Και μετά σου λέει μην εμπιστεύεσαι τις γυναίκες στον πόλεμο…

Η “die hard“Αρτεμισία – 

 Σήμερα θα μάθουμε για την μοναδική γυναίκα πολέμαρχο του Περσικού στρατού και τις πανέξυπνες τακτικές της στη μάχη.

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η Αρτεμισία, ήταν η βασίλισσα της Αλικαρνασσού, την οποία κυβερνούσε μετά τον θάνατο του συζύγου της. Καθώς ο τόπος της ήταν υποτελής στους Πέρσες, η Αρτεμισία συμμετείχε στον πόλεμο σαν επικεφαλής πέντε πλοίων του περσικού ναυτικού και είχε κερδίσει την εκτίμηση του Ξέρξη με τις έξυπνες πολεμικές τακτικές της.

Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος που κατέγραψε την ιστορία της, η Αρτεμισία ήταν η μόνη ναύαρχος που πρότεινε στον Ξέρξη να μη συναντήσει τους Έλληνες με το στόλο του στη Σαλαμίνα, αφού έβλεπε ότι υπερείχαν σε γνώση και τεχνική, αλλά του αντιπρότεινε να επιτεθεί με το στρατό του από ξηρά και να στηριχθεί στην αριθμητική υπεροχή του.

Ο Ξέρξης δεν την άκουσε και όπως όλοι ξέρουμε έφαγε τα μούτρα του!

Το πιο cool όμως δεδομένο για την Αρτεμισία είναι η πανέξυπνη τεχνική που ακολούθησε όταν τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Καθώς οι Πέρσες έχαναν τη μάχη, το πλοίο της βρέθηκε κυνηγημένο από τον Αμεινία και η ίδια εγκλωβίστηκε ανάμεσα στα συμμαχικά περσικά πλοία. Για να βγει από τη δύσκολη θέση, πήρε μία αδίστακτη απόφαση. Κινήθηκε εναντίον των Περσών και εμβόλισε το πλοίο του Δαμασιθύμου, βασιλιά των Καλυνδέων! 

Αυτό έπεισε τους Αθηναίους ότι το πλοίο της Αρτεμισίας ήταν φιλικό και σταμάτησαν να την κυνηγούν. 

Με αυτό τον τρόπο η βασίλισσα της Αλικαρνασσού, προστάτεψε την ίδια και το πλήρωμα της,  ενώ ο ίδιος ο Ξέρξης παραδέχτηκε τη σοφία της.

Και μετά σου λέει μην εμπιστεύεσαι τις γυναίκες στον πόλεμο…

loading...