Θα μιλάμε για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα!
Η ακρίβεια μεγαλώνει τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ και τα είδη πρώτης ανάγκης σχεδόν σε καθημερινή βάση ανεβαίνει η τιμή τους!
Το μεταφορικό κόστος έχει πάει σε ιστορικά υψηλά το ίδιο και το κόστος της ενέργειας.
Η Ανεργία κάθε μέρα μεγαλώνει, τα καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν, μην αντέχοντας το βάρος της γενικής αρνητικής κατάστασης!
Ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας το εμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 720.000 εργαζόμενους συν τους αυτοαπασχολούμενους έχει μείνει αβοήθητος και η κυβέρνηση νομίζοντας ότι μοιράζοντας ψυχούλα, όλα θα πάνε μια χαρά και η ανάπτυξη ανεβαίνει. Οι επιχειρήσεις δεν έχουνε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, οι επιταγές σκάνε καθημερινά η μία πίσω από την άλλη και οι εταιρείες που είναι λήπτες αυτών των επιταγών δείχνουν μηδενική ανοχή διότι απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο! Θα σας το εξηγήσω απλά, εάν τυχόν και κάνουν το λάθος και πάνε σε lock down τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάλι και δεν λειτουργήσει η αγορά συντεταγμένα, θα μιλάμε για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα!!!!
Μιλώντας με παράγοντες της αγοράς γνωρίζω ότι πέραν της Φθηνής εστίασης δε δούλεψε το καλοκαίρι τίποτε άλλο και ειδικά στα νησιά σωστά!
Δεν τα λέω μόνο εγώ οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης φωνάζουν…
«Η κίνηση ήταν υποτονική όπως ακριβώς και στο ξεκίνημα των εκπτώσεων», δήλωσε στο «ΤyposThes » ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.
Δυστυχώς δεν μας δόθηκε “ανάσα” με τις θερινές εκπτώσεις».
Ελπίζουμε κάποτε λα ληφθούν αποφάσεις για τα προβλήματά μας που δυστυχώς αυξάνονται αντί να λύνονται. Ήδη υπάρχουν λουκέτα, ενώ φοβόμαστε για ντόμινο από λουκέτα μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα σκεφτείτε πως ήδη το 80% των εμπορικών καταστημάτων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα…. Πληρώνουμε πολλούς φόρους και αναρωτιόμαστε πχ γιατί πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος φέτος. Ζητήσαμε την κατάργηση του τελευταίου. Είχαμε και άλλα αιτήματα που μεταφέραμε στον πρωθυπουργό. Πρέπει κάποιος να επιληφθεί της κατάστασης γιατί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Καμία κυβέρνηση δεν θα θέλει να είναι αυτή που να ευθύνεται για την κατάρρευση του εμπορίου», συμπλήρωσε ο κ. Φιλιππίδης.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα γίνεται με ελεγχόμενη προσέλευση, ανάλογα με τα τμ. του κάθε μαγαζιού και μόνο με χρήση μάσκας.
Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής λέει σε άρθρο του
«Βάσει των τελευταίων ερευνών τόσο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας όσο και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, καταδεικνύεται με σαφήνεια η δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες ποια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να μην αντέξουν τους επόμενους μήνες. Το 50% των επιχειρήσεων οφείλει σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι μπροστά μας. Από τις αρχές του 2022 καλούμαστε να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μέσα στην Πανδημία, όπως και το ποσοστό των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις. θεωρώ ότι δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να εξοφλούν ταυτόχρονα τις προηγούμενες οφειλές με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγηθούν μοιραία στο οριστικό κλείσιμο με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, αλλά κυρίως για την απασχόληση.
Το Εμπόριο παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το Δημόσιο. Το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον τομέα της απασχόλησης το κλείσιμο αυτό των χιλιάδων επιχειρήσεων που στη χώρα μας οι περισσότερες είναι οικογενειακές και αυτοαπασχολούμενοι.
Παρατηρείται κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα μία εντεινόμενη διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και πολύ μεγάλων. Σε αυτό έχει συμβάλει και η Πανδημία που έχει αποδυναμώσει περισσότερο τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και η διαχρονική ευνοϊκή μεταχείριση της πολιτείας προς τους μεγάλους.
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκ μέρους της πολιτείας είναι μονόδρομος. Η έως τώρα στήριξη δυστυχώς δεν ήταν επαρκής και πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.
Το εμπόριο ακόμα περιμένει το ΕΣΠΑ για ένδυση υπόδηση και εμπορικά τουριστικά καταστήματα όπως κατά αντιστοιχία δόθηκε σε εστίαση και τουρισμό. Οι έμποροι και επιχειρηματίες αναφέρουν εναγωνίως ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια εκ μέρους της πολιτείας ίσως 150.000 επιχειρήσεις να βάλουν οριστικό λουκέτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Εάν οι τράπεζες δεν τονώσουν με ρευστότητα την αγορά και την επιχειρηματικότητα, τα πράγματα δυσκολεύουν έτι παραπάνω. Το 90% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένο από τις όποιες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Η πολυδιαφημιζόμενη αναπτυξιακή τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα έως τώρα δεδομένα έχει αποκλείσει από τα «αποδυτήρια» τις μικρές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε μορφής στήριξης»
Αυτά έγραψε ο Νίκος Κογιουμτσής Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, σας το παραθέτω ώστε να έχετε γνώση αυτών.
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν τα προβλήματα. Λύσεις υπάρχουν και η κυβέρνηση της γνωρίζει το μεγάλο θέμα είναι να της πάρει κιόλας. Εάν δεν παρθούν οι σωστές αποφάσεις και για μία ακόμα φορά πράξουν αντίθετα η καταστροφή θα έχει ονοματεπώνυμο….
Ευστάθιος Καρυδάκης (Τομεάρχης Εμπόρων & Μικρομεσαίων Κ.ΕΛ.ΑΝ):