόπησης καταγράφεται η έκπληξη, με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να αποσπά ποσοστό 9,8%! Μια δημοσκοπική έκπληξη που θα έχει αυξητική ή μειωτική τάση ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου 10ήμερου του προσεχούς Δεκεμβρίου!

Ωστόσο, αυτή η δημοσκόπηση έδειξε, πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν διάθεση επανάκαμψης στις ρίζες τους προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την περιήγησή τους σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Έτσι το ζητούμενο είναι, ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός και κατά πόσο θα εμπνεύσει τον Πασόκο ψηφοφόρο για την επιστροφή στο σπίτι του!

Όλες οι δημοσκοπήσεις λοιπόν αυτήν την στιγμή, για τις εσωκομματικές διαδικασίες στην “πράσινη παράταξη”, δείχνουν να προηγούνται οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου!

“Καψούρα” της ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος…

Όμως τι έχει διαφανεί πως πρεσβεύουν οι τρεις παραπάνω δελφίνοι της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ;

Ξεκινώντας από τον πρώην Υπουργό κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, φαίνεται ξεκάθαρα πως κλείνει πονηρά το μάτι στη ΝΔ, αφού ξεκάθαρα έχει δηλώσει, ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ! Μια τοποθέτηση που όπως λέγουν κάποιες “κακές γλώσσες”, έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ήδη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης “πασχίζουν” για την εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ!

Όμως γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα στη ΝΔ, ώστε να εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος;

Μα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως είναι αδύνατον να κερδίσει στις προσεχείς εκλογές αυτοδυναμία και ο πλέον συνεργάσιμος μαζί του από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος! Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρ΄ ότι γνωρίζει πως αυτήν την στιγμή τα ποσοστά του κόμματός του είναι κάτω κι από το 28%, εντούτοις θέλει να πιστεύει πως θα είναι πρώτο κόμμα και πως θα εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 30-35%!

Όπως επίσης γνωρίζει, πως και με αυτά τα ποσοστά δεν είναι δυνατόν να κερδίσει αυτοδυναμία! Ούτε στις προσεχείς εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε στις επαναληπτικές εκλογές που θα προκαλέσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε το κόμμα του!

Γι΄ αυτό και στις δύο περιπτώσεις, αναλόγως του ποσοστού που θα καταλάβει η ΝΔ, θα εξαρτηθεί αν θα χρειάζεται μόνο το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ή και κάποιο ακόμη κόμμα! Στο σημείο αυτό, οι πληροφορίες μου λέγουν πως από τώρα αναζητείται εκείνος ο καλοθελητής “κωλοτούμπας” αρχηγός κόμματος, που θα εξαγοράσει την “πολιτική προδοσία” με μια υπουργική θέση, ίσως ενός απωθημένου του παρελθόντος!

Όλα τα παραπάνω έγραφα στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα:

https://egerssi.gr/%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%bb-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%83/

Το Debate της πολιτικής αποκαθήλωσης των συμμετεχόντων…

Όλοι λοιπόν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ιδεολόγοι Πασόκοι που περιπλανήθηκαν στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεναν με υπομονή για να παρακολουθήσουν το Debate που οργάνωνε η κρατική τηλεόραση και όπου οι δημοσιογράφοι Ανδριάννα Παρασκευοπούλου, Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, θα έθεταν ερωτήσεις προς τους υποψηφίους προέδρους του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη, Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη, απόντος του 6ου υποψηφίου Γιώργου Παπανδρέου και ο οποίος θεώρησε φρόνιμο να φυγομαχήσει!

Πίστευαν ωστόσο, οι τηλεθεατές πως η παραπάνω δημοσιογραφική ομάδα, θα υπερασπιζόταν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις, προκαλώντας τους υποψηφίους για σκληρές απαντήσεις!

Όμως αυτή η “πολιτική σούπα” ήταν ξαναζεσταμένη και ξανασερβιρισμένη!

Ήταν άοσμη, άγευστη, άχρωμη, μη βγάζοντας οι τηλεθεατές τα συμπεράσματα που περίμεναν, για να προσφύγουν στην εσωκομματική κάλπη με σιγουριά για την ψήφο τους!

Έλειψαν οι ερωτήσεις, που θα ανάγκαζαν τους υποψηφίους της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν για τα αίτια της ραγδαίας πτώσης ενός Κινήματος που επί δεκαετίες ήταν πρώτο-δεύτερο κόμμα!

Για τα αίτια της ιδεολογικής μετάλλαξης του Κινήματος της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, που σταδιακά ανάγκασαν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθούν στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ!

Έλειψαν οι ερωτήσεις για το υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ! Έλειψαν οι ερωτήσεις για το ζήτημα της Novartis, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα!

Δεν έπεισαν έτσι οι δημοσιογράφοι πως υπηρέτησαν το υψηλό λειτούργημά τους, αλλά δεν έπεισαν και οι υποψήφιοι, γιατί άραγε να πρέπει να ψηφιστεί κάποιος από αυτούς! Αφού στο μυαλό τους (κυρίως Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, ακόμη και ο ΓΑΠ), δεν είναι πως θα κάνουν την παράταξη μεγάλη που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εκλογές, που οσονούπω φτάνουν, αλλά πως θα μπορέσουν να είναι οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” σε μια αυριανή συγκυβέρνηση!

Άρθρο παρέμβαση του Γιάννη Σγουρού…

Και ενώ αυτά γράφω, ενημερώνομαι για το άρθρο του Γιάννη Σγουρού, που έχει ανέβει στην ιστοσελίδα https://www.gsgouros.gr/

της Περιφερειακής Παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” που ηγείται ο Γιάννης Σγουρός!

Ένα άρθρο, 3 ημέρες πριν από το άνοιγμα της εσωκομματικής κάλπης στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, με τίτλο: “Η αγωνία ενός δημοκράτη και οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής”! Ένα άρθρο-παρέμβαση, ενός ιδεολόγου με σταθερή πολιτική πορεία, με σταθερή πολιτική πλεύση! Ενός πολιτικού προσώπου, κόσμημα, που ή δεν θέλησε να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή, ή κάποια εξωθεσμικά κέντρα δεν του το επέτρεψαν!

Πάντως, κατά την άποψή μου, ποτέ δεν είναι αργά!

Αλλά ας παραθέσω παρακάτω το άρθρο του κ. Γιάννη Σγουρού και το οποίο έχει πολλούς αποδέκτες:

«Καθώς οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής πλησιάζουν, η αγωνία του μέσου δημοκράτη μεγαλώνει για το μέλλον του, αφού το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι ο αρχηγός, αλλά οι θέσεις του, η στρατηγική του, η ίδια η ταυτότητα του.

Το θέμα δεν είναι αν το ΚΙΝΑΛ θα διπλασιάσει τα ποσοστά του. Δεν ενδιαφέρει αυτό τον κόσμο. Το θέμα δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά το όραμά του, οι αξίες του, η πολιτική του.

Πολιτική έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974 ως το 1981 όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση. Αλλά σήμερα φαίνεται πως ενδιαφέρει η συμμετοχή στην κυβέρνηση και πώς θα μοιραστούν οι καρέκλες.

Η μαγική λέξη σε επίπεδο ιδεολογίας είναι η λέξη σοσιαλδημοκρατία. Μόνο που ο Ανδρέας δεν ήταν σοσιαλδημοκράτης, αλλά σοσιαλιστής. “Με την σοσιαλδημοκρατία” έλεγε, “έχουμε κάτι κοινό: τα πέντε πρώτα γράμματα”!

Τα πρώτα χρόνια δεν συμμετείχε καν στην Σοσιαλιστική Διεθνή και επέμενε σε μια αντιδεξιά πολιτική, ώσπου ήρθε ο Σημίτης να δώσει θέση και τόπο στην σοσιαλδημοκρατία – να αποιδεολογοκοποιήσει ένα κίνημα που μοιραία έφτασε στο σημείο να συγκυβερνήσει με την Δεξιά – πράγμα που σήμανε και το τέλος του ως κόμμα με καταβολές στους αγώνες του Λαού, την Εθνική Αντίσταση, το 114, το Πολυτεχνείο.

Η σοσιαλδημοκρατία όμως αφορά κοινωνίες με μεγάλη ανάπτυξη, όπου μπορείς να επιβάλεις φορολογία στα υψηλά εισοδήματα και να επιχειρήσεις ανακατανομή του πλούτου. Δεν αφορά οικονομίες που βρίσκονται σε κακό χάλι και βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και υποτέλειας.

Το αφορολόγητο για δωρεές και εισοδήματα μέχρι και 800.000 ευρώ, η μείωση του φόρου των μερισμάτων δεν αφορά αναδιανομή του πλούτου, αλλά αύξηση της ανισότητας. Η ανάπτυξη που υπόσχεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αφορά επενδύσεις, αλλά εξαγορές επιχειρήσεων και γης από ξένα συμφέροντα. “Οι πλούσιοι θα γίνουν, πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι” όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Γι΄’ αυτό τι έχουν να πούνε οι κ.κ. υποψήφιοι – πέρα από το ό,τι θα διπλασιάσουν ως δια μαγείας τα ποσοστά του κόμματος ως …μάγκες;

Aς αφήσουμε τα παραμύθια, κύριοι. Για το θέμα αυτό θα αποφασίσει ο λαός με όσα λέτε και όσα κάνετε.

Το θέμα του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι η αρχηγία, αλλά οι πολιτικές του θέσεις, η σχέση του με την κοινωνία και η υπεράσπιση των οραμάτων – που η εξάρτησή του από ντόπια και ξένα συμφέροντα, έβαλε στο περιθώριο με αποτέλεσμα να μας γυρίσει την πλάτη ο Λαός.

Για μας που ερχόμαστε από εποχές που η δημοκρατία στη χώρα μας δεν υπήρχε, ο εκφυλισμός ενός κινήματος που αποτέλεσε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.

Η μνήμη, η υπεράσπιση των αξιών του και η συνέχεια των αγώνων του με νέες ιδέες κι όχι μπαγιάτικη σοσιαλδημοκρατία σε ένα αγώνα για την κατάληψη της αρχηγίας και υπουργικές θέσεις είναι το θέμα των εκλογών – όπου διακυβεύεται το μέλλον ενός κινήματος που έχει μεγάλο παρελθόν και οφείλει να έχει και μέλλον.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ο αγώνας όμως για την ιδεολογία και τις αξίες του, αρχίζει την επόμενη μέρα.»!!

loading...