Πομπηία: Επισκέψιμο το θερμοπωλείο που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του 2019Σε εξαιρετική κατάσταση βρέθηκε αρχαίο εστιατόριο στην Πομπηία.Γνωστό ως θερμοπωλείο, το κατάστημα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Regio V, που δεν είναι ανοιχτός ακόμη για το κοινό. Είχε έρθει εν μέρει στο φως σε ανασκαφή του 2019, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε εξ' ολοκλήρου και χθες έγινε η σχετική παρουσίαση των ευρημάτων.


Ένας πάγκος εστιατορίου τύπου fast food που ονομάζεται θερμοπωλείο αποκαλύπτει ότι το πρόχειρο φαγητό υπήρχε έντονα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης που θάφτηκε στην τέφρα το 79 μ.Χ.

Το μπροστινό μέρος του θερμοπωλείο είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες σε έντονα χρώματα οι οποίες απεικονίζουν ζώα, μέρος των συστατικών που είχε το φαγητό.

Κοτόπουλο και δύο πάπιες που κρέμονται ανάποδα ξεχωρίζουν στις διακοσμήσεις, ενώ στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από υλικά που χρησιμοποιούσαν στα γεύματα.

Οστά πάπιας, χοίρων, κατσίκας, ψαριών και σαλιγκαριών μαρτυρούν την μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή των πιάτων.


«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», δήλωσε ο Massimo Ossana, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

«Οι προκαταρκτικές αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι αριθμοί που σχεδιάστηκαν στο μπροστινό μέρος του πάγκου, αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλήθηκαν εκεί», δήλωσε η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti.

Ίχνη χοιρινού, ψαριού, σαλιγκαριών και βοδινού βρέθηκαν στα δοχεία, μια ανακάλυψη που η ίδια χαρακτήρισε «επιβεβαίωση της μεγάλης ποικιλίας ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία πιάτων».

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο χάλκινο αγγείο που είναι γνωστό ως πατέρα, κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, φιάλες κρασιού και αμφορείς.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα. Οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν γύρω στο 1750.


Η Πομπηία, μια σπάνια μαρτυρίας της ελληνορωμαϊκής ζωής, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ιταλίας και η UNESCO την έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :