Ομολογία μετά από έναν χρόνο: «Αναξιόπιστα τα τεστ» λέει ο Α.Φάουτσι - Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικά για να ζήσεις


 Ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και Ιατρικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φαούτσι, τόνισε πως τα τεστ αντισωμάτων (PCR) είναι αναξιόπιστα. 


Την ώρα που η Ελλάδα έχει κάνει υποχρεωτικά τα PCR τεστ για να μπορέσει να ζήσει κάποιος, καθώς αν δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ για να μετακινηθεί, ή για να πάει σε ένα εστιατόριο, σε έναν κινηματογράφο κτλ. ο Α.Φάουτσι, ρίχνει «βόμβα», λέγοντας πως το τεστ αντισωμάτων δεν βγάζει απαραίτητα σωστά αποτελέσματα για την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.


Ο Φάουτσι έλαβε την 1η δόση του εμβολίου Moderna στις 22 Δεκεμβρίου 2020. Θεωρεί ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια θα φθίνει με το χρόνο και τελικά θα χρειαστεί αναμνηστική δόση, όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος.


Σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι ο αρχικός εμβολιασμός θα μας προσφέρει απεριόριστα προστασία έναντι του κορωνοϊού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δοκιμασίες αντισωμάτων δεν αποτελούν αξιόπιστη μέθοδο προσδιορισμού της προστασίας από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ ετερογενείς και δεν προσδιορίζουν όλες τα ίδια αντισώματα.


Τι σημαίνει αυτό; Πως και όσοι εμβολιάστηκαν κυρίως στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά, άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα πρέπει να θεωρείται άκυρο. 


«Μην στηρίζεστε στα τεστ»


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει, όπως τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να στηρίζονται στον έλεγχο αντισωμάτων για τον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι του κορονοϊού.


Ο Δρ. Αντονι Φαούτσι σημειώνει ότι δύο παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί:


1) Η αύξηση των λοιμώξεων στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες των εμβολίων που εμβολιάστηκαν το 2020, και


2) εργαστηριακά δεδομένα που θα υποδεικνύουν πως φθίνει η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο. Αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδυση νέων μεταλλάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :