“Πυρά” Βαρθολομαίου κατά Μόσχας: Κάποιοι ξεχνούν τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου-Υπονόμευσαν την Σύνοδο της Κρήτης

 “Ήθελαν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, την οποία αποφασίσαμε όλοι να συγκαλέσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή” είπε μεταξύ άλλων

Για μια ιστορική στιγμή μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε γεύμα με τους ιεράρχες του OCU μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία. 

«Αυτή η μέρα είναι ιστορική γιατί όλοι γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ταυτόχρονα. Η επίσκεψή μου και η συγκέντρωση της Θείας Λειτουργίας με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο υπογραμμίζουν την Αυτοκεφαλία, την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Χρωστάμε και στην πρόνοια και στην καλοσύνη του Θεού. Ωστόσο, η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να σας αγαπά και να σας φροντίζει. Ο ουκρανικός λαός είναι ένας ευγενής και περήφανος λαός και δεν θέλει και δεν μπορεί να ζήσει κάτω από ένα ζυγό. Γι ‘αυτό ο λαός ήθελε την ανεξαρτησία του μέχρι να την αποκτήσει. Και ήθελαν την ανεξάρτητη τοπική Εκκλησία τους, την οποία απέκτησαν επίσης με τη χάρη του Θεού» ανέφερε. 

Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του νωρίτερα, υπογράμμισε τα δικαιώματα και τα προνόμια της Κωνσταντινούπολης.

«Ίσως κάποιοι εδώ και αλλού να έχουν πει: “Μα σήμερα ήταν η μέρα που ο Βαρθολομαίος για να ξαναμιλήσει για τα προνόμια και τα δικαιώματά του;” Μιλάμε για αυτά επειδή κάποιοι τα ξεχνούν ή θέλουν να τα ξεχάσουν. Τους υπενθυμίζουμε ότι η Μητέρα Εκκλησία δεν έλαβε μόνη της τα προνόμια και τα δικαιώματα της Μητρικής Εκκλησίας του Πρώτου Θρόνου, ωστόσο, παραχωρήθηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους. Χωρίς αυτές, λέω, η Ορθοδοξία δεν μπορεί να σταθεί. Θα είμαστε μια διαλυμένη οικογένεια. Δεν θα είμαστε καν οικογένεια. Θα είμαστε ένα μέρος χωρίς νόμο. Όταν οι Ορθόδοξοι πρόκειται να συναντηθούν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους, επειδή έχουν προβλήματα, έχουν οράματα, πρέπει να έχουν σχέδια και οράματα για το μέλλον της Ορθοδοξίας, ποιος θα τους συγκαλέσει, ποιος θα προεδρεύσει και θα ηγηθεί των συζητήσεων. Ήθελαν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, την οποία αποφασίσαμε όλοι να συγκαλέσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με τη χάρη του Θεού και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και αυτοί που εκτίθενται και ντρέπονται είναι αυτοί που δεν ήρθαν, που προσπάθησαν να την υπονομεύσουν και να την ακυρώσουν », κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

loading...