Προσοχή η ιστορία μπορεί να σας εκνευρίσει τρελά, όπως και εμάς!

 Η θλιβερή ιστορία της Λάικα. — 

Ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει τη Λάικα, τη διάσημη σκυλίτσα που έστειλαν οι Σοβιετικοί στο διάστημα αλλά δεν επέστρεψε ποτέ…

Η Λάικα, έγινε το πιο διάσημο σκυλί της ιστορίας. Έγινε τίτλος τραγουδιών, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων, μάρκα τσιγάρων και σοκολάτας, μόνο που κανένας δεν ανέφερε ποτέ το τέλος της.

Λάικα στα Ρώσικα σημαίνει «αυτή που γαβγίζει». Αυτό το όνομα έδωσαν τελικά οι Σοβιετικοί στο αδέσποτο ημίαιμο σκυλί που περιμάζεψαν το 1956 από τους δρόμους της Μόσχας για να το κάνουν τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που θα έβγαινε στο διάστημα.

Είχαν προταθεί κι άλλα ονόματα, όπως «Ζουζούνι», «Μικρή σγουρομάλλα» ή «λεμόνι», αλλά επελέγη το Λάικα για επικοινωνιακούς λόγους. Προφερόταν πανεύκολα σ’ όλες τις γλώσσες της υφηλίου και οι Σοβιετικοί ήξεραν καλά ότι το σκυλάκι αυτό θα γινόταν διάσημο.

Στη Ρωσία υπήρχαν άφθονα καθαρόαιμα ράτσας, όμως επέλεξαν ένα αδέσποτο διότι ήταν σκληραγωγημένο και συνεπώς ανθεκτικότερο σε ακραίες συνθήκες.

Ο Σπούτνικ-2 φτιάχτηκε βιαστικά και δίχως πρόβλεψη επιστροφής στη γη, οπότε η Λάικα ήταν ευθύς εξ’ αρχής καταδικασμένη σε θάνατο. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι έζησε δέκα μέρες μέσα στην καμπίνα και ότι έπειτα έπεσε σε νάρκη κι ότι πέθανε στον ύπνο της ανώδυνα.

Δυστυχώς η σκυλίτσα πέθανε πολύ πιο γρήγορα, οι αισθητήρες που είχε πάνω της έδειξαν πανικό και υψηλή ταχυπαλμία όση ώρα παρέμεινε ζωντανή. Το άμοιρο ζώο ήταν δεμένο στο κάθισμα και πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες. Είχε πράγματι προβλεφθεί να τρέφεται με ένα θρεπτικό ζελέ που η δέκατη δόση του περιείχε δηλητήριο ευθανασίας, όμως η σκυλίτσα δεν πρόλαβε.

Ο γέρος πια εκπαιδευτής της Όλεγκ Γκαζένκο είχε δηλώσει: ῾Όσο ο καιρός περνά μετανιώνω περισσότερο. Αυτά που μάθαμε απ’ την αποστολή δεν ήταν τόσα πολλά, ώστε να δικαιολογούν τον θάνατο του σκυλιού῾.

loading...