Γιατί να έχει ασυλία το κράτος;

Το υπουργείο οικονομικών, ως διαχειριστής του ελληνικού δημοσίου, έκρινε με εγκύκλιο του από τις 28.9.21 πως το σύνολο της κρατικής περιουσίας (καταθέσεις, χρήματα κλπ.) είναι ακατάσχετο – ότι εξαιρείται ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων από ιδιώτες.

Δηλαδή, το κράτος αποφάσισε μόνο του, ενώ όπου κράτος στην Ελλάδα εννοείται ο πρωθυπουργός ως απόλυτος μονάρχης, να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων – ούτε καν του ανώτατου. Εάν οποιοσδήποτε λοιπόν κερδίσει αμετάκλητα μία δίκη εναντίον του κράτους, όπως για παράδειγμα τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι και το κράτος δεν πληρώσει, δεν θα μπορεί να εκτελέσει την απόφαση – αφού θεσμοθετήθηκε, αντισυνταγματικά προφανώς, η ασυλία του δημοσίου!

Την ίδια στιγμή βέβαια το κράτος εκτελεί ότι αποφασίζει εναντίον των Πολιτών – κατάσχει δηλαδή και πλειστηριάζει, χωρίς να απαιτείται καν δικαστική απόφαση. Πώς είναι δυνατόν επομένως να έχουν εμπιστοσύνη οι Πολίτες στην Πολιτεία και στη Δικαιοσύνη; Χωρίς εμπιστοσύνη όμως, ένα κράτος είναι καταδικασμένο.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...