Συνολάκης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα: Ήδη ζούμε καταστάσεις που τις περιμέναμε 20 χρόνια αργότερα! (video)


 
«Tο ζήτημα είναι, πλέον, το πώς θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο κλίμα και να επιβραδύνουμε την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη»

Άμεση είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή και Πρόεδρο της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνο Συνολάκη, η ανάγκη «να σταθεροποιήσουμε το κλίμα», γιατί όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε να συμβαίνουν στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή, μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα! 


«Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό», σχολίασε ο καθηγητής, αναφορικά με τα φαινόμενα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι, συμπληρώνοντας πως «είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα, εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Πρόσθεσε δε πως «δυστυχώς φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 ημέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021. Κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό».


Ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων φαινομένων

Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα με τις προβλέψεις τους, μάλιστα, να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, αφού, εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερο», είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι πλέον το πώς θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο κλίμα και να επιβραδύνουμε την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε να μην φτάσουμε σε αυτά τα πολύ δυσοίωνα σενάρια.


«Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», τόνισε και εξήγησε πως στατιστικά αυτό που βλέπουμε είναι πως, δυστυχώς, τα μετεωρολογικά μοντέλα που έκαναν διάφορες εκτιμήσεις για τα ακραία φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και το πόσες μέρες καύσωνα θα έχουμε, αρχίζουν όχι μόνο να επαληθεύονται, αλλά επαληθεύονται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.


Δείτε τις… ανησυχητικές δηλώσεις του καθηγητή Συνολάκη:


Δεν υπάρχουν σχόλια :