Δέκα τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε τον επόμενο χρόνο - Ένα γράμμα από τον Tom Standage, εκδότη του "The World Ahead 2022"


Το 2021 ήταν η χρονιά που ο κόσμος έστρεψε την παλίρροια κατά της πανδημίας, το 2022 θα κυριαρχείται από την ανάγκη προσαρμογής στις νέες πραγματικότητες, τόσο σε τομείς που αναδιαμορφώθηκαν από την κρίση (ο νέος κόσμος της εργασίας, το μέλλον των ταξιδιών) όσο και ως βαθύτερες τάσεις επαναβεβαιώνονται (η άνοδος της Κίνας, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής). Εδώ είναι δέκα θέματα και τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε το επόμενο έτος.


1 Δημοκρατία κατά απολυταρχίας . Οι ενδιάμεσες εκλογές της Αμερικής και το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα αντιπαραβάλουν έντονα τα αντίπαλα πολιτικά τους συστήματα. Ποιο είναι καλύτερο στην παροχή σταθερότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας; Αυτός ο ανταγωνισμός θα διαδραματίσει σε όλα, από το εμπόριο μέχρι τη ρύθμιση της τεχνολογίας, τους εμβολιασμούς έως τους διαστημικούς σταθμούς. Καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να συσπειρώσει τον ελεύθερο κόσμο κάτω από τη σημαία της δημοκρατίας, η δυσλειτουργική, διχασμένη χώρα του είναι μια κακή διαφήμιση για τα πλεονεκτήματά της.


2 Πανδημία έως ενδημική . Έρχονται νέα αντιιικά χάπια, βελτιωμένες θεραπείες αντισωμάτων και περισσότερα εμβόλια. Για τους εμβολιασμένους ανθρώπους στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο ιός δεν θα είναι πλέον απειλητικός για τη ζωή. Αλλά θα εξακολουθεί να αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ο Covid-19 θα έχει γίνει απλώς άλλη μια από τις πολλές ενδημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τους φτωχούς αλλά όχι τους πλούσιους.


3 Ανησυχίες για τον πληθωρισμό . Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος της ζήτησης ενέργειας έχουν ωθήσει τις τιμές σε άνοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι είναι προσωρινό, αλλά δεν το πιστεύουν όλοι. Η Βρετανία βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού μετά το Brexit και της εξάρτησής της από το ακριβό φυσικό αέριο.


4 Το μέλλον της εργασίας . Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι το μέλλον είναι «υβριδικό» και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν περισσότερες μέρες δουλεύοντας από το σπίτι. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια διαφωνίας στις λεπτομέρειες. Πόσες μέρες και ποιες; Και θα είναι δίκαιο; Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πρόθυμες να επιστρέψουν στο γραφείο, επομένως μπορεί να κινδυνεύουν να παραδοθούν για προαγωγές. Συζητήσεις επίσης επικρατούν σχετικά με τους φορολογικούς κανόνες και την παρακολούθηση των απομακρυσμένων εργαζομένων.


5 Το νέο techlash . Οι ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική και την Ευρώπη προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν ακόμη κάνει ένα βήμα στην ανάπτυξη ή τα κέρδη τους. Τώρα η Κίνα έχει αναλάβει το προβάδισμα, χτυπώντας τις εταιρείες τεχνολογίας της σε μια βάναυση καταστολή. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να επικεντρωθούν σε «βαθιά τεχνολογία» που παρέχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, όχι επιπόλαιες όπως παιχνίδια και ψώνια. Θα ενισχύσει όμως αυτό την κινεζική καινοτομία ή θα καταπνίξει τον δυναμισμό του κλάδου;


Το επόμενο έτος θα κυριαρχείται από την ανάγκη προσαρμογής στις νέες, μεταπανδημικές πραγματικότητες


6 Το Crypto μεγαλώνει . Όπως όλες οι τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση, τα κρυπτονομίσματα εξημερώνονται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν επίσης να λανσάρουν τα δικά τους, κεντρικά, ψηφιακά νομίσματα. Το αποτέλεσμα είναι ένας τριμερής αγώνας για το μέλλον των οικονομικών - μεταξύ του πλήθους κρυπτονομισμάτων-μπλοκαλυσίδων-DeFi, πιο παραδοσιακών εταιρειών τεχνολογίας και κεντρικών τραπεζών- που θα ενταθεί το 2022.


7 Κλιματική κρίση . Ακόμη και όταν οι πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες αυξάνονται σε συχνότητα, επικρατεί μια εντυπωσιακή έλλειψη επείγουσας ανάγκης μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές απαιτεί τη συνεργασία της Δύσης και της Κίνας, τη στιγμή που ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός τους βαθαίνει. Παρακολουθήστε την ερευνητική ομάδα ηλιακής γεωμηχανικής στο Χάρβαρντ. Το 2022, θέλουν να δοκιμάσουν τη χρήση ενός μπαλονιού μεγάλου υψομέτρου για την απελευθέρωση σκόνης στο αμυδρό φως του ήλιου - μια τεχνική που μπορεί, με αυτόν τον ρυθμό, να χρειαστεί για να κερδίσει στον κόσμο περισσότερο χρόνο για την απομάκρυνση του άνθρακα.


8 Ταξιδιωτικά προβλήματα . Η δραστηριότητα αυξάνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, οι χώρες που ακολούθησαν μια στρατηγική «καταστολής» μηδενικού Covid, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της διαχείρισης της μετάβασης σε έναν κόσμο στον οποίο ο ιός είναι ενδημικός. Εν τω μεταξύ, τα μισά επαγγελματικά ταξίδια έχουν φύγει οριστικά. Αυτό είναι καλό για τον πλανήτη, αλλά κακό για τους τουρίστες των οποίων τα ταξίδια επιδοτούνται από επαγγελματίες ταξιδιώτες με υψηλές δαπάνες.


9 Διαστημικοί αγώνες . Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε στο διάστημα ως επιβάτες που πληρώνουν από ό,τι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα μεταφερθούν ψηλά από αντίπαλες εταιρείες διαστημικού τουρισμού. Η Κίνα θα ολοκληρώσει τον νέο της διαστημικό σταθμό. Οι σκηνοθέτες συναγωνίζονται για να κάνει ταινίες στο μηδενικό g . Και η nasa θα συντρίψει ένα διαστημικό ανιχνευτή σε έναν αστεροειδή, σε μια πραγματική αποστολή που ακούγεται σαν ταινία του Χόλιγουντ.


10 πολιτικά ποδοσφαιράκια . Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ θα είναι υπενθυμίσεις για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τον κόσμο - αλλά και για το πώς τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα συχνά καταλήγουν να είναι πολιτικά ποδόσφαιρα. Αναμένετε διαμαρτυρίες που απευθύνονται και στις δύο διοργανώτριες χώρες, αν και τα μποϊκοτάζ από τις εθνικές ομάδες φαίνονται απίθανα.


Η ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων για τον κορωνοϊό m rna , ένα φωτεινό σημείο το 2021, βασίστηκε σε δεκαετίες δουλειάς για να δημιουργήσει κάτι που έμοιαζε με επιτυχία εν μία νυκτί. Ποιες άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν; Η ειδική μας ενότητα περιλαμβάνει 22 υποψηφίους για το 2022. Τέλος, αυτή η δημοσίευση έχει ένα νέο όνομα: Ο κόσμος μέσα είναι τώρα Ο κόσμος μπροστά , κάτι που μας τοποθετεί καλύτερα για το μέλλον. Ελπίζουμε ότι διαβάζοντάς το θα κάνει το ίδιο και για εσάς.


Tom Standage: Editor, The World Ahead 2022

https://www.economist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :