Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα (video)
medlabnews.gr iatrikanea

To κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις ενώ το τοίχος ανοσίας το χτίζουμε με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων και όχι των νέων, επισήμανε μιλώντας στο Θεσσαλικό Περισκόπιο, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ., Κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι ακούγονται ακρότητες και από επίσημα χείλη και μπερδεύουν τον κόσμο.

Διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τις δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκου Σύψα, για 10.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. «Το Γ, ακόμη στην άλφα βήτα είναι μακριά από το Ψ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι χθες παρότι σπάσαμε το φράγμα των 3000 κρουσμάτων ΔΕΝ υπήρξε ούτε μία νέα διασωλήνωση. Το αν ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερο λοιμογόνο ή αν λειτουργεί το τείχος προστασίας από του εμβολιασμένους, ή αν ακόμη αυτό οφείλεται στο ότι προσβάλλονται κυρίως νέοι που συνήθως είναι ασυμπτωματικοί ή ολίγο συμπτωματικοί, αυτό θα το γνωρίζουμε σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη Βρετανία πάντως και στο Ισραήλ παρότι έχουμε χιλιάδες κρούσματα από το στέλεχος Δέλτα, εντούτοις οι θάνατοι είναι ελάχιστοι το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, επισήμανε ο καθηγητής

Τόνισε ότι τον ενοχλεί να χτίζεται τοίχος ανοσίας με τον εμβολιασμό νέων και παιδιών που θα νοσήσουν ήπια, και όχι τον ηλικιωμένο που είναι στο σπίτι. «Κίνητρο για τους νέους να εμβολιαστούν είναι ίσως η ανάγκη τους για να ταξιδέψουν είτε για ψυχαγωγία είτε για δουλειά και λιγότερο το ό,τι άλλο έχει εξαγγελθεί» επισήμανε. Τόνισε ότι στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι εμβολιασμένοι κάτι που δεν είναι απαραίτητο να ισχύει στους εξωτερικούς. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και επισήμανε ότι ο εμβολιασμός και τα μέτρα υγιεινής είναι τα μόνα που μας θωρακίζουν απέναντι στην πανδημία.

Επιπλέον ανέφερε ότι το χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας του 21ου αιώνα είναι ότι «σύρεται» από τις μολύνσεις που διαπιστώνονται από τα διαγνωστικά τεστ λόγω της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας κάτι που δεν είχε γίνει με άλλους κοροναϊούς που προκάλεσαν πανδημίες όπως της γρίπης.

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι στο γηροκομεία του Βόλου να μην έχουν εμβολιαστεί , μετά τις εκατόμβες νεκρών που είχαμε και στην Ευρώπη και στη χώρα στους οίκους ευγηρίας, ενώ στο Βόλο είχαμε και την περίπτωση με το Σουρλίγκειο γηροκομείο, όπου θρηνήσαμε αρκετούς ηλικιωμένους θύματα του κοροναϊού

Τέλος σχολίασε ότι παραμένουν άγνωστες πολλές πτυχές της ιστορίας της ιατρικής διαχρονικά και αναφέρθηκε στο συνέδριο της Πνευμονολογική Κλινικής του Π.Θ. που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2021 στο Βόλο, όπου θα μιλήσει και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης με θέμα τα πιστοποιητικά προγαμιαίου ελέγχου της πανώλης.

Δείτε το video με όλη τη συνέντευξη του καθηγητήΔεν υπάρχουν σχόλια :