Η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ ΑΠΟ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ…

ΒΙΝΤΕΟ

Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Αρχικά περί τίτλου :Έχω επαναχρησιμοποιήσει τον όρον “μηχανική”, προκαλώντας σχόλια αν ο όρος αρμόζει της Αγίας Τριάδος. Δεν ευθύνομαι αν

τελευταία ο όρος μηχανική/μηχανή χρησιμοποιείται μόνον για υλικές καταστάσεις. 

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ανέφεραν τον “από μηχανής θεόν”, τον “αυτοματοποιημένον” θεόν αλλά κι ο Οδυσσεύς ανεφέρετο ως “μηχανευόμενος”. 

Αν χρησιμοποιούσα τον όρον “η λειτουργία” της Αγίας Τριάδος, πιθανόν θα υπήρχε σύγχυσις με την Θεία Λειτουργίαν, η οποία επίσης αποτελεί υποσύνολον της όλης “μηχανικής” της.

Επίσης αναφέρομαι στην Αγίαν Τριάδα κι όχι αόριστα σε Θεόν, όπως οι μεταπατερικοί κι άλλοι “αλλαξιάρηδες” συνηθίζουν. Ο Θεός της Ορθοδοξίας ονομάζεται Αγία Τριάς, με τρεις υποστάσεις : Πατήρ, Υιός ή Λόγος (Ιησούς Χριστός) & Άγιον Πνεύμα.

Έχω αναφερθεί εις την τάσιν του κόσμου να πλάθει έναν θεόν κατά βούλησιν, έναν θεόν à la carte . Αλλά πως είναι δυνατόν εσύ το πλάσμα να οριοθετείς τον Δημιουργόν; 

Αν καθείς δράσει ομοίως (όπως συμβαίνει), τότε δεν υπάρχει ένας θεός αλλά τόσοι θεοί όσοι άνθρωποι ή και περισσότεροι, δεδομένου ότι άλλον θεόν ζητούμε για μας κι άλλον για τους άλλους. Θέλουμε τον Παράδεισον κι ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!

Εργαζόμενος σε εταιρεία, γνωρίζεις τους στόχους και σκοπούς της εταιρείας, τους τρόπους δράσεως και μεθοδεύσεων αυτής. Αν δεν το επιδιώξεις θα το επιβάλει η εταιρεία ή θα αποβληθείς ως ξένο σώμα. 

Η γραμματεύς του αφεντικού γνωρίζει καλώς πως να φτιάχνει τον καφέ του αφεντικού, ώστε να είναι αρεστή αλλά και συ φροντίζεις να γνωρίζεις τις ιδιοτροπίες και “χούγια” του προϊσταμένου σου, ώστε να αποφεύγεις κακοτοπιές.

Αν αυτά ισχύουν για τα βιοτικά θέματα γιατί δεν πρέπει να ισχύουν και για τα υπαρξιακά θέματα;

Στην εταιρεία “ανήκεις” για 8-10-12 ή και 16 ώρες ημερησίως, 5-6 ημέρες εβδομαδιαίως (ακόμα κι αν σου ανήκει η εταιρεία) αλλά όταν επιτέλους είσαι αδειούχος την έβγαλες από τον νου σου (αν μπορείς…). Η σχέσις σου όμως με τον Τριαδικόν Θεόν δεν σταματά ΠΟΤΕ, όσο ζεις επί γης και κυρίως ΜΕΤΑ.

ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ   

loading...