Από αλλού το περιμέναμε! «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος» – Νέα κρίση με αφετηρία την Κίνα;
Ως...διαβολική σύμπτωση, κορωνοϊός και ενεργειακή κρίση ξεκίνησαν από εκεί


To Πεκίνο προειδοποίησε ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος «θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», λίγο αφότου έστειλε δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας Global Times χθες Τρίτη, η «συμπαιγνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν ήταν τόσο τολμηρή που η κατάσταση έχει σχεδόν φτάσει σε ένα σημείο μηδενικών ελιγμών, ξεπερνώντας τα όρα της αντιπαράθεσης».


Η Κίνα βλέπει έναν διαρκώς αυξανόμενο «αμερικανικό δάκτυλο» στην περιοχή της Ταϊβάν ικανό να της προκαλέσει σοβαρότατη εσωτερική ζημιά.

Κατά το Πεκίνο αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί, με το δημοσίευμα να ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι πολίτες είναι έτοιμοι να στηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, που θα επέφερε βεβαίως το ξέσπασμα ενός ακόμα παγκοσμίου πολέμου.

Σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεροσκαφών τη Δευτέρα σε μια δραματική κλιμάκωση της κινεζικής επιθετικότητας κατά της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

Το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν προέβη σε ορισμένες δραματικές δηλώσεις:

«Μέχρι το 2025 το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή», δήλωσε ο Τσιού σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της πραγματοποίησης των απαραίτητων στρατιωτικών προετοιμασιών.

Η δήλωση του υπουργού ήρθε μετά την είσοδο 39 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) το περασμένο Σάββατο.

Η επιδρομή, που περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη Shenyang J-16 και Su-30, αντι-υποβρύχια πολεμικά αεροσκάφη Y-8 και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να τηρούν αρχεία στην Ταϊβάν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η ξαφνική κλιμάκωση στην ανατολή έρχεται σε μία περίοδο που η Κίνα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες ενεργειακές κρίσεις της ιστορίας της, αφήνοντας ολόκληρες επαρχίες στο βορρά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Επιχειρήσεις υπολειτουργούν, εργοστάσια και βιομηχανίες κλείνουν και νοικοκυριά σε αρκετές επαρχίες πλέον ρευματοδοτούνται μόνο για λίγες ώρες την ημέρα.

Παράλληλα οι κινέζικες κινήσεις πολεμικού χαρακτήρα στην Ταϊβάν τοποθετούνται λίγες εβδομάδες χρονικά μετά την συμφωνία ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) για τον σχηματισμό ενός ιδιότυπου «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού» κατά της Κίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια :