Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας: Τι περιλαμβάνει η σύμβαση με το Ισραήλ

 

Απαντήσεις για το τι ισχύει στη σύμβαση για το νέο διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα το οποίο θα δημιουργηθεί από την ισραηλινή Elbit έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγκίδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος η χρονική διάρκεια της συμφωνίας είναι 22 χρόνια ενώ προβλέπεται εφοδιαστική υποστήριξη του κέντρου για 20 χρόνια. Η όλη συμφωνία είναι διακρατική μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί τα εξής: 3.500 ώρες πτήσης για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ενώ οι απαιτούμενες είναι 3.200. Οπότε εκτιμάται ότι το πλεόνασμα των 300 ωρών μπορεί να διατεθεί σε διεθνείς πελάτες με αντίστοιχη εισροή πιστώσεων. Επίσης η νέα τεχνολογία προσομοιωτών που θα χρησιμοποιηθεί θα εξυπηρετήσει ώστε να μειωθούν οι ώρες πτήσης ανά εκπαιδευόμενο. Ακόμη ο προμηθευτής θα κατασκευάσει σύγχρονα κτήρια αποθήκευσης υλικών και εγκατάστασης των συστημάτων επίγειας εκπαίδευσης, κάτι που θα βελτιώσει το επίπεδο υπηρεσιών. Θα κατασκευαστούν ακόμη υπόστεγα στάθμευσης των νέων εκπαιδευτικών. Τα τελευταία θα είναι συνολικά 10, καθώς θα παρασχεθεί ακόμη ένα στα εννέα αρχικά απαιτούμενα, οπότε διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα τους για όλο το φάσμα του προγράμματος.

Μια ακόμη παροχή είναι ένα νέο σύστημα προσομοίωσης για τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά Τ-6A που θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα. Έτσι οι παραπάνω εξτρά παροχές θεωρείται πως αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Όσο για το τελικό κόστος της σύμβασης αυτό είναι το αρχικό ποσό που έχει συμφωνηθεί μαζί με την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή 2,65% (με επιβάρυνση από το 4ο έτος), η οποία είναι και χαμηλότερη από αυτή που προσφέρθηκε αρχικά.

https://www.ptisidiastima.com/

loading...