Ειρήνη ή πόλεμος; Ρωσία και Κίνα έδωσαν ηχηρό στίγμα για τα Ιεροσόλυμα – Προειδοποίηση Πούτιν για «νέα τάξη πραγμάτων»


 Η πυρηνική ενδυνάμωση της Ανατολής...

Η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται πως πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, καθώς οι σχέσεις με την Αμερική του Μπάιντεν θα δοκιμαστούν σε διεθνή συνάντηση που θα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην Ελβετία, την ώρα που ο Πούτιν έκανε λόγο για «νέα τάξη πραγμάτων»!


Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε για τους κινδύνους αποσάθρωσης του παγκοσμίου συστήματος ασφαλείας και για την ανάγκη μιας «νέας τάξης πραγμάτων», η οποία κατά τον Πούτιν επιτρέπεται να είναι ΜΟΝΟ πολυκεντρική.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει μια εικονική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το βλέμμα στο μέλλον.


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Σι και Πούτιν θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης ενός εκτεταμένου έργου πυρηνικής ενέργειας Κίνας-Ρωσίας, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.


Θα σηματοδοτήσει την κατασκευή τεσσάρων νέων αντιδραστήρων σε δύο πυρηνικούς σταθμούς στην Κίνα, στις επαρχίες Liaoning και Jiangsu. Και οι δύο χρησιμοποιούν ρωσική τεχνολογία, σύμφωνα με εκθέσεις των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.


Οι δύο υπερδυνάμεις επεκτείνουν λοιπόν την πυρηνική τους συνεργασία και ενώ εκκρεμούν δύο κρίσιμα παγκόσμιας εμβέλειας ζητήματα:


Το θέμα των Ιεροσολύμων

Η επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

Όπως μεταδίδεται, Μόσχα και Ουάσινγκτον συνεχίζουν την εξέταση διαφόρων πτυχών της πιθανής συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ.


 «Επί του παρόντος εξετάζονται διάφορες πτυχές του θέματος. Έχουμε δώσει προσοχή σε όλα όσα είπε η πλευρά των ΗΠΑ για το θέμα», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο RBC, εκφράζοντας, επίσης, την πεποίθηση ότι η πιθανή συνάντηση θα να είναι «ένα πολύ σοβαρό σινιάλο για την παγκόσμια κοινότητα»,  τουτέστιν θα υπάρξει κοινό έδαφος για στρατηγική συνεννόηση.


Ο ίδιος επεσήμανε πως εάν τελικώς υπάρξει συμφωνία, η συνάντηση των δύο ηγετών μπορεί να λάβει χώρα σε κάποια ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτεύουσα, πιθανότερη χώρα αυτή την στιγμή την Ελβετία.


Αναφορικά με τα Ιεροσόλυμα και την σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, Ρωσία και Κίνα έχουν ανοικτούς διπλωματικούς διαύλους και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και ήδη ετοιμάζεται κοινό σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή.


Μόσχα και Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψουν «λύση» χωρίς την δική τους συγκατάθεση. Ήδη το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως η κατάσταση στην περιοχή πλήττει τα συμφέροντά της .


Αν και εφόσον επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή, οι διεθνιστές της Δύσης θα πρέπει να συνεργαστούν με Ρωσία και Κίνα σε σχέση με το στάτους που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή της «ιερής πόλης». Οι δύο υπερδυνάμεις ενίσχυσαν την πυρηνική συνεργασία τους, αποδεικνύοντας πως η Ανατολή θα παίξει τον δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα του πλανήτη. Είτε αυτή αφορά την ειρήνη είτε τον πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :