Τελικά χάνεται για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής το Γ.Ν ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ;





 Γράφει ο Δημήτρης Κυπριώτης*

Όταν προ καιρού οι εργαζόμενοι του «ΓΝ. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» έβγαλαν κραυγή αγωνίας, μετά τις περίεργες δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου, μάνατζερ όπως αρέσκεται να δηλώνει, για παραχώρηση λειτουργιών του σε «Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ ), γρήγορα έγινε  η αναδίπλωση  των δηλώσεων αυτών με νέες,  που φυσικά όμως κανέναν  δεν έπεισαν. 

Ακόμη περισσότερο δεν έπεισε ο κ. Ανδρέας Πλεμένος, όταν έδωσε συνέντευξη για το ίδιο θέμα  σε μηνιαίο  έντυπο, υμνητή της Δημοτικής Αρχής. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη  δεν αρνήθηκε ο κ. διοικητής, ότι αυτή η «σύμπραξη» μπορεί να γίνει μόνο «για να πάρουμε μηχανήματα ή βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα με οικονομικά εργαλεία», σημειώνοντας επίσης ότι «…. Υπάρχει μια δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα στο όνομα ενός  κακώς εννοούμενου προοδευτικού αφηγήματος». 

Από μόνη της και ξεχωριστά η τελευταία του δήλωσή, με την οποία  δίνει  πολιτικές προεκτάσεις  στο θέμα της υγείας, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο σκοπός του δεν ήταν ο εφησυχασμός της κοινής γνώμης, από τη χρησιμοποίηση των δομών του Νοσοκομείου για τρίτους, αλλά η συκοφάντηση εργαζομένων και πολιτών που ανησύχησαν από τις δικές του δηλώσεις. 

Πέραν όμως των παραπάνω,  επειδή ο κ. Διοικητής δεν πήρε σαφή θέση για την επαναλειτουργία των καθημερινών εφημεριών της ορθοπεδικής κλινικής, πετάγοντας τη «μπάλα στην εξέδρα» κατά το κοινώς λεγόμενο, φάνηκε ότι οι αρχικοί φόβοι, εργαζομένων και πολιτών για  ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου, είναι πολύ βάσιμοι. 

Έτσι λοιπόν όταν η κυβέρνηση αναγγέλλει δια του πρωθυπουργού το κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο,  που η χώρα βρίσκεται ακόμη στη δίνη της πανδημίας, ο προβληματισμός για την τύχη  του Ασκληπιείου, είναι πλέον πολύ μεγάλος. Και γίνεται ακόμη πιο μεγάλος και δημιουργεί τεράστια ανησυχία, επειδή οι εργαζόμενοι στις εκδηλώσεις τους είχαν τονίσει,  ότι είναι ένα από τα νοσοκομεία της Αττικής που βρίσκονται στο σχέδιο της συγχώνευσης.    

Φανταστείτε λοιπόν πόσο η ανησυχία μετατρέπεται κυριολεκτικά σε φόβο και στη συνέχεια σε θυμό, όταν σε  δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 11ης Ιουλίου αναφέρεται ότι:  «…για το Ασκληπιείο εξετάζονται  διάφορα σενάρια, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ‘διατεθεί’  το υπάρχον νοσοκομείο για το νέο οικισμό που θα γίνει με την επένδυση στο Ελληνικό», της περίκλειστης πόλης όπως λέγεται.    

Μετά από όλα αυτά πιστεύουμε και ευχόμαστε,  να μείνουν όλα μόνο σε σχέδια επί χάρτου, για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Γιατί αν τυχόν  προχωρήσει ο σχεδιασμός σε υλοποίηση  της συρρίκνωσης των νοσοκομείων,  για την επαύξηση της λειτουργικότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως  ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του σχεδίου αυτού, τότε θα είναι  καλό να  σκεφτούν προηγουμένως και το τι ακριβώς έγινε και τι αποτέλεσμα έφερε  η  συρρίκνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και πόσο εξυπηρέτησε αυτή  την ασφάλεια των πολιτών.

 Για ένα λόγο παραπάνω λοιπόν, σκέψεις για τη απόδοση  του  Ασκληπιείου στην εξυπηρέτηση τρίτων, πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν, αφού όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νοσοκομείο στην ευρύτερη Ανατολική Αττική, με ότι αυτό συνεπάγεται . 

Αν όμως παρ΄ ελπίδα και των ευχών μας, προχωρήσει το σχέδιο, τότε  το σίγουρο είναι  ότι η αντίδραση των πολιτών, σε μια τέτοια προοπτική, θα  είναι άμεση και δυναμική και δεν πρόκειται  να  περιοριστεί σε μία συμπαράσταση των εργαζόμενων, όπως γίνεται συνήθως.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ 17/7/21 

loading...