Ο φιλάνθρωπος εφευρέτης της γκιλοτίνας.

Τον 18ο αιώνα οι  δημόσιες εκτελέσεις στη Γαλλία ήταν πολύ chic. Οι θανατοποινίτες συνήθως απαγχονίζονταν στην κλασική θηλιά της κρεμάλας, βασανίζονταν δημοσίως ή ξεκοιλιάζονταν και υπέκυπταν στα τραύματά τους. Γενικά υπήρχαν επιλογές βρε παιδί μου. 

Οι αριστοκράτες πάλι μπορούσαν να πληρώσουν για να εκτελεστούν με το πιο γρήγορο και ανώδυνο τρόπο, τον αποκεφαλισμό. Αυτή την άδικη μεταχείριση θέλησε να αντιμετωπίσει ο γιατρός Ζοζέφ Γκιλοτίν, το 1789, ο οποίος στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης πρότεινε να εκτελούνται όλοι οι εγκληματίες με αποκεφαλισμό από σπαθί, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης. 

Έλα όμως που λεφτά για σπαθιά δεν υπήρχαν οπότε ο φίλος Γκιλοτίν, ανακάλυψε την διάσημη γκιλοτίνα για να σφάζονται όλοι με στυλ. 

Στις 25 Απριλίου του 1792 ο ληστής Νικολά Ζακ Πελετιέρ έκανε τα εγκαίνια ακουμπώντας το κεφάλι του στην ξύλινη υποδοχή της γκιλοτίνας. Φορούσε κόκκινο πουκάμισο, που ταίριαζε τέλεια με την κατασκευή που ήταν βαμμένη κόκκινη για να κάνει αίσθηση στο πλήθος (πόσο classy) ! 

Ο κόσμος που παρακολουθούσε όμως απογοητεύτηκε από το θέαμα. Ο αποκεφαλισμός ήταν τόσο γρήγορος που δεν πρόλαβαν να δουν τίποτα. 

«Φέρτε πίσω τις αγχόνες», φώναζαν ζητώντας λίγη ακόμα splatterιά…

loading...