Μετά τα σιτηρά, «καμπανάκι» για ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς – Η μειωμένη παραγωγή φέρνει κρίση στα ράφια – ΒΙΝΤΕΟ

Οδεύουμε όλο και πιο κοντά στο σενάριο της “τέλειας καταιγίδας” στην οικονομία;

Άσχημα είναι τα μαντάτα που έρχονται από την πλειοψηφία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Η επίμονη ανομβρία φέτος, που συνδυάζεται με την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις ελλείψεις στα σιτηρά, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα που υπερκαλύπτει την καλή περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών, Ιωάννη Παπαδόπουλο, η μειωμένη φετινή παραγωγή θα επιφέρει και αυξήσεις στα ράφια, με τον καταναλωτή να πληρώνει ακριβότερα φέτος τόσο το ελαιόλαδο όσο και τους ξηρούς καρπούς.

Η δυσάρεστη αυτή είδηση έρχεται σε μία περίοδο που οι προβλέψεις για τη διεθνή τιμή του ελαιόλαδου γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι εισαγωγές ελαιολάδου για το 2020/2021 παρουσίασαν αύξηση (σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) κατά 20% στη Ρωσία, 14% στην Αυστραλία, 12% στον Καναδά, 11% στις ΗΠΑ, 2% στη Βραζιλία και 1% στην Κίνα. Μείωση είχε στις εισαγωγές μόνο η Ιαπωνία κατά 16%.

Σε ολόκληρες τις χώρες της Μεσογείου η παραγωγή λαδιού έχει καθυστερήσει φέτος εξαιτίας της πολύμηνης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Το φαινόμενο δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό και όπως και με το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, έτσι και με τα σιτηρά επηρεάζονται και άλλες χώρες-παραγωγοί.

«Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει μειωμένη παραγωγή σκληρού σιταριού. Φέτος έχουμε μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι και πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πρόπερσι. Η χαμηλή παραγωγή της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα να έχει ήδη πουληθεί μεγάλη ποσότητα για εξαγωγή σε Ιταλία και Τουρκία σε πολύ υψηλές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών στην χώρα μας. Εναλλακτικές λύσεις για αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν στη διεθνή αγορά», είχε άνθρωπος της αγοράς τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα.

loading...