ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Επειδή ερχοντε δύσκολες μέρες – Ποιες τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες και ποιες όχι

Υπάρχουν και τροφές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Γι αυτό πρέπει να προσέχουμε τι να ταΐζουμε τις κότες μας!

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα, τι τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες, και ποιες απαγορεύεται να τους δώσουμε. Όπως θα ξέρετε είναι παμφάγα πουλιά. Δηλαδή τρώνε τα πάντα. Και εκτός από το ότι είναι παμφάγα έχουν τόσο ισχυρό πεπτικό σύστημα, που μπορούν να χωνέψουν σχεδόν τα πάντα. Είναι από τη φύση πολύ παράξενο, που ένα τόσο μικρό σε μέγεθος πτηνό, μπορεί να χωνέψει με τόσο ευκολία, ακόμα και πέτρες στο στομάχι. Θα ξέρετε άλλωστε ότι οι κότες τρώνε πέτρες και χαλίκια για να χωνέψουν την τροφή τους.
Τι πρέπει να τρώνε οι κότες και τι δεν πρέπει

Σπόροι και δημητριακά

Οι κότες λατρεύουν το καλαμπόκι. Είναι ένα πολύ θρεπτικό δημητριακό, και πλήρες από θέμα θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που όλες οι τροφές για κοτόπουλα, τα φυράματα, έχουν ως βάση το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι δίνετε σε μορφή αλευριού μέχρι 3 μηνών κοτοπουλάκια, στην συνέχεια το γυρνάμε σε σπαστό, και μόλις φτάσουν πάνω από 6 μηνών δίνουμε ολόκληρο. Το ότι το σπαστό καλαμπόκι τραυματίζει το στομάχι είναι μύθος. Απλώς να μην είναι πολύ χοντροκομμένο και δυσκολεύει τα πουλάκια μας στη χώνεψη.

Το σιτάρι αποτελεί επίσης μια άριστη επιλογή μετά το καλαμπόκι. Συνήθως δίνετε ως συμπλήρωμα στις κότες. Το πίτουρο είναι επίσης πολύ θρεπτικό, φθηνό, και το βάζουν επίσης μέσα στα φυράματα. Το σιτάρι δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το καλαμπόκι, χωνεύεται αρκετά εύκολα και μπορούμε να αρχίσουμε να το δίνουμε σε 4 μηνών πουλάκια και πάνω. Εγώ να φανταστείτε στις κλώσες με τα κοτοπουλάκια το δίνω από τις πρώτες ημέρες και το καταβροχθίζουν.

Το κριθάρι και η βρώμη είναι επίσης τροφές που μπορούμε να τις δώσουμε, μόνο σαν συμπλήρωμα όμως. Έχω παρατηρήσει ότι δεν τις πολυτρώνε. Για το κριθάρι μερικοί λένε ότι έχει γυαλί και ψοφάνε. Με τη βρώμη επειδή είναι λίγο μεγαλούτσικη σαν σπόρος δεν την πολύ έτρωγαν.

Επίσης έχω δώσει και σπόρους από καναρίνια, καναβούρι, νίζερ, κεχρί κλπ και οι κότες σκοτώνονταν ποια θα τα πρωτοφάει. Γενικά από την εμπειρία μου λοιπόν δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σπόρος που δεν κάνει να φάνε οι κότες.
Χόρτα και λαχανικά

Οι κότες και μόνο με το ένστικτο μπορούν να καταλάβουν, πόσο τοξικότητα έχουν τα φύλλα ενός φυτού. Αν τις αμολήσετε μέσα σε ένα χωράφι με ένα σωρό είδη χόρτων, και υπάρχουν μέσα και τοξικά φύλλα, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Ακόμη και κλεισμένες σε ένα χώρο να είναι και πετάξετε φύλα από ένα ”τοξικό” φυτό, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, γιατί από την φύση τους μπορούν ένα ποσοστό “δηλητηρίου” στα φύλα να το χωνέψουν και να μην τις πειράξει.

Αυτά που απαγορεύονται να δώσουμε τις κότες απο λαχανικά είναι αυτά που έχουμε ως καλλωπιστικά, ειδικά κάποια κακτοειδή με παράξενα φύλλα. Πολλά απο αυτά τα φυτά είναι άκρως τοξικά, λόγω ότι προέρχονται απο άλλες χώρες, και απαγορεύεται ρητά να τα καταναλώσουν. Να ξέρετε ότι αν δίνουμε λάθος χόρτα στις κότες, μπορεί αντί για αυγοπαραγωγή να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα δηλαδή οι κότες να σταματούν να γεννούν.

Γενικά ότι χόρτα τρώμε εμείς τα τρώνε και οι κότες. Γενικά αυτά τα ψιλά χορταράκια που φυτρώνουν στα χωράφια, όλα τα είδη κηπευτικών, ότι τρώει ο άνθρωπος, ο βίκος, το κριθάρι, το γρασίδι κλπ επιτρέπονται να τα φάνε, ακόμη και αν είναι τοξικά για άλλα ζώα. Μερικοί ”επιστήμονες” θεωρούν τα φύλλα ντοματιάς τοξικά για τις κότες. Για τα κουνέλια ναι ήταν τοξικά, αλλά για τις κότες ίσα ίσα που τα πετσόκοβαν και γεννάνε αυγά. Πολλές θεωρίες λοιπόν καταρρίπτονται μπροστά στην εμπειρία.

Οι κότες από λαχανικά λατρεύουν τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, ενώ δεν τρώνε καθόλου τα μικρά κολοκυθάκια, τις φλούδες από τις πατάτες.
Φρούτα

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο φρούτο που απαγορεύεται να φάνε. Τρώνε ότι τρώγεται από τον άνθρωπο. Οι κότες δεν είναι κουνέλια. Το στομάχι της κότας αλέθει τα πάντα. Αγαπημένα φρούτα στις κότες είναι καρπούζι, πεπόνι το καλοκαίρι, ροδάκινα βερίκοκα, και γενικά ότι μαλακά και γλυκά φρούτα υπάρχουν. Αντίθετα δεν προτιμούν καθόλου τα σκληρά, όπως μήλα κορόμηλα κλπ.
Αποφάγια

Ποτέ μα ποτέ μη δώσετε αλμυρά τυριά, ληγμένες αλμυρές κονσέρβες, η παστά στις κότες. Αυτό είναι μια περίπτωση που μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση. Επίσης μην βάζετε ποτέ αλάτι στη τροφή από μεγάλες κότες που γεννάνε. Δεσμεύει το ασβέστιο από το τσόφλι και βγαίνει πιο μαλακό. Μερικές φορές, ελάχιστο μέσα στο φύραμα ίσως δεν τις επηρεάζει. Αλλά γενικά, το αποφεύγουμε.

Αποφύγετε να τις δίνετε γλυκά και ζάχαρες. Φαίνεται να μην τους κάνει καθόλου καλό. Τα σάκχαρα τα καλύπτουν όλα από τα φρούτα. Δεν έχουν ανάγκη λοιπόν. Όταν θέλετε να τις δώσετε στις νερουλά φαγητά, όσπρια ρύζι με πολύ ζουμί καλό είναι να το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι, καλαμπόκι γιατί τους αρέσει περισσότερο. Αν ένα φαγητό γίνει λύσσα μην το δώσετε ποτέ στις κότες.

Το μουσκεμένο ψωμί ποτέ μην το δίνετε πριν το στραγγίξετε. Προκαλεί διάρροια στις κότες αν το δώσετε νερουλό. Το στρίβετε με τα χέρια και μετά το δίνετε. Γενικά τα μαλακά παραγινωμένα φρούτα, ακόμη και αν έχουν σαπίσει λίγο δεν τις κάνουν κακό.

Μην δίνετε ποτέ νερουλές τροφές αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Να μην υποστεί ζύμωση η τροφή και το φάνε την επόμενη. Τότε ναι, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο στομάχι.

Πηγή – ellinikeskotes.blogspot.com

loading...