Αμερικανική παραδοχή για τη Ρωσία: «Μπορεί να επιτεθεί σε χρόνο-μηδέν» – Κάλεσμα σε Μπάιντεν να μεταβεί στην Ουκρανία


 Δύση και Κίεβο καταγγέλλουν πως δεν έχουν αποσυρθεί τα ρωσικά στρατεύματα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

“Η ρωσική στρατιωτική απειλή κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η Μόσχα μείωσε μόνον σε πολύ μικρό βαθμό τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει στα σύνορα της χώρας“, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


“Θεωρούμε ότι η μείωση (του αριθμού των ρωσικών δυνάμεων) είναι πολύ αργή, να γιατί η απειλή εξακολουθεί πάντα να υπάρχει”, σημείωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.


Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενεργά την ενίσχυση της βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, σημειώνοντας και αυτός ότι η Ρωσία έχει αφήσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μολονότι η Μόσχα ανακοίνωσε μια απόσυρση τον περασμένο μήνα.


“Όσον αφορά την απειλή, αυτή παραμένει. Η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιες δυνάμεις, αλλά σημαντικές δυνάμεις παραμένουν στα σύνορα της Ουκρανίας“, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και παραδέχθηκε πως:


“Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβει επιθετική δράση, αν το επιλέξει”.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε εξάλλου τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία. “Αναμένουμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις επικίνδυνες και επιθετικές ενέργειές της“, υπογράμμισε.


Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσκαλώντας επίσημα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη χώρα του.


Οι Ουκρανοί πιστεύουν πως έχοντας δίπλα τους τον ρωσικό «οδοστρωτήρα» θα τους…προστατέψουν τα αμερικανικά ευχολόγια και οι συμβολικές επισκέψεις.


“Έχω προσκαλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να έρθει στην Ουκρανία σε επίσημη επίσκεψη φέτος που σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας μας. Δεν ξέρω σε τι μορφή μπορεί να λάβει χώρα αυτή η συνάντηση (με τον Μπάιντεν). Αυτό εξαρτάται και από τις δύο χώρες“.

Δεν υπάρχουν σχόλια :