Μετά από μήνες μου είπαν ότι δεν τα λέω καλά. Δεν έχασα κλειδιά , έχασα το παιδί μου.Κάποιοι έβγαλαν σχολείο και πανεπιστήμιο για να παραποιoύν τις λέξεις .Εγώ ξέρω ότι οι λέξεις έχουν μία έννοια»

Μετά από 6 χρόνια έρχονται οι φίλοι του για να πουν πως όλα ήταν ένα αστείο, αυτά όμως δεν είναι αστεία» 

«Το αίσθημα της ντροπής ήταν αυτό που έκανε τον Βαγγέλη να μην μιλά αλλά όταν ο άλλος δεν μιλά επειδή ντρέπεται δεν σημαίνει πως έγιναν και φίλοι του»

Όταν το παιδί πήγε στην Κρήτη για διακοπές είχε διαβεβαιώσει τους γονείς του πως όλα ήταν καλά, κάτι που έκαναν και δυο από τους κατηγορουμένους όταν ο πατέρας του Βαγγέλη είχε έρθει στα Ιωάννινα.

«Αν τα γνώριζα τότε όλα αυτά θα τους κατηγορούσα, αλλά τότε τους θεωρούσα φίλους[...]. Ο φίλος έχει άλλη έννοια όχι να εκμεταλλευτείς μία σιωπή. Ευτυχώς ο Βαγγέλης μου μπορεί να μην μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο Η Κρήτη δεν είναι αυτή που δείχνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε από τη σχολή έσπευσαν όλοι να μας βοηθήσουν αλλά την ώρα της δίκης πήγαν με το μέρος του διευθυντή. Μάλιστα δεν βρέθηκε κανείς ούτε από τους κατηγορουμένους να μου πει ότι ο Βαγγέλης μου δεν ήταν όπως τον ήξερα εγώ Μου είχαν πει ονόματα παιδιών που είχαν αποβληθεί αλλά την ώρα της δίκης τα ξέχασαν όλα», σημείωσε.

Αν χρειαζόταν να ξανά μεγαλώσει το γιο του θα τον ανέθρεφε με τον ίδιο τρόπο είπε τονίζοντας πως δεν πιστεύει με τίποτα ότι ο ίδιος ο Βαγγέλης εκλάμβανε αυτά τα περιστατικά ως πλάκα.

Ο Βαγγέλης δεν μίλησε, όπως είπε, για να τους προστατέψει αφού δεν ήταν ρουφιάνος ούτε βρώμος (στην κρητική διάλεκτο η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για κάποιο άτομο που δεν είναι εντάξει στη συμπεριφορά του)

«Αν ήταν βρώμος θα τον είχα σήμερα εδώ. Δεν θα ήταν νεκρός», τόνισε.

Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που ήξερε τι σημαίνει σύντεκνος και φίλος,πίστευε σε αυτές τις αξίες γι αυτό και δεν μίλησε.

Αν ο γιος του είχε μιλήσει για τα όσα βίωνε στη σχολή ο κ.Γιακουμάκης τόνισε πως θα τον είχε πάρει κατευθείαν από τη σχολή .

Απαντώντας σε ερώτηση ενός εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων γιατί ένας από αυτούς εξακολουθούσε να μιλά στον Βαγγέλη ο πατέρας εκτίμησε πως είχε αυτή τη συμπεριφορά για να μπερδέψει τον Βαγγέλη και να τον πείσει ότι όλα ήταν ένα αστείο.

«Το παιδί μου πιστεύω ότι ήθελε να προστατέψει το ήθος που πίστευε ότι έχουν τα παιδιά αυτά και για αυτό δεν μίλησε.

 [...]Εμείς εκεί που ζούμε δεν ξέρουμε από βία και τον είχαμε αναθρέψει να μην αντιδρά με βία» απάντησε ο Ανδρέας Γιακουμάκης σε ερώτηση συνηγόρων γιατί δεν μιλούσε για τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης...

Λόγια του Αντρέα Γιακουμάκη από την δική που συνεχίζεται..

Ο Βαγγέλης αν ζούσε σήμερα θα ήταν 26 χρονών..

Αιωνία του η μνήμη..

Eιρήνη Ρέρα

Από : Athens Finest

Δεν υπάρχουν σχόλια :