Δάμων και Φιντίας: Μια ιστορία για τους φιλους που είναι πάντα αργοπορημένοι.

Spoiler alert: Ακολουθεί ιστορία με ηθικό δίδαγμα που σίγουρα πρέπει να μοιραστείτε με τον κολλητό ή την κολλητή σας που πάντα αργεί!

Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει η φράση «αυτοί οι δύο είναι Δάμων και Φιντίας», αλλά πολύ λίγοι ξέρουν ποιοι ήταν αυτοί οι δύο άντρες και πως καθιερώθηκαν ως το συνώνυμο της αχώριστης, έως θανάτου φιλίας. 

Το ενδιαφέρον στην ιστορία των Δάμων και Φιντία είναι ότι δεν είναι μυθολογία αλλά υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που την πιστοποιούν. Ο Δάμων και ο Φιντίας λοιπόν ήταν δύο Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι και κολλητοί, που έζησαν στις Συρακούσες τον καιρό του τυράννου Διονυσίου του Νεότερου, δηλαδή ανάμεσα στο 367 και το 343 π.Χ.

Ο Φιντίας ήταν λίγο πνεύμα επαναστατικό και τζαναμπέτικο και αποφάσισε να συμμετέχει μαζί με άλλους στην ανατροπή του τυράννου, αλλά ρε φίλε είσαι φιλόσοφος που πας να κάνεις το mission το impossible, αφού δεν σε παίρνει. Τον συνέλαβαν λοιπόν και τον καταδίκασαν σε θάνατο. 

Επειδή τώρα ο μελλοθάνατος  Φιντίας είχε κάτι υποχρεώσεις και κάτι κτηματάκια να τακτοποιήσει, ζήτησε άδεια  από τον τύραννο Διονύσιο και ο άλλος του την έδωσε με την προϋπόθεση να κάτσει ο κολλητός του Δάμων στη θέση του.  Αν ο Φιντίας δεν είχε επιστρέψει μέχρι το βράδυ, ο κολλητός του θα πέθαινε στη θέση του. 

Ο Δάμων δέχτηκε να βοηθήσει τον φίλο του με όλη του την καρδιά, αλλά οι ώρες περνούσαν και άφαντος ο Φιντίας. Ο τύραννος Διονύσιος άρχισε να κοροϊδεύει τον Δάμωνα ότι ο φίλος του τον κορόιδεψε και λογικά τώρα θα τα πίνει στα μπαράκια αλλά ο κολλητός δεν μάσησε γιατί ήξερε ο Φιντίας γενικά δεν ήταν και ο πιο συνεπής στα ραντεβού του.

Την τελευταία στιγμή πάντως, ο Φιντίας εμφανίστηκε κάθιδρος αλλά ο Δάμωνας αρνήθηκε την αλλαγή για να σώσει τον φίλο του. Ο Διονύσιος μπορεί να ήταν τύραννος αλλά ήταν και λιγο συναισθηματικό το πουλάκι μου και συγκινήθηκε από τη φιλία των 2 αντρών που χάρισε τη ζωή και στους 2.

Οπότε το ηθικό δίδαγμα από όλο αυτό είναι να μην αργείτε στα ραντεβού με τους κολλητούς σας οκ;

 A! Και να αγαπάτε τα φιλαράκια σας γιατί πάντα αυτά θα σας ξελασπώνουν.

loading...